Десятки іноземних університетів заявили про те, що готові спростити умови вступу та виділити додаткові місця та стипендії для абітурієнтів з України. Для того, щоб координувати процес вступу, низка провідних українських вишів (Київська школа економіки, SET University, Ukraine Global Scholars та інші) в партнерстві з урядом заснували ініціативу Ukrainian Global University.

UGU надає українським абітурієнтам доступ до навчальних закладів у всьому світі, які пропонують нові місця та стипендії, а також особливі умови вступу для українців.

Головна умова участі в програмі Ukrainian Global University – після навчання повернутися до України, щоб допомогти відбудувати її після війни. Розповідаємо, як працює ця ініціатива.

Коли та на які програми можна вступити

Наразі триває набір на осінній семестр 2022 та декілька літніх програм.

Основний фокус UGU – повноцінні бакалаврські та магістерські програми. Також є декілька програм навчання у старших класах шкіл і програм PhD.

Серед партнерів UGU – Стенфорд, університет Піттсбурга, університет Торонто, Паризький університет (Пантеон-Сорбонна) і ще понад три десятки вишів у Німеччині, Італії, США, Канаді й інших країнах (географія розширюватиметься).

У межах університету можна обирати будь-який напрям і програму. Кількість виділених для українців місць різниться в залежності від вишу. Провідні університети пропонують 10–20 місць для магістрів і бакалаврів на один факультет і кілька PhD. Наприклад, з Університетом Торонто UGU наразі погоджує 20 місць для магістрів, New York University в Празі також дає щонайменше 20 місць для річного обміну.

UGU домовляється з університетами про повні стипендії, які покриють вартість навчання та проживання за кордоном.

Ідеться насамперед про англомовні навчальні програми, однак у деяких вишах передбачена можливість навчатися іншою мовою. Наприклад, у Паризькому університеті (Париж I Пантеон-Сорбонна) пропонують програми французькою.

Як саме UGU допомагає вступити за кордоном

UGU підписує з університетами меморандуми про співпрацю – кожен виш виділяє певну кількість місць і стипендій для українців. З університетами домовляються про спрощену процедуру вступу, а також про подовження термінів вступу для українців, які не встигають подати документи в межах вступної кампанії.

Участь у програмі UGU безоплатна. Вона передбачає два основні етапи: попередній відбір в UGU та подання документів до вишу.

Після відбіркового етапу UGU контактує з університетами та надає їм список кандидатів, яких рекомендує розглянути до вступу. Потім навчальні заклади надсилають учасникам програми інструкції щодо вступу. На цьому етапі абітурієнти взаємодіють безпосередньо з вишем, а UGU допомагає інформаційно. Тих, хто вступив, команда UGU продовжує консультувати щодо того, як влаштуватися в університеті за кордоном.

На етапі відбору UGU надає вступникам безоплатний доступ до тестування на знання англійської через платформу Duolingo. Сертифікати Duolingo English Test визнаватимуть іноземні виші-партнери. Більшість університетів не вимагатимуть додатковий тест, оскільки UGU гарантує, що всі учасники, які успішно пройшли відбірковий етап UGU, мають достатній рівень англійської. Результати тестів UGU надаватиме освітнім закладам за запитом.

Як проходить відбірковий етап в UGU

Увесь процес відбувається дистанційно, англійською мовою та займає кілька тижнів.

Спочатку абітурієнти мають заповнити базову аплікаційну анкету на сайті Ukrainian Global University. Команда UGU старається розглянути її упродовж 10 днів, але іноді процес може зайняти більше часу.

Після цього вступники отримують доступ до тестування на знання мови Duolingo English Test. Мінімальний бал, який потрібно набрати, – 85 (рівень Intermediate). В основі іспиту п’ять типів завдань: writing, speaking, listening, reading, vocabulary. Завдання різних типів трапляються у випадковому порядку.

Якщо абітурієнт набрав прохідний бал, його запрошують на інтерв’ю. Зі вступниками спілкуються члени команди UGU і волонтери-освітяни з різних країн.

Після проходження співбесіди етап відбору в UGU завершується – студентам рекомендують програми зі списку університетів-партнерів, консультують щодо вступу.

Що важливо продемонструвати на відбірковому етапі

Окрім знання англійської, важливо мати хороший середній бал у школі або університеті. Кожен виш самостійно визначає мінімальний поріг, однак що вище середній бал, то краще, пояснюють в UGU.

Щодо співбесіди, тут UGU найперше цікавить мотивація учасників. Головною умовою участі в програмі є повернення в Україну після навчання – кандидати мають продемонструвати, що прагнуть відбудовувати та розвивати країну після війни.

«Учасники мають сприймати цю програму як міст між нинішньою Україною та Україною, яку вони приїдуть відбудовувати після навчання. Цей міст якраз і складають знання, які вони отримають за кордоном», – коментують в UGU.

Наразі UGU не вимагає від учасників програми підписувати жодних документів із зобов’язанням повернутися до України. Однак команда припускає, що на етапі, коли студентів будуть зараховувати до університетів, спробують оформити це юридично.

Чи можна вступати до іноземного вишу відразу після школи

Після 11 класу українські школярі можуть подати документи або безпосередньо до коледжу або університету. Іноземні коледжі пропонують 2- та 4-річні навчальні програми на бакалавріаті. Університети є більшими закладами, де, окрім ступеня бакалавра, можна отримати магістра, доктора філософії тощо.

За бажання абітурієнти можуть провести два роки перед вступом у вищий навчальний заклад у школі-інтернаті (11 і 12 класи). В UGU радять випускникам 11 класів подавати заявку спершу до школи, бо за кордоном здебільшого закінчують середню освіту у віці 18–19 років. Однак вступник зрештою сам вирішує: вступати до школи чи відразу до університету.

Чи доступна програма для українців, які перебувають за кордоном

Програма UGU доступна як для тих, хто зараз перебуває в Україні, так і для українців, які виїхали за кордон.

В UGU відзначають, що багато абітурієнтів наразі не мають доступу до документів, також не всі можуть перетнути кордон. Припускають, що доведеться розглядати кожен випадок окремо. Для цього координуватимуть зусилля з урядом, освітніми установами та всіма зацікавленими сторонами.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів