Один зі простих способів піклуватися про довкілля – купувати менше нового одягу, обирати якісні речі та робити так, аби вони прослужили нам максимально довго.

Неправильний режим прання чи віджимання можуть зіпсувати річ буквально після першого носіння. Щоби цього не сталося, варто дотримуватися простих правил з догляду за одягом. Спробували розібратися, як зберігати, прати, сушити та прасувати речі так, щоби вони служили не один сезон.

Раніше ми розповідали, як купувати одяг так, щоби залишатися свідомими.

Яна Червінська

засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad і ГО «Беззайве»


Яна Червінська

засновниця платформи свідомої моди Sustainable Fashion Pad і ГО «Беззайве»


Чому речі псуються найбільше

Швидкість зношування речей залежить насамперед від їхньої якості. Якісні речі можна носити дуже довго, вони переживуть велику кількість прання й не змінять свого зовнішнього вигляду. Дешевий та неякісний одяг може псуватися досить швидко. Найчастіше це виявляється в тому, що тканина покривається ковтунцями, на ній з’являються затяжки (таке часто трапляється з дешевими блузками та костюмами), шви перекручуються, фурнітура змінює свій колір, замки починають розходитися.


Швидкість зношування речей залежить насамперед від їхньої якості


Усе це може статися з неякісними речами, навіть за умови, що ми їх носимо дуже охайно й перемо в правильному режимі. Тому краще надавати перевагу більш якісним речам, не купувати найдешевше. Якщо за бюджетом вам підходить лише масмаркет, краще обирати sustainable лінійки, вони служитимуть довше. Або ж надавайте перевагу дорожчому масмаркету, наприклад, Massimo Dutti чи Arket, адже їхні речі мають кращий крій та обробку швів, більш якісні тканини й фурнітуру.

Також одяг часто псується, якщо прати його в неправильному режимі. Через занадто інтенсивні оберти шви можуть перекручуватися, горловина розтягується й річ може загалом утратити форму.

Як правильно доглядати за одягом

Кожен виробник вказує на бирці, як правильно прати ту чи іншу річ, чи можна її прасувати. Цих гайдлайнів важливо дотримуватись.

Ось ще кілька рекомендацій із догляду за речами з різних тканин:

Костюми не можна прати в машинці, їх необхідно здавати в хімчистку або намагатися відчищати окремі плями мильним розчином.

Шерсть має властивість скатуватися, навіть якщо це шерсть найкращої якості. Тому для догляду за шерстяними светрами чи пальто варто купити спеціальну машинку для зняття ковтунців.

Запахи з шерстяних речей дуже легко вивітрюються, тому замість частого прання можна просто вивішувати річ на балкон і дати їй провітритися.

Одяг із шерсті та кашеміру потрібно прати на делікатному режимі на 20–30 градусів у пральній машині, але краще руками. Бажано не зі звичайним пральним порошком, а зі спеціальним шампунем, який буде краще розпушувати матеріал. Після прання такі речі не можна викручувати, їх потрібно дуже акуратно відтиснути руками та розкласти сушитися на горизонтальну поверхню, попередньо розрівнявши. Я зазвичай кладу свої шерстяні речі на покривало, складене в декілька шарів, і залишаю на кілька днів сушитися.

Якщо не зробити цього, а просто випрати светр у машинці на високій температурі та викрутити на 1000 обертів, він зменшиться в розмірах і втратить форму, цього ви вже не зможете виправити. А якщо повісити светр сушитися вертикально, він може витягнутися та втратити початкову форму.

Шовк краще прати вручну, не в машинці, щоби не руйнувати його волокна. Ця тканина має властивість стискатися, тому речі з шовку можуть змінювати свою структуру та втрачати форму. Прати його треба дуже делікатно, на мінімальній температурі та спеціальним шампунем. Якщо є сильні забруднення, краще спочатку замочити таку річ. Відтискати шовк потрібно вручну, можна повісити його на плечиках у ванній, аби зайва вода стекла, а вже потім перенести в кімнату чи на балкон для сушіння.

Головне правило білих речей – ніколи не одягати їх двічі. Після одного носіння білу футболку чи сорочку необхідно відразу випрати, інакше вона пожовтіє чи посіріє. Якщо це бавовна, її можна прати на високих температурах. Особисто я завжди перед пранням замочую білі речі, а під час прання додаю відбілювач (найкраще обирати екологічний). Також можна спробувати замочити білу річ у соді.

Одяг зі шкіри й екошкіри досить складно чистити в домашніх умовах. Якщо забруднення невелике, можна спробувати видалити його ганчіркою, змоченою в мильному розчині. Коли це не допомагає, наприклад, якщо у вас сильно забруднилась біла куртка, краще віддати її у хімчистку й не експериментувати з підручними засобами, щоби не зіпсувати річ. Якщо забруднена підкладка чи вона увібрала в себе неприємний запах, тут допоможе озонування, яке роблять у хімчистці.

Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Як правильно доглядати за одягом

Усе залежить від виробу та догляду, який для нього передбачив виробник. Наприклад, джинси й тонкий гольф можуть бути однакові за складом – 100% бавовна, – але догляд за ними потрібен зовсім різний. Я завжди орієнтуюся спочатку на бирку на виробі: там можна знайти температуру, метод прання та сушки. Якщо її немає, то вмикаю здоровий глузд. Дзвінок мамі або гугл теж рятують. Якщо це український бренд, який на зв’язку в Instagram, інколи можу написати виробнику.

  • Головне правило – прати окремо речі темного та світлого кольору на випадок, якщо темна буде віддавати колір.
  • За можливості варто прати одяг на низьких температурах.
  • Футболки з принтами краще прати навиворіт, щоби вони не затиралися.
  • Спідню білизну та колготки слід класти в окрему сіточку, щоби вони не зачепилися за гострі елементи на інших речах.
  • Джинси бажано вивертати під час прання, щоби колір зберігався довше. Також слід застібати блискавку та ґудзики, аби джинси не деформувалися у процесі прання.
  • Тендітні вироби я завжди перу або на режимі «ручне прання» або руками. Віджимаю їх максимально ніжно, не викручуючи всю воду.
  • Сушу тендітні речі горизонтально й часто на рушнику, щоби вони не деформувалася. Аби річ швидше висохла, можна викласти її на розгорнутий рушник і скрутити рулетом. Тоді рушник забирає на себе більшу кількість води.
  • Замість того, щоби повністю прати річ, можна запрати тільки пляму. У мене це чудово працює з джинсами, спідницями та штанами.
  • Варто зберігати светри в шафі у скрученому вигляді, а штани й сорочки на плечиках, щоби не деформувати їх і залишати в класному вигляді надовго.

Також варто пам’ятати, що одяг в першу чергу псується через низьку якість. Якщо із самого початку дизайну речі в неї закладається довговічність, то дизайнер обирає матеріали, шви, крій, завдяки яким річ може існувати довго в однаково гарному стані. Більшість речей масмаркету – односезонні. Це стається тому, що ми живемо у світі швидкої моди на 56 сезонів на рік, коли нові колекції в магазинах з’являються кожного тижня. Авжеж, виробнику хочеться, щоби ми купували більше, тому немає потреби робити речі якісними або довговічними.

Чи має значення засіб для прання

А ви знали, що можна взагалі прати без засобів? Пральна машинка запрограмована такими рухами й температурою, може очищати речі від загальних забруднень, тож якщо серйозних забруднень немає, можна обійтися й без засобів.

Загалом засоби для прання бувають більш або менш екологічними. Звичайні засоби для прання часто мають у складі дивні інгредієнти: наприклад, оптичний відбілювач, який залишається на тканині та відбиває більше світла з її поверхні, і нам здається, що тканина біліша. Коли я про це дізналася, стала обирати засоби тільки без оптичного відбілювача, адже це мікрочастинка, яка не розчиняється у воді.


А ви знали, що можна взагалі прати без засобів?


Особисто я купую практично тільки українські засоби для прання, мої фаворити – засоби від київського бренда Delamark, а також мило для прання з Ozero. Мені вистачає універсального засобу для прання, кисневого відбілювача та мила для прання для виведення плям і кондиціонера за бажанням. Зазвичай для тендітних речей обираю універсальний засіб або засіб для шерсті та шовку.

Чи може зашкодити одягу прасування

Може зашкодити, якщо обрати непристосований для такої тканини режим – занадто гарячу температуру. Тому краще починати з меншої та додавати, коли цього недостатньо. Шукайте інструкцію на виробі, а якщо її немає акуратно пробуйте прасувати на нижчій температурі. Ще корисним буде подивитися декілька відео, як прасувати різні вироби – штани, сорочки, спідниці. Після того, як я на курсах із шиття дізналася, як прасувати сорочку, полюбила робити це.