Інеса та Юлія стали подругами, коли одночасно проходили лікування від різних видів раку. Вони заснували Cancel\R  – проект практичної та емоційної підтримки онкоодужуючих для дорослих людей. «Онкоодужуючі – бо мені під час лікування не хотілось називати себе онкохворою», – розповідає Інеса.

Мета Cancel\R – підтримка людей, яким поставили діагноз рак і боротьба з кансерофобією у суспільстві. Зокрема, Cancel\R реалізує фотосесії для жінок з онкологією. The Village Україна публікує про одну з них і розповідає, чому це важливо.

Фото: Діана Андруник

Інеса Матюшенко


засновниця проекту Cancel\R

Цей фотопроект – про жінок, які дивляться крізь камеру і свою онкологію. Шість різних історій, пронизливих поглядів, особистостей. Прекрасних і сильних. Це проект про те, що хвороба не може забрати внутрішній світ і красу. Між здоровими людьми і тими, кому поставили діагноз рак, існує невидима стіна із страху та стереотипів. Ми хочемо зруйнувати цю стіну. Це фотозйомка про те, що рак – не міфічна загадкова хвороба, про яку говорять у новинах. Це не тільки збори коштів на лікування. Це люди, які поруч з нами.

Коли людині ставлять діагноз рак, найважче – зізнатись у цьому своїм близьким. Ми боїмося їхньої реакції, ніби виправдовуємось за свою хворобу. Я пам’ятаю ці погляди приреченості та жалю, коли на тебе починає звертати увагу оточення. Для учасниць фотопроекту серйозний крок – розказати про свій діагноз, щоб надихнути усіх, хто проходить зараз лікування.

Наш фотопроект – меседж онкоодужуючим: «Не треба соромитися своєї хвороби. Ти красива завжди. Жіночність не вимірюється розміром грудей, наявністю усіх органів чи довжиною волосся. Ти справжній герой і заслуговуєш на захоплення». Оскільки учасниці різного віку, ми хочемо сказати, що життя після раку існує, неважливо, скільки людині років – 25 чи 50.

Меседж для здорових людей  – обстежуйтесь раз на рік у лікарів. Не бійтеся читати про рак, бо правильна інформація рятує життя. Не рекомендуйте нікому лікуватись альтернативними методами лікування. Спілкуйтеся із онкоодужуючими. Нам не потрібна ваша жалість чи співчуття. Не робіть із нас жертв – робіть переможців.

Юлія Романицька – рак молочної залози 3 стадія, мастектомія, ремісія з березня 2018 року.
Наталія Демченко – рак молочної залози 3 стадія, мастектомія, ремісія з липня 2018 року.
Анастасія Хохлова-Некрасова – лімфома Ходжкіна, ремісія після трансплантації кісткового мозку від донора.

Діана Андруник


фотографиня

Я давно хотіла попрацювати з проектом Cancel\R і зробити щось, щоб підтримати тему раку в Україні, бо моя сім’я також пережила це.

У кожного, хто робив цю зйомку, були якісь власні думки і переживання, але ми з Інною зійшлися на одній думці, що рак – це не кінець. У правильному середовищі і при підтримці він тебе не зламає. Дуже часто жінка, хвора на рак, думає, що вона вже не сексуальна, не жіночна. Ми хотіли показати, що жіночність нікуди не зникає, навіть якщо у тебе немає грудей.

Я присвятила цю свою роботу бабусі, яка ростила мене. На жаль, вона померла від раку. Коли вона захворіла – ніхто не пояснював нам як сім’ї, як поводитися. Як це переживати, коли твоя близька людина хворіє, а ти відчуваєш себе немічним. Хочеться, щоб про проект знали більше людей. Тому що він не тільки про жінок, що хворіють, а ще і про тих, хто поряд. Про сприйняття цієї проблеми.

Інеса Матюшенко – лімфома Ходжкіна 4В стадія, ремісія майже 3 роки після ауто трансплантації кісткового мозку.
Юлія Балан – рак товстого кишечника IV ст. і рак яєчника Ia стадії, ремісія.
Ірина Павленко – рак молочної залози 3 стадія, мастектомія, ремісія з 2014 року