У домашньому побуті використовується багато речей і продуктів, які залишають свій екологічний слід. Пластикові швабри, щітки, губки, мийні засоби – усе це забруднює довкілля. Зібрали список екопокупок, які стануть хорошою альтернативою вашим побутовим речам.

Першою корисною екозвичкою багатьох людей стає сортування сміття. Для зручного роздільного збору пластику, паперу та скла можна придбати спеціальний картонний контейнер із трьома відсіками. Він зручний у використанні й коштує недорого. Такий контейнер можна поставити на балконі або кухні, на місце для сміття.


Контейнер для сортування сміття

Скільки: 349 гривень

Лінк

Частину сміттєвого відра займають органічні відходи: залишки їжі, шкірки овочів, фруктів, листя, іноді квіти. На сміттєзвалищах органіка гниє та виділяє метан – газ, що є вибухонебезпечним і пришвидшує зміни клімату. Саме через нього в спекотну погоду на сміттєзвалищах трапляються пожежі. Утилізувати органічне сміття безпечно можна за допомогою компостера. Це зручно робити навіть у квартирі.


Компостер для органічних відходів

Скільки: 1900 гривень

Лінк

Наступним способом екологізації свого побуту можуть стати екологічні щітки для миття посуду. Наприклад, замість звичайних пластикових губок можна придбати щітки та губки з натуральних матеріалів. Це можуть бути кухонні щітки з кокосового волокна чи волокна агави. На відміну від пластикових частин звичайних щіток, вони є біорозкладні.

Натуральні щітки так само відмивають забруднення й можуть служити до 6 місяців. До того ж після зношення не потрібно купувати нову щітку, достатньо змінити саму насадку.


Щітка з натуральною щетиною

Скільки: 65 гривень (змінна насадка – 50 гривень)

Лінк


Щітка з кокосового волокна

Скільки: 90 / 100 гривень

Лінк

Альтернативою синтетичних мочалок може стати люфа або джутова мочалка. Їх можна використовувати для прибирання, миття посуду та ванних процедур.


Люфа

Скільки: 30–40 гривень

Лінк


Люфа

Скільки: 50–75 гривень

Лінк

На заміну мийним засобам для прибирання можна придбати господарське мило. Його цілком достатньо для очищення поверхонь, посуду та навіть прання. Побутова хімія, що містить фосфати, потрапляє у воду та псує мікрофлору водойм, викликаючи цвітіння. Господарське мило є екологічною альтернативою. До того ж воно також може мати приємний аромат. Сучасні виробники екотоварів у виготовленні господарського мила використовують натуральні аромамасла.


Господарське мило м’ята- лимон

Скільки: 60 гривень

Лінк

Екологічною альтернативою харчовій плівці є вощані серветки. Вони зроблені з натуральних складників, тому в них можна безпечно зберігати продукти. У ці серветки можна обгортати овочі, фрукти та хліб, зберігати зелень, накривати приготовлену їжу та навіть заморожувати продукти.


Вощані серветки

Скільки: 25–280 гривень

Лінк

Якщо ви п’єте чай із пакетиків, краще придбати для цього багаторазовий мішечок. Річ у тім, що пакетики для чаю містять поліпропілен – пластиковий герметик, який не дає паперу розмокнути в гарячій воді. Через суміші матеріалів у складі пакетики складно переробити, а тому вони збільшують кількість пластикових відходів, що забруднюють довкілля. 


Багаторазові мішечки для заварювання чаю

Скільки: 23–110 гривень

Лінк

Для ванної кімнати також існують zerowaste-рішення. Наприклад, альтернативою туалетним йоржикам, які часто повністю зроблені з пластику, є щітки з натуральних матеріалів. Вони створені за тією ж схемою, як і щітки для миття: натуральна щетина та дерев’яна основа. Такі щітки служать так само довго й не забруднюють планету.


Туалетна щітка з рослинною щетиною

Скільки: 195 гривень

Лінк

Якщо ви думаєте над оновленням мильниці, замість пластикової можна придбати керамічну. Вона буде довго служити та стане чудовою екозаміною пластиковій.


Керамічна мильниця

Скільки: 200 гривень

Лінк

Якщо у вас ще немає стакана для зубних щіток, то замість пластикового можна придбати дерев’яну підставку. Також пластиковий стакан можна замінити на скляний або керамічний.


Скільки: 95–180 гривень

Лінк

Пакети в побуті потрібні завжди, і зараз існує багато альтернатив поліетиленовим. Наприклад, можна придбати авоськи або багаторазові пакети з льону чи сітчастого матеріалу. Із ними можна не лише ходити за покупками, а й зберігати в них продукти вдома.


Набір багаторазових пакетів із льону

Скільки: 250–450 гривень за комплект (10 пакетів)

Лінк


Українська авоська

Скільки: 190 гривень

Лінк

На випадок коктейльної вечірки вдома можна придбати металічні багаторазові трубочки або бамбукові трубочки. Це зменшить кількість пластикових відходів. Також металеві трубочки можна брати з собою, для цього є спеціальні мішечки та компактна металева щіточка для миття.


Металева трубочка

Скільки: 95 гривень

Лінк