Приблизно третину всієї їжі у світі викидають. І хоча відповідальність за це лежить не лише на кінцевих споживачах, а й на постачальниках продуктів, ритейлерах і різноманітних сервісах їжі – кожен із нас може зробити свій внесок у зменшення фудвейсту.

Ми вже розповідали, як налагодили компостування органічного сміття в себе у квартирі. Тепер розбираємося, як зробити так, аби зменшити кількість відходів від їжі шляхом планування покупок, лайфхаків зі зберігання продуктів і розумного приготування їжі.

Маріанна Бойко

тренерка з екологічних звичок, екоблогерка


Чому слід зменшувати кількість відходів від їжі

За підрахунками, приблизний відсоток харчових відходів у нашому смітнику – 50%. Улітку та восени може бути більше, узимку – менше. З наших смітників відходи потрапляють на сміттєзвалища, які постійно збільшуються в обсягах. Відходи від їжі змішуються там з іншими видами сміття та виділяють метан і вуглекислий газ, що є шкідливими для довкілля. Відповідно, те, що могло б стати добривом і родючим ґрунтом, стає сміттям, яке приносить шкоду. Тому як люди розумні, ми маємо зменшувати кількість відходів і правильно їх використовувати на користь рослин.

Продукти, які ми купуємо, не з’їдаємо та викидаємо – це ще й змарновані ресурси ґрунту, води, праці людей тощо. Також це економічна проблема, адже викинута їжа – викинуті гроші. Завжди кажу людям, що заробляючи кошти, ми не просто віддаємо частину своєї роботи, ми віддаємо частину свого життя. Ще викинуті на смітник продукти = викинутий час нашого життя.

Чому ми викидаємо їжу

Усі харчові відходи в нашому смітнику можна умовно поділити на:

  • Те, що ми купили, почистили й викинули залишки – нормальне використання продуктів.
  • Те, що ми купили, вчасно не використали й викинули – неекологічне та неекономічне споживання.

Потрібно розуміти, де саме ми втрачаємо харчові продукти, які стають відходами. Можна виділити три категорії:

Продукти, які псуються ще в супермаркетах

Це може статися через закінчення терміну придатності або непривабливий вигляд. Ми як споживачі – трохи розбещені, нам хочеться, щоб морквинки були одна в одну, яблука красиві, без жодної цяточки. Аби розв’язати цю проблему, супермаркети можуть заохочувати людей купувати продукти, які здаються непривабливими. Класний приклад – кампанія, в якій покупців просили придбати самотні банани. Також в європейських супермаркетах часто роблять знижки на продукти, в яких збігає термін придатності, але ще є достатньо часу, щоб його спожити. Помічаю, що в нас такі знижки також є, але зазвичай на продукти, які виглядають уже дуже погано.

Зайві продукти, які ми купили, але не використали з різних причин

Розв’язати цю проблему допоможе планування покупок. Залежно від того, живете ви самі, з партнером чи із сім’єю, потрібно порахувати, скільки продуктів ви використовуєте протягом тижня. Для цього зверніть увагу, як швидко закінчуються ті чи інші, які ви з’їсти не встигаєте. Усе це варто записувати, а потім враховувати, коли складаєте список покупок на тиждень.

Коли я купую продукти, відразу думаю про те, куди подіти залишки та пакування. У мене немає загального відра для відходів, різні види пакувань я збираю окремо, так само компостую органіку. Відповідно, купую лише те, що зможу викинути в певний контейнер у себе вдома. Найбільші проблеми в мене виникають тоді, коли доводиться викидати залишки м’яса, адже до рослинної органіки його викинути не можна. Це стимулює мене дуже усвідомлено ставитися до купівлі м’ясних продуктів і їхнього споживання, не купувати зайвого, що може зіпсуватися.

Їжа, яку ми приготували, але не з’їли

Якщо так сталося, що ви приготували більше, ніж потрібно на раз, ці продукти потім можна використати в іншому вигляді, наприклад, смажену курку можна протушкувати з овочами, додати до салату чи піци. Так часто роблять у відділах кулінарії супермаркетів із міркувань економії.

Але найважливіше – бути чесним із собою та проаналізувати свій спосіб життя й харчування. Якщо ви обідаєте на роботі, а вечорами любите замовляти доставку їжі або їсти в закладі, не потрібно купувати багато продуктів на вихідних і готувати їжу на тиждень на всю сім’ю заради самого приготування.

Окрема тема – діти й продукти. Батьки думають, що краще знають, яка їжа треба дітям, і це часто стає причиною того, що вона псується та викидається. Як мама знаю це з власного досвіду. Слід брати дітей із собою в магазин і давати їм можливість обирати, що б хотіли вони з’їсти.

Лайфхаки

Коли зелень у холодильнику починає псуватися, з неї можна зварити овочевий бульйон. Додавайте туди частинки моркви, які зазвичай зрізають, стеблі кропу, петрушки та хвостики будь-якої зелені, яку могли б викинути. Далі на такому овочевому бульйоні можна зварити суп чи кашу.


Лада Полтавська

екоактивістка, авторка телеграм-каналу My Eco Routine


Тенденція безвідходного виробництва набирає обертів. Щороку в усьому світі проходять акції, що висвітлюють проблему надлишкового споживання, організовуються благодійні обіди для тих, хто опинився у скрутних життєвих обставинах, відкриваються заклади, що готують із залишків. Нещодавно, наприклад, знайшла ресторан, у меню якого, з-поміж усього іншого, був хліб із картопляного лушпиння.

Для того, щоб зменшити кількість викинутих у смітник продуктів, варто проаналізувати, чому ви викидаєте саме їх: не сподобався смак, закінчився термін придатності або ж ви купили забагато продуктів однієї категорії. Це допоможе в майбутньому свідомо підходити до вибору продуктів у магазині та зекономити чималу частину бюджету.

Я не складаю меню на тиждень, але продумую, що саме мені хотілося б найближчими днями. Для того, аби краще зрозуміти свої харчові звички, спробуйте відповісти на запитання:

  • З чого складається ваш раціон харчування?
  • Як часто ви готуєте?
  • Щоразу щось нове або це кілька порцій?
  • Які продукти викидаються й чому?
  • Як часто ви їсте вдома? Можливо, ви більше харчуєтеся поза домом?
  • Чи берете їжу із собою?
  • Скільки в середньому грошей витрачаєте на продукти?

Проаналізувавши це, вам буде простіше перейти до планування.

Також слід частіше переглядати полиці холодильника. Ви завжди знатимете, що у вас уже є, а чого бракує. Також це зменшить ризик псування продуктів, адже вони будуть завжди на видному місці.

І не забувайте про маркування. Як тільки ви відкрили пакування, краще приклеїти наліпку з датою, щоб розуміти, коли саме відкрили те чи інше пакування, адже термін придатності продукту зменшується.

Коли щось закінчується, я завжди роблю собі помітки та чіпляю їх на холодильник або заношу у спеціальний додаток для нотаток (Notes або Dynalist), де формую список продуктів, які треба купити. Так у мене завжди є перелік «базових» і «пріоритетних» продуктів.

Як зберігати продукти, щоб вони не псувалися

Для того, щоб продовжити продуктам життя, забудьте про існування поліетиленових пакетів. Якщо ви багато готуєте, їжу краще перекладати у скляний контейнер і щільно накривати кришкою, так довше зберігатиметься свіжість, а запахи не поширюватимуться на весь холодильник.

  • Щоб морква залишалася хрусткою, її потрібно помістити в контейнер із водою, попередньо відрізавши верхівку.
  • Авокадо швидше дозріє, якщо його покласти в паперовий пакет з яблуком або бананом. Якщо авокадо порізаний, серединку потрібно змастити лимонним соком, щоб вона не потемнішала.
  • Броколі варто обернути вологою тканиною й зберігати у відкритому контейнері в холодильнику.
  • Якщо ви плануєте з’їсти огірки найближчим часом, їх можна залишити в прохолодному місці. В інших випадках, краще загорнути у вологу бавовняну або лляну серветку.
  • Баклажани, навпаки, не люблять вологу. Їх краще зберігати у прохолодному сухому місці.
  • Помідори також не варто сильно охолоджувати.
  • Яблука можуть зберігатися без холодильника в картонній коробці.
  • Дрібні фрукти та ягоди краще складати у скляну посудину. Якщо планується заморожування, то їх краще вкладати рівномірно, одним шаром.
  • Персики можна зберігати в холодильнику, якщо тільки вони дозріли.
  • Полуницю найкраще зберігати в паперовому пакеті та обов’язково перевіряти на наявність вологи.
  • Хліб варто зберігати у вощанці. У неї можна загорнути сир.

Лайфхаки

Якщо якісь продукти втратили вигляд або близькі до того, щоб зіпсуватися, це не привид їх викидати. Можна трохи пофантазувати та приготувати щось нове. Кисле молоко можна використати для млинців і пирогів. Залишки овочів, круп і макаронів – додати в суп, омлет, запіканку або піцу. З фруктів і ягід виходить смачний компот і чудові снеки (цукати або сухофрукти для швидкого сніданку). З бананів класно зробити печиво. З макухи ягід – джем. Старий хліб перетворити в сухарики для гарбузового супу-пюре. З насіння й горішків можна зробити молоко, з кабачків – ароматні оладки, а з морквяних залишків – найсмачніші у світі кекси.

Ілюстрації: RawPixel