Протягом 2020 року ми розбиралися, як стати більш екологічними в щоденному житті: як купувати й готувати продукти так, щоби не викидати їжу, сортувати сміття зручно, не захаращуючи балкон, як працює домашня сонячна електростанція, чи справді електромобілі екологічні та куди потрапляє сміття після сортування. Ця добірка допоможе глибше розібратися в темі усвідомленого споживання та робити більш екологічний вибір щодня.

Також ми розповідали про корисні екопроєкти 2020 року, що допомагають берегти довкілля.

  • Ці люди сортують сміття вдома, а їхній балкон не схожий на звалище

Сортування сміття вдома в умовах, коли зручної інфраструктури для цього майже немає, може призвести до того, що частина вашої квартири рано чи пізно стане схожою на сортувальну станцію. Ми поговорили з киянами, які відчули цю проблему на собі та змогли її вирішити, – влаштували зручне сортування сміття вдома. Попросили їх розповісти, як вони облаштувати місце для сортування вдома, як налагодили процес вивозу відходів і скільки це коштувало.

Читати


  • Я компостую органічне сміття у квартирі: «Це важливіше за сортування пластику»

Коли органічні відходи – залишки сирих продуктів і приготовленої їжі – потрапляють на сміттєзвалище, вони гниють і виділяють метан – парниковий газ, що призводить до пожеж на звалищах і пришвидшує глобальне потепління. Аби зменшити вплив органічного сміття на довкілля, його можна компостувати. Для цього необов’язково мати приватний будинок, зручне компостування можна налагодити вдома (ні, неприємного запаху немає). Розповідаємо, як це зробити, які правила компостування та що далі робити з компостом.

Читати


  • Ми сортуємо сміття із сусідами та продаємо його. Ось як це працює

Сортувати сміття можна не лише у квартирі, але й у спільному просторі разом із сусідами. Записали досвід голови ОСББ, яка організувала сортування у своєму будинку. За зібрану вторсировину ОСББ отримує гроші й так заощаджує частину суми, необхідної на вивезення загального сміття. Ось як можна організувати сусідів.

Читати


  • Куди потрапляє сміття після сортування в «Сільпо» та Metro

Здати вторсировину на перероблення у великих містах сьогодні можна зокрема в пунктах сортування відходів мереж супермаркетів «Сільпо» та Metro. Там приймають скло, метали, папір і різні види пластиків, проте останні не завжди фінансово вигідно переробляти, а деякі пластики взагалі не можна переробити. Вирішили розібратися, як влаштоване сортування у великих мережах супермаркетів, хто займається вивезенням вторсировини та що відбувається з тими відходами, які неможливо або невигідно переробляти.

Читати


  • Ми встановили сонячну електростанцію у своєму будинку й не купуємо «брудну» електроенергію

Оксана Алієва разом із родиною живе в будинку під Києвом. Рік тому на своєму даху вони встановили сонячні панелі для того, щоби використовувати вдома лише «чисту» електроенергію. У літні місяці, коли домашня електростанція виробляє навіть більше електроенергії, ніж родина споживає, надлишок продається в мережу за «зеленим тарифом». Розпитали Оксану, як працює домашня електростанція, скільки коштує її встановити та як це допомагає боротися зі зміною клімату.

Читати


  • Перевірте, чи шкодить довкіллю ваш раціон

Продукти, які ми їмо, мають різний вплив на довкілля, адже для їхнього вирощування, транспортування та приготування потрібна різна кількість ресурсів. Аби прогодувати одну середньостатистичну людину на рослинній дієті протягом року потрібно приблизно 675 м² землі, у той час, як для однієї людини, що вживає продукти тваринного походження – у 18 разів більше. З’ясовуємо, від чого залежить екологічність продуктів харчування та як зробити свій раціон більш екофрендлі.

Читати


  • Припиніть викидати їжу. Як купувати, зберігати й готувати продукти, щоби зменшити відходи

Приблизно третину всієї їжі у світі викидають. І хоча відповідальність за це лежить не лише на кінцевих споживачах, а й на постачальниках продуктів, ритейлерах і різноманітних сервісах їжі – кожен із нас може зробити свій внесок у зменшення фудвейсту. Розбираємося, як зробити так, аби зменшити кількість відходів від їжі шляхом планування покупок, лайфхаків зі зберігання продуктів і розумного приготування їжі.

Читати


  • Чому секонди – не завжди еко. Як купувати одяг і залишатися свідомим

Скуповуватися в секонді замість масмаркету – не завжди більш сталий вибір. У традиційних секонд-хендах іноді продають речі, які мали б потрапити до країн, що розвиваються, як безкоштовна гуманітарна допомога. До того ж речі там часто оброблені хімічними речовинами, що шкодять довкіллю. З’ясовуємо, що означає екологічність в одязі, де купувати речі, аби залишати мінімальний екослід та як обирати одяг у магазині максимально свідомо.

Читати


  • «Не хочу витрачати час на обслуговування речей». Євгенія Аратовська вчиться мінімалізму вдома

Попросили засновницю «України без сміття» Євгенію Аратовську поділитися власним досвідом розхламлення вдома: з чого розпочали ревізію речей, чому важливо прибрати все з відкритих поверхонь і куди дівати мотлох, що роками накопичувався у квартирі.

Читати


  • Електромобілі справді екологічні? Пояснює експертка

Головними перевагами електрокарів перед автомобілями на дизелі й бензині називають економію на паливі, а також те, що вони не забруднюють повітря вихлопними газами, а тому є безпечними для довкілля. Але із другим фактором не все так однозначно, адже електроенергія, яку вони використовують, не завжди «чиста». До того ж питання належної утилізації батарей залишається відкритим. З’ясовуємо, які недоліки мають електрокари з погляду впливу на довкілля, здоров’я людей і комфорту в місті.

Читати