Тим, хто хоче стажуватися, працювати або поїхати на навчання за кордон в англомовне середовище, найчастіше потрібно підтвердити свій рівень володіння мовою та скласти відповідний іспит. Найпоширенішими тестами, які показують мовну кваліфікацію людини, є TOEFL та IELTS.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) – це іспит з американського варіанту англійської мови. Його приймають у всіх університетах США й у понад 130 країнах, як-от: США, Австралії та Великій Британії. А IELTS, тобто International English Language Testing System, – це міжнародна система оцінювання британської англійської мови як для носіїв, так і для тих, кому англійська не є рідною. IELTS визнають у міжнародних компаніях, владних установах, університетах, а також він потрібен для медсестер, учителів і тих, хто прагне іммігрувати в Канаду, Австралію чи Велику Британію.

Найчастіші причини, які можуть завадити скласти TOEFL та IELTS на високий бал, – це недостатньо розвинутий словниковий запас, відсутність тайм-менеджменту, концентрації та хорошої вимови. Крім цього, під час підготовки важливо зважати не лише на сам іспит, а й не забувати про ваш загальний рівень англійської мови та поліпшувати його.

Ми запитали у викладачки з англійської мови, які є відмінності в цих іспитах, у яких ситуаціях краще складати який тест і як вони оцінюються. А також дізналися поради, які можуть допомогти ефективно підготуватися до TOEFL та IELTS, які техніки забезпечать швидке читання та чи можна скласти екзамен на високий бал, готуючись самостійно.

Наталія Гожа


співвласниця мовного центру Way Up, викладачка англійської мови

TOEFL та IELTS – у чому різниця

Сертифікат, який отримує людина після складання TOEFL або IELTS, – це офіційний документ, який визнають майже всі організації й університети світу. За складністю ці іспити однакові. У них, крім варіантів англійської (британської й американської), відрізняється формат написання.

TOEFL можна скласти лише з комп’ютера вдома або в спеціально відведеному місці разом з іншими учасниками тестування, тимчасом як на IELTS можливо обрати комп’ютерну або паперову версію. Зазвичай на іспиті ви спочатку складаєте письмову частину, після чого – усну. Це може відбуватися як в один день, так і в різні.

Також, складаючи IELTS, ви можете обрати один із двох модулів – академічний для навчальних цілей або загальний для тих, хто планує переїхати в іншу країну, отримати роботу або просто визначити свій рівень володіння мовою. У TOEFL немає такого розподілу, і він одразу має академічний нахил.

Обидва іспити складаються з чотирьох частин: аудіювання, читання, письма та говоріння – однак вони відрізняються оцінюванням та умовами написання.

ТOEFL

  • Аудіювання. Аудіювання складається з шести–дев’яти уривків діалогів та академічних лекцій. Аудіо відтворюється лише один раз, і протягом прослуховування ви можете робити записи. До них буде корисно повернутися, коли даватимете відповіді на питання.
  • Читання. Тут потрібно прочитати три-п’ять різних текстів та обрати правильну відповідь серед запропонованих.
  • Письмо. Оптимальний розмір тексту, який треба написати в цьому іспиті, – 300–350 слів, що трохи більше, аніж в IELTS.
  • Говоріння. Оскільки TOEFL – це іспит, який складається онлайн, усна відповідь записується й відправляється на перевірку шістьом екзаменаторам. Частина говоріння в цьому тесті триває 20 хвилин

На Speaking вам потрібно прослухати та прочитати уривок тексту, після чого висловити свою думку на певну тему. Тому TOEFL вважається більш інтерактивним, ніж IELTS.

IELTS

  • Аудіювання. Слухаючи певний текст, у цьому іспиті ви маєте вписувати відповідь на запитання й слідкувати за правописом слів, адже за помилки знімається бал.
  • Читання. Ця частина складається з трьох, де можуть бути інструкції, реклами, оголошення та великий текст або три тексти в академічному модулі. Під час читання вам так само, як і під час аудіювання, треба вписати правильну відповідь.
  • Письмо. У частині письма вам потрібно написати 2 тексти. Залежно від модуля це буде або офіційний, або неофіційний лист та есе з відповіддю на певне запитання, а також аналіз поданої таблиці. На це дається 60 хвилин, за які потрібно написати 250 слів.
  • Говоріння. В IELTS ви спілкуєтеся з живою людиною, тобто екзаменатором, який у разі чого може підтримати або поставити додаткове питання. Він також робить запис вашої відповіді та виставляє оцінку за цю частину іспиту. Загалом уся частина говоріння триває 11–14 хвилин.

Говоріння в IELTS поділене на три секції. Перша – це спілкування на побутові теми, друга – монолог, а на третій частині ви обговорюєте більш складні питання, наприклад екологію. Якщо вас не влаштовує отриманий бал, ви можете подати на апеляцію. Тоді ваше говоріння ще раз прослухають і можуть переглянути.

За якими критеріями оцінюють тест

Максимальний бал, який ви можете отримати за TOEFL, – 120, а за IELTS – 9. Зазвичай ваші оцінки за аудіювання, читання, письмо та говоріння плюсуються й виводиться середнє арифметичне. Однак деякі установи вимагають окремі бали за кожну секцію. Тобто, щоб вступити в деякі університети, за аудіювання, читання, письмо й говоріння вам потрібно мати не нижче 6 балів.

На усній частині оцінюється граматика, лексика, швидкість і вільність говоріння та вимова.


Основні критерії, на які зважає екзаменатор під час письмової частини, – це граматика, лексика, логічність і послідовність викладення думок та наскільки розкрита ідея.

Тому, якщо ви неправильно зрозумієте запитання, можете втратити свій бал. Наприклад, якщо питання звучить: «Чи позитивно впливають на дітей телевізори в школі?» – і ви в загальному описуєте користь і шкоду телевізора, не в контексті школи, у вас можуть зняти бал за неповністю розкриту тему.

Як підготуватися до іспиту

Перед тим, як почати підготовку до TOEFL та IELTS, потрібно визначити точки А й В.

Точка А – рівень мови, який ви маєте зараз. Щоб правильно зрозуміти свій рівень мови, варто пройти спеціальне тестування з викладачем. Онлайн-тести часто показують не зовсім точний результат.

Точка В – це бал, який вам необхідно отримати. Для навчання, міграційних процесів і роботи він різний, але зазвичай, щоб вступити в університет за кордоном, треба набрати від 5 до 7 балів за IELTS.

Завдяки цим двом точкам ви зрозумієте, з якою інтенсивністю та тривалістю займатися. Якщо у вас англійська на рівні B2, то місяця інтенсивної підготовки може вистачити для складання іспиту на такий самий рівень. У разі, коли зараз ви маєте рівень B1 і прагнете скласти іспит на рівень вище, готуватися треба близько чотирьох місяців. Якщо ж зараз ви на початковому рівні, а хочете отримати сертифікат на рівні B2, потрібно спочатку підняти свій рівень англійської й уже потім готуватися до тесту.


Найкраще мати мінімум три або більше занять на тиждень із викладачем по півтори години, а також виконувати всі домашні завдання.

Здебільшого додому вчитель дає секції, як-от читання та письмо, оскільки на занятті учень дізнаєтеся структуру написання листа або есе й техніки читання, які потім практикує самостійно. Виконанню домашнього завдання можна приділяти від двох до чотирьох годин залежно від того, на який рівень цілиться людина.

Якщо ви маєте достатньо часу на підготовку, варто комплексно підійти до цього й не робити удар на одну частину іспиту.

Підготовка до іспитів – це незавжди вивчення мови в задоволення, коли ви в щось граєте чи постійно виконуєте інтерактивні завдання. Спочатку може бути важко, однак потрібно не забувати вашу мотивацію й пам’ятати, заради чого це робите. Часто іспити – це здійснення мрії, наприклад: вступ у закордонний університет, проходження міжнародного стажування чи переїзд в іншу країну, на який людина могла чекати протягом років. Тому важливо вірити в себе й рухатися вперед.

Поради для підготовки

1. Слухайте подкасти, дивіться YouTube-шоу англійською та тренуйтеся в застосунках

Слухаючи подкасти й дивлячись YouTube-шоу, ви не лише вчитеся сприймати інформацію на слух, а й чуєте, з якою швидкістю говорить людина.

Хорошими застосунками для підготовки до IELTS є Vocabulary Flashcards, у якому можна вивчати нові слова різної складності, та IELTS Test Pro 2019, де зібрана лексика, граматика й тести в усіх секціях.

Крім цього для практики письма можна завантажити:

  • IELTS Essay. Цей застосунок містить різні теми для есе всіх типів і структур, а також має приклади хороших творів.
  • IELTS Letters. Тут можна тренувати написання листів і дізнаватися про їхні типи й особливості.

Для тренування усної частини:

  • IELTS Speaking Practice – застосунок, у який можна записати свою усну відповідь і порівняти її з відповідями інших.

Для проходження TOEFL та IELTS:

  • IELTS Prep App. Тут ви знайдете всю інформацію про іспит: його формат, типи питань та особливості оцінювання. Крім цього, зможете потренувати граматику, лексику та пройти тести.
  • IELTS Test Pro 2019 – це збірка з тестами в усіх секціях. А також тут можна практикувати граматику й лексику.

2. Готуйтеся за профільними книжками для підготовки

Хорошими підручниками для підготовки до тесту є IELTS Trainer, Barron’s IELTS, The Official Cambridge Guide to IELTS і Collins Books. У них ви можете знайти граматичні конструкції та слова, які допоможуть вам легше висловлювати думку, зрозуміти сенс академічних текстів та аудіювання.

3. Готуйтеся до часових меж

На іспиті ви матимете певний час, за який повинні впоратися з усіма завданнями. Тому потрібно завчасно готуватися до часових обмежень, адже не щодня за годину доводиться писати лист на 400 слів.

4. Читайте наукові статті та художню літературу

У частинах читання та письма часто подають суспільно важливі теми, наприклад: медицина, перенаселення чи глобальне потепління. Тому що більше наукових статей ви читатиме, то більше складної лексики та корисних знань отримаєте.

5. Говоріть англійською із собою або в розмовних клубах

Мовлення – це найважча активність. У нас формується думка, і часто ми спочатку перекладаємо українські слова англійською або згадуємо граматичні структури, що займає час. Тому навчитися вільно й швидко висловлювати свою думку допоможе практика, як-от one minute talk.

Вам потрібно обрати одну тему, на яку ви говоритимете протягом хвилини без упину. Не обов’язково формувати довгі речення й використовувати складні слова. Головне намагатися не перекладати слова з рідної мови й відпустити себе.

6. Листуйтеся англійською

Вивчення мови – це практичне заняття, тому щоденна практика ніколи не завадить.

Для цього можна листуватися з друзями, якщо вони також знають англійську.

Важливо максимально оточити себе цією мовою, щоб відчувати впевненість у своїх знаннях під час іспиту.

Як скласти іспити на високий бал

1Пам’ятайте про техніки читання

Якщо ви повністю читатимете текст розміром півтори сторінки, то витратите на це багато часу й можете не встигнути відповісти на всі запитання. Тому на іспиті краще використовувати таку техніку читання, як ознайомлення з першим і останнім реченням одного абзацу. Зазвичай із першого речення стає зрозуміло, про що йтиметься далі. Тож так ви зекономите час і швидше зрозумієте зміст тексту. Також ви можете читати навскіс, тобто звертати увагу лише на деякі слова в рядку.

Ще одна порада – спочатку ознайомитися з питаннями й паралельно шукати на них відповідь. Це набагато ефективніше, ніж читати текст, не розуміючи, що від вас хочуть. Крім цього, швидше знайти відповідь допомагає практика підкреслювати основні слова в реченні: дату, місце, ім’я тощо.

2Використовуйте слова-лінкери та синоніми

Слова-лінкери, або слова-зв’язки, допомагають логічніше переходити від думки до думки, від абзаца до абзаца. Ба більше, вони показують вашу лексичну обізнаність, тому їх варто використовувати в текстах та усному мовленні. Ось список актуальних лінкерів.

Однак краще не зловживати ними, адже екзаменатору може здатися, що ви просто вивчили купу слів, які намагаєтеся ввести всюди.

Так само з лексикою: добре, коли ви використовуєте синоніми й складні слова, але не потрібно додавати їх скрізь.

3Показуйте ваше знання граматики

Щоб отримати вищі бали за іспит варто показати свою граматичну компетенцію й писати текст або говорити, використовуючи різні часи. Часто на усній частині ми починаємо хвилюватися й забувати слова, хоча маємо достатній лексичний запас. Екзаменатори не знають, хто ми і як добре спілкуємося англійською, тож важливо показати, що ви можете використовувати не лише Past Simple у своєму тексті чи розповіді.

4Уважно читайте тему твору

Іноді здається, що ви написали дуже класний текст, але чомусь отримали за нього низькі бали. Зазвичай це відбувається через відхилення від теми. Коли ви неповністю розкрили питання або не згадали певні нюанси, які були в завданні, можете втратити бали. Тому важливо перевіряти, чи ваш текст відповідає на поставлене питання.

У творах ми звикли «лити воду» й починати здалеку. Але для екзаменаторів це також відхилення від теми, тож варто цим не зловживати.

5Говоріть вільно й упевнено

На усній частині оцінюється не так ваше знання теми, як краса мовлення й вимови. Тому, якщо ви не дуже компетентні в певній темі, не потрібно заглиблюватися в назви складних елементів і понять, які ви самі насправді не розумієте. Краще простими словами пояснити вашу позицію й говорити чітко та впевнено.

Сленги й скорочення також можуть допомогти отримати вищий бал, адже це показує живість вашої мови. Замість I am going можете казати gonna, а замість I want – wanna.

6Виспіться перед тестом

Коли ми хвилюємося, то погано спимо вночі, через що втрачаємо концентрацію наступного дня. Тому важливо виспатися перед іспитом і з‘їсти зранку трохи солодкого, щоб мозок отримав глюкозу й мінімізував стрес.

Чи можливо отримати високий бал без підготовки

За словами Наталії, варто пам’ятати, що TOEFL та IELTS показують не лише ваш рівень володіння мовою, а й те, наскільки добре ви знайомі з форматом цих іспитів. Вам потрібно орієнтуватися у форматі, частинах тесту, його оцінці й таймінгу, адже людина, яка добре знає мову, без підготовки може не скласти іспит на високий бал. А людина з нижчим рівнем володіння мовою за хорошої підготовки може витягнути свою оцінку. Тому важливо одночасно підвищувати свій рівень мови й тренувати формат іспиту.

Найкраще пояснити такі речі й направити в правильне русло зможе викладач індивідуально або в групах, де всі мають однаковий рівень. Особливо під час говоріння він зможе оцінити вас і порадити, як удосконалити своє мовлення.

Однак, якщо ви вже складали цей іспит або маєте високий рівень англійської, можете спробувати підготуватися до TOEFL та IELTS самостійно. У цьому вам допоможуть застосунки, сайти або інші прогресивні методики, про які ми писали вище. Хорошими сайтами з поясненням, як виконувати завдання, є IELTS Liz і Preparation for IELTS.