На початку липня у Бессарабському ринку оголосили про відмову від пластику (зокрема – поліетилену) й початок переходу на паперову тару. На ринку обіцяли закупити кілька видів паперової тари для різних продуктів: контейнери та чашки для ягід, сухофруктів, горіхів та іншої дрібної продукції, кілька видів пакетів і спеціальний папір для обгортання. The Village Україна вирушає на ринок з’ясувати, чи відмовилися його продавці від пластику. 

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Для експерименту ми вирішили придбати на ринку фрукти, овочі, зелень, горіхи та м’ясо, щоб перевірити, чи фасуватимуть продукти у різні види паперової тари.


Фрукти

Вибираємо персики. Продавчиня бере кілограм фруктів, складає у пластикові лотки, а потім у пакети та зважує. «Чи можна у паперовий пакет?» – «Ні, продаю тільки у пластику», – відповідає вона.

Пакування: 2 пластикові лотки, 1 поліетиленовий пакет


Овочі

У відділі овочів купуємо помідори. Нам знову продають у пластикових пакетах і кажуть, що паперових немає. Продавчиня Наталія розповідає, що чула про ініціативу адміністрації ринку, але паперових пакетів не бачила. «Нам казали, що будуть вводити паперові пакети. Ми цього теж хочемо. Скільки тварин гине через сміття, яким забруднюють річки та океани».

Пакування: 1 поліетиленовий пакет


Горіхи та сухофрукти

У відділі горіхів та сухофруктів вибираємо мигдаль і фундук. Горіхи – це один з тих продуктів, які найліпше пакувати у паперову тару, тому що вони сухі та довго не псуються. Натомість продавець запаковує їх у пластикові zip-пакети, а потім кладе в окремий пластиковий пакет.

Пакування: 2 пластикові zip-пакети, 1 поліетиленовий пакет


Зелень

Серед зелені купуємо пучок базиліку, який так само кладуть у поліетиленовий пакетик. «Та чула про це, але я навіть не знаю, де брати ці пакети. Поліетилени треба знищувати. Це ж крах природи», – коментує ідею адміністрації ринку продавчиня Любов.

Пакування: 1 поліетиленовий пакет


М’ясо

Наступна позиція – м’ясо. Купуємо шматок свинини, отримуємо його загорнутим у два пластикових пакети. Продавчиня розповідає, що чула про паперові пакети, але не купуватиме їх, бо це занадто дорого. «Ні рибу, ні м’ясо в такий пакет не запакуєш. Свинина, наприклад, пускає сік. Папір розмокає від м’яса. Так, нам пропонували схожі пакети. От ви, наприклад, купуватимете один пакет за 40 гривень? За свої гроші я його не братиму. Покупці за це не платитимуть. Навіть малі поліетиленові пакети коштують 35 гривень за 100 штук», – розповідає вона.

Пакування: 2 поліетиленові пакети


Кавун

Остання позиція – кавун. Замовляємо у продавця половину кавуна. Його пакують у два пакети, а продавець каже, що адміністрація пропонувала спеціальні сітки, але вони виявились надто дорогими.

Пакування: 2 поліетиленові пакети


Яна Мірошник

завідувачка сектору зі зв’язків з пресою та громадськістю


Місяць тому керівництво КП «Бессарабський ринок» повідомило про початок переходу на паперову тару та поступову відмову від поліетилену і пластику. Поки ми не маємо закону (є лише три зареєстрованих законопроєкти щодо обмежень використання поліетилену), то змусити продавців на ринку використовувати паперову тару на 100% ми не можемо. Поки що лише у добровільному форматі. Тому ми й акцентували увагу на початку переходу на паперову тару.

Ми уточнювали, що кожен товар має свою специфіку пакування і транспортування, тому знадобиться час, аби під кожен товар підібрати зручну тару. Йдеться не лише про пакети, а й про контейнери для ягід, сухофруктів, горіхів. Для м’яса, риби, сала мають використовувати спеціальний папір для обгортання, який тримає вологу, жир, запах і навіть температуру. Для гарбузів, кавунів, динь паперові пакети не підійдуть, тому розглядаємо варіант сіток. Частково паперову тару вже використовують на ринку. Звичайно, насамперед це відповідальні та небайдужі до довкілля продавці.


Лада Полтавська

екоактивістка, авторка Telegram-каналу My Eco Routine


Як купувати на ринку без пластикової упаковки?

Мені завжди було приємніше відвідувати невеличкі локальні ринки, де в будь-який час можна купити свіжі овочі та фрукти. Тому, коли вибір між магазином і ринком, я завжди обираю другий варіант.

З мішечками я скуповуюся давно, на них уже майже не реагують. А от коли в мене з’явилась перша авоська, трохи більше як рік тому, я страшенно хвилювалася, йдучи на ринок. Дарма. Побачивши мою авоську, продавчиня вихопила її і давай складати туди апельсини та згадувати, які авоськи були колись у неї. Того дня, окрім знижки, я отримала купу компліментів. Тоді зрозуміла, що це моя таємна зброя.

Зазвичай на ринок/у магазин я беру із собою багаторазові мішечки (окремий для хліба, окремий для сухофруктів, окремий для всього іншого) і кілька торбинок. Продукти в упаковці майже завжди обираю в папері, склі або в пластику, який переробляється.

На ринку я розробила для себе цілу стратегію. Зазвичай ходжу до одних і тих самих продавців, але якщо мені потрібно щось купити в новому місці, то спочатку я уважно вивчаю його: де є пакети, там самообслуговування чи ні, чи є черга тощо. Переважно йду туди, де нікого нема, щоб не займати час в інших. Я заздалегідь дістаю мішечок і голосно кажу: «Пакет не треба, в мене свій мішечок». Більшість посміхається у відповідь і говорить щось на кшталт: «Давно пора», «А ви така не одна», «То ви за екологію». А ще дякують за відмову від пакета (для них це теж певна економія). За кілька місяців мене почали впізнавати здалеку та відкладати пакетики вбік. Інколи навіть роблять знижки.

Останнім часом мене часто питають, де я взяла такі торбинки. Кілька разів навіть консультувала людей у черзі, розповідала про багаторазові альтернативи. Багатьом цікаво, і це вселяє надію.

Інструкція зі свідомого шопінгу:

1. Плануючи похід на ринок, важливо скласти список продуктів, які потрібно купити. Взяти з собою мішечки, торбинку, контейнер для вологих продуктів, якщо потрібно, використати повторно картонний контейнер для яєць. Мішечки можна легко зробити самому зі старої постільної білизни або сорочки, яка набридла, чи пошукати торбинки вдома. Раптом вам дісталися якісь промоторбинки з події. Мішечки з органічної бавовни, авоськи та шопери можна знайти в Ozero, як і контейнери зі сертифікованої сталі, що можна використовувати не тільки для покупок, а і як ланчбокс.

2. Правила купівлі продуктів у магазині та на ринку ті самі, єдина відмінність – це наявність наліпок, які можна приклеїти на тканину, шнурочок або ж на сумку.

3. Різні продукти можна складати в один мішечок, необов’язково використовувати для кожного виду товару різні.

4. Особисто я не купую м’яса, та якщо це потрібно, можна взяти із собою скляний контейнер, банку або ж zip-пакети із крохмалю. Вони легкі та майже не займають місця. Їх можна знайти у Cooleco.Bags.

5. Не раджу використовувати пластикові контейнери, бо пластик пористий і всі жири легко вбираються та залишаються на стінках, як би ви не намагалися їх мити. Ба більше, при контакті з їжею (особливо, якщо це щось гаряче) пластик може виділяти небезпечні речовини, тому краще уникати контакту з продуктами.

6. Також такі продукти, як банани, можна купувати без нічого й клеїти наліпку безпосередньо на них. І не проходити повз самотніх бананів, їх часто не хочуть брати й вони швидко псуються.

Фото: Юлія Тунік, Ірина Лесишин