Здавалося б, як звичайний пікнік на природі може зашкодити довкіллю? Однак гори пластику, недоїдки, випалена після багаття земля – це те, що часто лишається після походів на природу. І навіть, якщо зібрати після себе всі відходи й викинути в смітник, вони однаково потраплять на сміттєзвалище, де пролежать роками.

Напередодні свят і сезону весняних пікніків розповідаємо, як організувати відпочинок на природі без шкоди довкіллю. Розбираємось, який посуд і прибори краще обрати, де розвести вогнище та чому не можна спалювати сміття в багатті.

Ольга Чернявська

менеджерка освітніх проєктів «України без сміття»


Чомусь більшість людей іде на пікнік, аби наїстися, а не провести час із друзями чи насолодитися природою довкола. Я часто бачу, як під деревом сидить якась компанія, обов’язково з алкоголем, шашликом і голосною музикою. Здається, перше, у чому полягає проблема, – відсутність культури відпочинку.

Не можна розпалювати вогнище там, де його ніколи не було

У жодному разі не можна розпалювати вогнище там, де його до цього ніколи не було. Місце, де горіло багаття, залишається випаленим назавжди: на ньому більше нічого не виросте. Тож найкращий варіант – взяти з собою гриль. Якщо такої можливості немає, варто хоча би пошукати місце, де люди вже розводили вогонь.

100% не можна організовувати пікнік у природних заповідниках, а також розпалювати багаття в парку й лісі. Краще взяти з собою розкладні стільці та столик і готову їжу.

Важливо пам’ятати, що пиляти дрова в лісі заборонено. На жаль, дуже часто люди не хочуть заморочуватися, а тому під час пікніку вирубують дерево. Замість цього краще спробувати пошукати сухе опале листя або гілочки. До того ж зараз не проблема придбати дрова на заправці чи в супермаркеті. Купувати дрова в компанії, яка має дозвіл на торгівлю ними, буде більш екологічно, ніж прийти до лісу й самому зрубати дерево.

Найкраще взяти посуд із дому

Одноразовий пластиковий посуд, який більшість звикла купувати для пікніка, виготовлений із поліетилену. Цей матеріал неможливо переробити й після одного використання він потрапить на звалище. Найкращою альтернативою буде взяти багаторазовий посуд, судочки та прибори з дому.

Багато хто думає, що екологічна альтернатива пластику – папір, але це також не найкращий варіант. По-перше, заради його виготовлення вирубують ліси. По-друге, треба дуже заморочитися, щоб знайти справді екологічний паперовий посуд. Наприклад, у стаканчиках, які здаються винятково паперовими, внутрішній шар завжди містить плівку поліетилену. По-третє, папір розмокає, тому постає питання, чи зручно буде з нього їсти й пити.

Зараз в інтернеті можна знайти екологічні набори для пікніку з кукурудзяного крохмалю або пшеничних висівок, які можна з’їсти після використання. Тому посуд, у якому є природні компоненти, – це прекрасна альтернатива пластику. Навіть якщо людина не з’їла такий посуд, а закопала його залишки, він слугуватиме добривом для дерева.

Інша справа – ціна й доступність. Такий посуд дороговартісний і його потрібно заздалегідь замовляти в інтернеті. Проте якщо люди почнуть купувати екологічні товари й популяризуватимуть інформацію про них, супермаркети залюбки почнуть пропонувати такі вироби на своїх полицях.

Відмовтеся від пластикових скатертин і вологих серветок

Варто відмовитися від пластикових скатертин, адже в їхньому складі є полівінілхлорид (ПВХ) – речовина, що під час нагрівання виділяє токсичні речовини. До того ж після використання таку скатертину потрібно викинути на смітник, із нею вже нічого не можна зробити. Тож краще взяти з дому багаторазову скатертину з натуральних матеріалів.

Варто утриматися від купівлі вологих серветок, адже вони на 100% зроблені з пластику й не переробляються. Багаторазові рушники – це найкраща альтернатива. Як варіант, можна взяти з дому ганчірку та змочити її у воді.

Також ви можете взяти з собою на пікнік маленький шматок мила й воду, аби помити руки.

Якщо хочеться влаштувати пікнік-святкування й прикрасити простір довкола, не варто купувати для цього кульки чи конфеті. По-перше, вони не переробляються. По-друге, люди дуже часто не прибирають за собою залишки кульок, через це їх з’їдають птахи. Сьогодні я бачу свято, а завтра – заплутані в деревах конфеті чи те, як вони плавають в озері. І це катастрофа. Замість цього можна використовувати різноманітні екологічні прикраси, наприклад, багаторазові стрічки, живі квіти, дерев’яні палички.

Залишки овочів і фруктів можна закопати в землю, а сміття здати на перероблення

Коли збираєтеся на пікнік, обов’язково візьміть із дому сміттєві пакети. Якщо ви не сортуєте сміття, потрібно як мінімум зібрати залишки їжі в окремий кейс, а сміття – у пакет.

Якщо ж сортуєте, то всі відходи варто розкласти в різні пакети й відправити в пункт прийому вторинної сировини у вашому місті. Майте на увазі, що в деяких пунктах можуть приймати не всі види пластику та скла, лише пляшки з-під води та пива українського виробника. А от метал і консервні бляшанки, на жаль, не завжди вдається здати. Якщо ви в Києві, можна приїхати на станцію «Україна без сміття», де приймають 40 видів відходів, або на інший сортувальний пункт. Пам’ятайте, що все відсортоване сміття має бути чисте й сухе.

Залишки їжі – фрукти й овочі – піддаються компостуванню, тому їх можна закопати в землі. Такі дії не мають шкоди для довкілля. Проте не варто робити так із залишками м’яса чи риби. Залишки хлібу можна віддати пташкам.

У жодному разі не можна спалювати сміття після пікніка в багатті. По-перше, під час спалювання пластику виділяються небезпечні гази, як-то: діоксини й фурани. Із повітрям вони можуть розповсюджуватися на великі відстані. Ба більше, під час спалювання пластику в землю потрапляють канцерогени й важкі метали. Вони йдуть у ґрунтові води, а потім потрапляють у воду, яку ми п’ємо. Це небезпечно і для природи, і для самої людини.