Оксана Алієва разом із родиною живе в будинку під Києвом. Рік тому на своєму даху вони встановили сонячні панелі для того, щоб використовувати вдома лише «чисту» електроенергію. У літні місяці, коли домашня електростанція виробляє навіть більше електроенергії, ніж родина споживає, надлишок продається в мережу за «зеленим тарифом».

Для The Village Україна Оксана розповідає, як працює домашня електростанція, як її встановити, скільки це коштує та як це допомагає боротися зі зміною клімату.

Оксана Алієва

експертка з питань зміни клімату


Чому ми встановили сонячну електростанцію

Я працюю у Фонді ім. Гайнріха Бьолля, що займається протидією зміні клімату, а один із наших пріоритетних напрямів – розвиток малої відновлюваної енергетики для скорочення викидів парникових газів у атмосферу. Я займаюся цим через особисте переконання в тому, що зміна клімату – це величезна глобальна криза, з якою ми всі маємо боротися. Для України вихід полягає у відмові від викопного палива та в переході на відновлювану енергетику. Саме тому ми з родиною у своєму будинку також вирішили піти цим шляхом і встановили на даху сонячну електростанцію.

В Україні приблизно 50% електричної енергії генерують атомні електростанції, близько 30–35% – вугільні електростанції, решта припадають на інші види генерації, у тому числі й на відновлювану енергетику. Треба розуміти, що спалювання вугілля призводить до величезної кількості викидів парникових газів в атмосферу. В Україні 66% викидів парникових газів, які спричиняють зміну клімату, походять саме від енергетики, тобто вона є однією з найбрудніших галузей в Україні.

А коли ми встановлюємо сонячну електростанцію, що не викидає жодних парникових газів у процесі роботи, ми так заміщуємо брудну енергію на чисту – завдяки цьому кількість викидів парникових газів зменшується. Що більше таких станцій буде, то краще. В Україні вже 26 тисяч домогосподарств, таких, як ми, встановили в себе домашні сонячні станції, а їх сумарна встановлена потужність уже перевалила за 650 МВт. Це значна кількість.

Як працює домашня сонячна електростанція

В Україні власники приватних будинків або люди з власною земельною ділянкою можуть встановити на своїй території невеликі сонячні станції – раніше обмеження було до 30 кВт потужності, а зараз – до 50 кВт для комбінованих сонячно-вітрових станцій.

Сонячні панелі генерують електроенергію, що може використовуватися для власних потреб будинку, а якщо є надлишок – він продається в мережу за «зеленим тарифом» – від 16,3 до 20 євроцентів за кВт⋅год, залежно від року встановлення станції. З цієї суми сплачується ПДФО та військовий збір

Наша станція має 17кВт потужності. Особисто ми продаємо невеликий надлишок в електричну мережу лише в літні місяці, через те, що в будинку живе 4 людини й у нас досить велике власне споживання. Ми не використовуємо газ для приготування їжі чи опалення, користуємося виключно електричною енергією в будинку.

У літні місяці станція виробляє більше електроенергії, ніж ми споживаємо, тому невеликий надлишок ми продаємо. Узимку купуємо електроенергію в мережі, бо потужності станції в цей період нам не вистачає. Але коли ми розраховували, яка потужність станції нам потрібна, брали до уваги витрати електроенергії за рік. І якщо рахувати загальне споживання та виробництво енергії, то виходить, що за теплий період сонячна станція повністю покриває наше річне споживання. Надлишком сонячної електроенергії влітку, яку ми продаємо, компенсуємо ту брудну енергію, що купуємо взимку. Тобто маємо нетто нульове споживання брудної електроенергії.

Потужність електростанції – це дуже індивідуально, усе залежить від вашого споживання та цілі. Якщо ціль – заміщати власне споживання електроенергії в літній період для невеликої сім’ї, то може бути достатньо й 6–8 кВт потужності. Звісно, у зимовий період споживання буде значно більшим, ніж генерувальна можливість панелей. У будь-якому разі, у розрахунках найкраще орієнтуватися на своє річне споживання електроенергії та обирати таку потужність, якої вистачить, щоб виробництвом сонячної енергії в літні місяці покрити сумарне споживання електроенергії за рік.

Як встановити сонячну електростанцію у своєму будинку

Сонячна електростанція – це сонячні панелі та інвертор, пристрій, що перетворює електроенергію, яку виробляють сонячні панелі, у ту, що можна передати в мережу. Спочатку потрібно замовити сонячні панелі та інвертор, змонтувати їх у себе на даху або ділянці, а потім подати заяву у своє обленерго про те, що ви маєте станцію з певною потужністю та просите встановити для вас «зелений тариф».

Обленерго приїжджає до вас додому, змінює лічильник на той, що здатний вимірювати електроенергію в обох напрямах – коли будинок купує її в мережі та продає. Після цього складається акт і з моменту його підписання починає діяти «зелений тариф».

Юридично процедура однакова для всіх, але за фактом усе буде дуже залежати від конкретного обленерго. Ні для кого не секрет, що в багатьох регіонах України існує корупційна складова, як у підключенні сонячних електростанцій і встановленні «зеленого тарифу», так і на інших етапах роботи обленерго. Якщо йти правильним шляхом і не піддаватися на корупційні пропозиції пришвидшити процедуру, вона може затягнутися від кількох місяців і до року.

У моєму випадку це зайняло майже 3 місяці – з моменту, коли було встановлено обладнання, до того, як ми підписали договір із Київською обласною ЕК – розподільчою компанією, що займається продажем електричної енергії.

З продажем електроенергії в мережу все теж просто. Оскільки це не основний вид діяльності для домашніх господарств, він не вважається комерційним, тому ліцензування не потрібне. У нас у Київській області обленерго просто інформує про те, скільки нашої сонячної електроенергії прийняли в мережу, а наступного місяця гроші приходять на поточний рахунок. Нам навіть не потрібно фізично підписувати документи.

Але тут усе також залежить від обленерго, адже в різних областях усе влаштовано по-різному. Наприклад, деяким людям щомісяця потрібно особисто приїздити до обленерго та підписувати акт виконаних робіт на той обсяг електроенергії, який вони виробили. І тільки після цього їм нараховуються кошти.

Скільки це коштує

Усе індивідуально, залежить від потужності, яка вам потрібна, якості обладнання та країни виробника, типу сонячних панелей, їхньої продуктивності, кількості тощо. Вартість встановленого кіловату зараз постійно знижується через поступове здешевлення технології та інноваційний розвиток. Якщо кілька років тому 1 кіловат встановленої потужності станції коштував близько 700 доларів, зараз можна встановити й за 400 доларів за кіловат.

Скільки можна заробити з продажу електроенергії

Сума дуже сильно залежить від потужності встановленої станції, споживання в місці її встановлення та географічного розташування – показники в Херсонській і Київській областях будуть зовсім різні. З власного досвіду можу сказати, що наша сонячна станція на 17кВт найбільше за місяць в літній період виробляла майже 2 МВт, але в нас досить велике споживання, тому ми мало продаємо в мережу.

За нашими підрахунками, встановлення сонячної електростанції для нас окупиться десь за 10–11 років через те, що здебільшого ми компенсуємо власне споживання.

Але якщо уявити, що така сама сонячна станція розташована на ділянці, де електроенергію не споживають, то її власники могли б заробити за місяць приблизно 270–300 євро (з вирахуванням ПДФО та військового збору). Відповідно, окупиться вона швидше.

Чи потрібно доглядати за сонячними панелями

Сонячна станція – як і будь-яка частина домогосподарства – вимагає певної уваги, але це не те, що потрібно чистити щовечора. Важливо просто перевіряти, чи все правильно працює в додатку для моніторингу, який пропонує встановити компанія-виробник інвертора. Туди слід періодично заходити й перевіряти, чи коректно працює інвертор, чи видає він ту потужність, яка встановлена.

Одного разу ми помітили, що дві наші панелі видають набагато меншу потужність, ніж решта. Почали розбиратися, і виявилося, що в період найбільшого сонячного опромінення, тінь від гілки горіха, що росте біля будинку, падала на ці панелі. Гілку довелося обрізати.

Нашій станції рік, і за цей час у нас не виникало жодний проблем з обладнанням – ні з панелями, ні з інвертором. Ми не чистимо панелі від пилу, для цього вистачає тимчасових дощів хоча б раз на місяць.

Пил має значення, коли ми говоримо про величезні промислові сонячні електростанції, що виглядають, як поля сонячних панелей на землі. У літній період, коли виробництво енергії найбільше, навіть якщо вони трохи припадають пилом, це сильно впливає на загальну продуктивність завдяки масштабу. Тому вони потребують періодичного миття й більшого догляду. Але в масштабах маленької домашньої сонячної станції втрати продуктивності панелей настільки незначні, що навіть не варті того, аби лізти на дах і мити панелі.

Минулої зими ми навіть жодного разу не зчищали з панелей сніг, тому що через зміну клімату снігу не було.

Чи можна встановити сонячну станцію в багатоповерхівці

Тут ситуація складніша з юридично-правових причин: питання в тому, кому належить дах багатоповерхового будинку. Якщо одного розпорядника даху немає та його не можна здати в оренду тому, хто поставить там сонячну електростанцію, тоді формально це неможливо.

Якщо будинком керує ОСББ, це значно простіше оформити, і в Україні вже є випадки, коли ОСББ встановлювало на даху будинку сонячну станцію. Електроенергію з неї використовували для покриття витрат на територію спільного користування будинку: ліфт, освітлення в під’їзді, освітлення прибудинкової території, роботу помп тощо. Якщо надлишок продається в мережу, кошти йдуть на спільний рахунок ОСББ для потреб будинку. Для споживання квартир ця електроенергія не використовується, тому що незрозуміло, як оптимально розподіляти цю електричну енергію, чи прибуток від неї, між співмешканцями багатоквартирного будинку.

Ще один шлях – створення енергетичного кооперативу, коли люди спільнокоштом інвестують у будівництво сонячної станції та ставлять її на даху. Тоді її вартість ділиться на рівну кількість паїв і, залежно від того, скільки учасники інвестували, стільки прибутку вони й отримуватимуть від сонячної електростанції.

Ілюстрації: rawpixel.com