Використання мийних засобів на основі фосфатів призводить до цвітіння озер і річок. Побутова хімія може також викликати проблеми зі здоров'ям, наприклад, якщо користуватися засобами з хлором у закритих приміщеннях, це може подразнювати носогорло та мати токсичний вплив на дихальні шляхи.

Ми розібралися, чому побутова хімія може бути шкідливою для довкілля та здоров'я і дізналися, які є екологічні та безпечні альтернативи мийних засобів для дому. 

Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Як побутова хімія шкодить довкіллю

Хімічні речовини, які містяться в засобах для миття посуду, прання та прибирання, порушують баланс екосистеми. У багатьох мийних засобах і рідких пральних порошках містяться фосфати, які в розвинених країнах мають вилучатися з водостоків. Теоретично це має відбуватися під час фільтрації, але в Україні це не працює. Коли фосфати потрапляють у водойми, вони прискорюють ріст синьо-зелених водоростей і це призводить до цвітіння річок.

Цвітіння небезпечне тим, що через водорості у воду не потрапляє достатня кількість сонячного світла та кисню. Якість води псується. Також ці водорості виділяють токсичні речовини, які порушують розвиток і нормальне функціонування риб та інших річкових жителів.

Шкоду довкіллю також завдає хлор. Ще з радянських часів у багатьох мам і бабусь під раковиною зазвичай стоїть баночка із хлором, яку багато хто використовує у прибиранні. Хлор може бути шкідливим для здоров’я людини, оскільки це хімічна суміш, токсична для шкіри та дихальних шляхів. А коли хлор потрапляє у водне середовище, він отруює все живе і створює дисбаланс екосистеми.

Вікторія Миронюк

лікарка-дерматолог


Вікторія Миронюк

лікарка-дерматолог


Як побутова хімія може шкодити здоров’ю

Будь-яка побутова хімія, що виходить на ринок, проходить токсикологічні сертифікації й не повинна викликати проблем, якщо правильно нею користуватися. Але вона може шкодити здоровю, якщо використовувати її не за інструкцією та в неправильних дозах. Рівень токсичності залежить від використаної дози.

Проблеми від використання побутової хімії можуть виникати різні: від проблем зі шкірою до подразнення слизової оболонки дихальних шляхів і шлункового тракту. Вони можуть виникати, якщо вдихати ці засоби у високих концентраціях.

Також мийні засобі містять хімічні речовини, які у великій кількості можуть впливати на здоров’я. Наприклад, у пральних порошках є ферменти: катіони або аніони, які виводять плями та бруд. Катіонні мийні засоби є найбільш токсичними для організму. Потрапляння всередину може призвести до нудоти, блювоти, шоку, судом. Аніонні мийні засоби менш токсичні, але можуть подразнювати шкіру та очі. Якщо людина зазнає впливу великої кількості мийних засобів, може розвинутися астма. Ці засоби також відповідають за велику кількість побутових отруєнь від випадкового ковтання.

Використання хлоровмісних засобів у закритих приміщеннях може викликати різні проблеми: від подразнення носогорла до токсичного впливу через дихальні шляхи. Якщо в людини є непереносність будь-якої хімічної сполуки, то системне вдихання цих сполук у високих концентраціях може викликати алергічні реакції. Це не тільки висипання на шкірі, а ще й задуха чи набряк дихальних шляхів.

На ринку є багато «універсальних» засобів для чищення. Серед речовин, що входять до їхнього складу: фосфат, аміак, гіпохлорит натрію. Залежно від складу, універсальні засоби для чищення можуть подразнювати шкіру, очі, ніс і горло. При потраплянні в організм вони можуть викликати отруєння як у людей, так і у тварин.

Як уникнути негативного впливу миючих засобів на здоров’я

Важливо використовувати побутову хімію за інструкцією, уникати контакту зі шкірою та потрапляння всередину організму, тримати якомога далі від дітей.

Потрібно використовувати бар’єрні методи захисту: рукавички або респіратори. Після користування побутовою хімією обов’язкове миття рук і промивання шкіри великою кількістю води. Під час прибирання важливо, щоб у приміщенні була хороша циркуляція повітря, тож слід відкривати вікна на провітрювання.

Якщо від мийних засобів виникає подразнення або алергічна реакція, необхідно звернутися до дерматолога або алерголога для того, щоби визначити, на яку речовину виникла реакція. Це можна зробити за допомогою спеціального тесту, який вам запропонує лікар.

Також може допомогти метод виключення. Вилучаючи деякі продукти з використання, можна зрозуміти, на який саме засіб у вас виникає алергія, вивчити його склад і просто більше не користуватися ним.

Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Анна Понікарчук

співзасновниця Ozero Space


Як обрати безпечну альтернативу

Не раджу купувати ароматизовані засоби, оскільки ми вдихаємо не запах ромашки або лимона, а хімічні сполуки, які можуть впливати на стан нашого здоров’я. Деякі бренди використовують грінвошинг і просто додають слова «біо», «еко» або кладуть продукт у зелене паковання, тому варто дивитися насамперед на склад засобу.

Варто уникати засобів, у складі яких є

  • фосфати
  • хлор
  • мікропластик
  • ароматизатори

Звертайте увагу на маркування. На екологічних засобах українського виробництва є маркування, подібне до журавлика, що означає екологічну сертифікацію, а на іноземних засобах найчастіше зображена емблема «Євролисток».

Також бажано перевіряти паковання, але це вже наступний рівень. Краще, щоби паковання засобу можна було здати на перероблення або щоби його не було взагалі. Тобто можна купувати мийні засоби на вагу в zero waste-магазинах у свою тару. Головне розуміти, що так ви піклуєтеся про себе, своє здоров’я та природу.

Альтернатива 1: Екологічні миючі засоби

Український бренд DeLaMark виготовляє лінійку екологічних засобів для дому. Коли ви замовляєте кур’єрське доставлення, можна віддати назад використане паковання й отримати 5 гривень знижки за кожне.

Також на полицях великих супермаркетів можна знайти європейські бренди екологічних засобів для дому. Наприклад, Sonett та Almawin мають сертифікований безпечний склад і при цьому вони концентровані.

Альтернатива 2: Миючі засоби з побутових продуктів

Існує думка, що ми живемо в оточенні небезпечних мікроорганізмів, тому ми купуємо засоби, що обіцяють знищити 99% бактерій. Насправді більшість бактерій не є аж такими небезпечними. Для прибирання вдома необов’язково дезінфікувати поверхні, буде достатньо мильного розчину, який чудово впорається із брудом. Для цього можна використати звичайне натуральне мило, яке можна купити онлайн або в екомагазинах. Зазвичай воно продається великими брусками, не містить ароматизаторів і безпечне для шкіри й довкілля.

Якщо є потреба мати приємний аромат після прибирання, можна додавати в мильний розчин ефірні олії. Однієї краплі на повне відро води з мильним розчином буде достатньо, щоби в оселі залишився аромат. Такий спосіб не шкодить ні навколишньому середовищу, ні вам.

Замість побутової хімії можна використовувати підручні засоби, які є у вас вдома, наприклад: соду, оцет, лимонну кислоту, сіль і тверде натуральне мило. З цих інгредієнтів можна зробити універсальні мийні засоби для дому, міксуючи в різних пропорціях.

Поверхні

Для видалення нальоту можна використовувати розчин оцту або лимонної кислоти. Пропорції приблизно 1/1 або 3 столові ложки на стакан води. Можна залити поверхню цим розчином і залишити на кілька хвилин, а потім потерти щіткою. Цей спосіб працює не гірше за засоби побутової хімії й не шкодить довкіллю. Також цим засобом можна мити душові кабіни, ванни, плитку та інші поверхні. Бонус лимонної кислоти в тому, що вона не має неприємного запаху та її можна легко змити гарячою водою.

Стоки та унітаз

Для очищення стоків й унітазу можна використовувати соду та лимонну кислоту. Можна насипати трохи лимонної кислоти у стік і залити окропом, після цього додати трохи соди, знову залити окропом і залишити на декілька хвилин. Сода та лимонна кислота вступають у реакцію й виникає шипіння. Краще однаково відійти назад і не дихати цими парами. Ця суміш добре очищує стоки й унітаз, який треба після цього просто потерти щіткою та змити водою.

Посуд

Посуд можна мити господарським милом і щіткою, замість губки. Можна содою, але краще при цьому використовувати рукавички, щоби не було алергії. Хороша альтернатива – гірчичний порошок, який можна купити на вагу, фасований або зробити власноруч. Він добре відмиває жир із посуду.

Речі

Для прання можна використовувати господарське мило або ж зробити рідкий порошок: натерти мило та додати води. Такий засіб підходить для машинного прання. Моя знайома, наприклад, узагалі не використовує порошок і пере речі в машинці просто водою. Машинка й так добре відпирає речі завдяки тертю й температурі води.