Щодня ми використовуємо різні засоби особистої гігієни – ватні палички, гелі для душу, прокладки – і не завжди замислюємося над тим, як вони впливають на довкілля. За дослідженням Фонду із запобігання відходів і відповідального споживання, близько 590 тисяч тонн відходів утворилось за рік у 28 країнах ЄС лише від менструальних продуктів. Водночас щороку люди використовують 33 мільярди одноразових дитячих підгузків, що призводить до близько 7 мільйонів тонн відходів на рік.

Розповідаємо, чому предмети гігієни, якими ми користуємося щодня, можуть створювати забагато сміття, які є альтернативи та чому вони не гірші за звичні нам засоби.

Анна Понікарчук

співзасновниця компанії zero waste Ozero Space


Зубні щітки та пасти 

Зубні щітки в основному виготовляють із різних типів пластику, тому здати їх на перероблення неможливо. Звичайні зубні пасти виготовляють із мікропластику. У них нерідко можна побачити сині або золоті гранули, і реклама зазвичай каже, що вони зроблять наші зуби білосніжними. Насправді такі гранули не мають ніякої користі. Це шматочки пластику, які ми частково з’їдаємо, коли чистимо зуби.

Мікропластик, потрапляючи у природу, залишається там назавжди. Його з’їдають риби, планктони, черв’яки. За рік в океан потрапляє щонайменше 8 мільйонів тонн мікропластику, що дрейфує водами, забруднює довкілля й уже був знайдений в організмі людини.

Альтернативами можуть бути бамбукова або букова щітки. Вони виготовлені із сировин, які мають сертифікацію Лісової наглядової ради (FSC). Це означає, що після того, як дерева вирубують, їх вирощують знову й підтримують у здоровому стані, аби зберегти ліс.

Бамбукова зубна щітка

Ціна – 180 грн.

Букова зубна щітка

Ціна – 170 грн.

Екологічна зубна паста має безпечний склад без мікропластику й консервантів і продається в алюмінієвому пакованні, яке можна переробити. За текстурою спочатку паста може бути трохи незвичною: дуже ніжна й повітряна.

Зубна паста

Ціна – 130 грн

Хорошим варіантом є паста, що має вигляд маленьких таблеток. Для їхнього використання взагалі не потрібна вода, оскільки паста відразу розчиняється в роті разом зі слиною. Спочатку чистити нею зуби трохи незвично, але зрештою всі закохуються в цей продукт. Ба більше, така паста дуже зручна для подорожей і довго зберігається.

Ще одна альтернатива – зубна паста від британського бренда Georganics. Вона продається у скляній банці, яку можна здати на перероблення або використати повторно. Ми в Ozero Space також приймаємо назад тару, оскільки використовуємо її для інших продуктів. У складі такої пасти немає мікропластику й тих елементів, що не розчиняються у воді, тому вона безпечна як для людини, так і для природи. Є велика варіативність смаків, наприклад: м’ятний, апельсиновий, з дерева евкаліпта, тому за різними запитами можна знайти той, який буде до вподоби.

Зубна паста

Ціна – 280 грн

Зубні нитки зазвичай також виготовлені із пластику, тому існує екологічна позиція з шовку та з кукурудзяного крохмалю. Вони мають скляне паковання, яке слугує багаторазовим чохлом, тож можна просто змінювати саму нитку всередині. Це особливо підійде, якщо ви часто користуєтеся такою продукцією.

Ватні палички

Ми використовуємо вушні палички ледь не щодня. Оскільки це маленький предмет, його неможливо нормально збирати й викидати окремо. Ба більше, палички виготовлені з пластику, однак нам невідомо, з якого саме. Усе це унеможливлює їхнє сортування й перетворює такий товар на сміття, яке накопичується й не переробляється.

Хорошою альтернативою є бамбукові та бавовняні палички. Дуже важливо, аби вони були виготовлені з відповідально заготовленої сировини. Наприклад, вушні палички із сертифікованої органічної бавовни, яка не відбілюється хлором і вирощується без пестицидів.

Друга альтернатива – багаторазова вушна паличка. І хоча вона має у своєму складі силікон із домішками пластику, це багаторазовий продукт, який служитиме вам роками.

Дезодоранти й антиперспіранти

Більш безпечними є ті дезодоранти, які допомагають пітніти без запаху. Перший – кристал із природної мінеральної солі від бренда Biork. Усі інгредієнти сертифіковані, тобто добуті способом, що не шкодить довкіллю. Кристал можна використовувати протягом двох років, він буває без паковання або в корковому пакованні, що мінімізує кількість сміття.

Під час використання його потрібно змочити й розтерти під пахвами. Важливо пам’ятати, що мікрофлора постійно змінюється й виділяє специфічний запах. І на відміну від антиперспірантів, кристальні дезодоранти не знищують саму мікрофлору, а лише гальмують запах. Я користувалася ними три роки й була дуже задоволена.

Кристальний дезодорант

Ціна – від 299 грн

Другий варіант – це кремовий дезодорант, що працює подібно до кристала: не знищує бактерії, а поглинає запах. Такий є в українського бренда RabbitHole. Цей дезодорант продається в алюмінієвому пакованні, яке можна здати на перероблення.

Кремовий дезодорант

Ціна – 345 грн

Станки для гоління

Мінус одноразових станків полягає в тому, що це марнування ресурсів, адже після першого використання продукція буде викинута. Для виготовлення пластику, з якого зроблені одноразові станки, використовується велика кількість ресурсів, як-от: нафта, природний газ, вугілля. Їхній видобуток завдає шкоди довкіллю, адже ці корисні копалини є невідновлювальними.

Ще одним мінусом є леза, оскільки їх не можна від’єднати від ручки та здати, а сама ручка виготовлена невідомо з якого пластику. Ба більше, станки продаються у пластиковому пакованні, а виріб, як і вушні палички, занадто маленький для перероблення.

Багаторазові бритви також роблять із пластику, але більш сталою багаторазовою альтернативою є металеві або бамбукові бритви. По-перше, вони довговічні, і можуть бути використані багато разів. По-друге, лезо виймається, тож його можна також зібрати й здати на перероблення. З часом ви економите гроші, оскільки не потрібно постійно купувати одноразову продукцію.

З багаторазових альтернатив є ті, що схожі на станки наших дідів: алюмінієві та металеві з нержавійної сталі. Вони не піддаються корозії у вологому середовищі, мають змінне лезо та їх можна здати на метал. Ще одна альтернатива – станок із бамбуковою ручкою, яку можна компостувати.

Засоби для менструації

Аби не використовувати одноразові прокладки й тампони, які містять поліетилен, можна користуватися менструальними чашами, багаторазовими трусами, багаторазовими прокладками чи екологічними тампонами.

Менструальні чаші

Менструальна чаша – це місткість, у яку збираються виділення. Вона може бути виготовлена з медичного силікону, що визнаний найбільш безпечним, зручним і довговічним матеріалом. Одну чашу, на відміну від звичайних прокладок, можна використовувати понад 10 років, тому на сміттєзвалищі не будуть лежати гори пластикових прокладок.

Якісна чаша не повинна бути дуже м’якою й дуже жорсткою. Якщо у вас немає до неї протипоказань, ви не будете її відчувати. Зі свого досвіду скажу, що більше відчуваю чашу в перший день, бо вона тисне на сечовий міхур. Далі я можу взагалі забути, що в мене місячні й що її треба дістати. Це дуже комфортно, бо не потрібно постійно перейматися. Ба більше, з чашею можна плавати. Я навіть під час дайвінгу занурювалась до 40 метрів.

Перед використанням чашу обов’язково треба прокип’ятити протягом 2–3 хвилин. З першого разу комфортно помістити чашу в піхву виходить не у всіх. Комусь треба декілька підходів, комусь навіть декілька циклів, щоби звикнути. Усе дуже індивідуально.

Менструальна чаша

Ціна – 700 грн

Багаторазові прокладки

Їх виготовляють із натуральних тканин: бавовни, льону, коноплі та їхньої суміші. Ці рослини вирощують без пестицидів і не обробляють хімікатами. На відміну від звичайних прокладок, багаторазові не мають синтетичних сполук, які зазвичай забезпечують ароматичний запах.

Існують прокладки з органічної бавовни, які розраховані більше ніж на п’ять років. Вони мають водо- або кровотривкий шар, що захищає від протікання, а кнопки зроблені з нержавійної сталі, яка з роками не псується. Я користуюсь своєю найстарішою майже три роки й вона має той самий вигляд, що й спочатку. Для комфортного циклу потрібна не одна прокладка, а мінімум дві. Три-чотири – це зручний максимум.

Після купівлі прокладку варто випрати, висушити та закріпити на білизні м’яким шаром до тіла, щоби він поглинав виділення. Кріпиться вона ідентично до одноразової, адже є крильця та кнопочки. На ніч прокладку можна замочити в холодній воді або відразу прати руками. Моя порада – не залишати її на довгий час сухою, оскільки кров вбереться у тканину й тоді буде важче позбутися плям. Я кладу прокладку у воду на ніч, а зранку перу руками, сушу або використовую кисневий відбілювач.

Єдиними мінусами таких прокладок є їхня дорога ціна та незвичність, оскільки спочатку дуже складно пристосуватися до такого багатошарового елементу гардероба.

Менструальна білизна

Це комфортні труси, трохи більші за звичайні. Вони мають захисний шар за всією довжиною, який поглинає кров. Це дуже зручно, оскільки не потрібно додатково нічого вдягати. Менструальна білизна виготовлена з натуральних тканин, тож не має шкоди для довкілля.

За розміром менструальна білизна більша за прокладку, тому довше сохне. Хорошим варіантом є циклування, тож я чергую різні види екологічних менструальних засобів. Зазвичай труси використовую вночі, оскільки так узагалі не відчуваю дискомфорту. Попри те, що це дорога інвестиція, вона обов’язково окупиться та служитиме довго.

Менструальна білизна

Ціна – 850 грн

Із приводу тампонів варто зазначити, що зазвичай вони виготовлені із суміші бавовни та пластику. Однак нам невідомо, з якого саме пластику, тому ми не знаємо, що використовуємо всередині свого тіла. Ба більше, тампони неможливо відсортувати й вони, як і загальне сміття, не розкладаються, прямуючи на звалище.

Найкращою альтернативою їм є тампони, що містять у своєму складі винятково органічну бавовну.

Багаторазові підгузки

Дитячі підгузки одноразові та містять у собі пластик. Вони залишаються на звалищі й накопичуються там роками. За дослідженнями, памперси розкладаються протягом 250–500 років.

Існує альтернатива – це багаторазові памперси. Раніше в Україні користувалися підгузками із флісу, доки не почали виготовляти з органічної бавовни.

Механізм використання дуже подібний до прокладок: потрібно змити в унітаз усі залишки життєдіяльності, після чого попрати річ у машинці. Мінус у тому, що це дуже велика інвестиція, оскільки дитині потрібно відразу купити близько 20–30 штук памперсів. Однак із часом усе окупиться, такі дії збережуть ваші кошти.

Мене дуже надихає австралійський бренд, який створює памперси для різних життєвих обставин. Він грається із зовнішнім шаром, інтерпретуючи його в купальник абощо.

Шампуні

Якщо шампунь має яскравий колір або блискітки всередині, то ймовірно, у його складі є мікропластик. Ба більше, не завжди паковання в шампунях виготовлена з мономатеріалу, коли використовується тільки один тип пластику, який дійсно можна переробити. Зазвичай шампунь пакується в пластикову тару, і навіть якщо на ній написано, що паковання переробляється, ми не знаємо точно, чи може бути перероблений саме цей тип пластику.

Екологічною альтернативою є твердий шампунь. Він має тонке паперове паковання, тож його можна здати на макулатуру.

Якщо говорити про рідкі шампуні з органічним складом, вони можуть бути в пакованні зі скла або в алюмінієвій тарі, що переробляються. Єдиний мінус у тому, що такі засоби дорожчі.