На початку березня у соцмережах почали з’являтися сотні постів з фото до та після прибирання засмічених локацій. Таку активність викликав Trashtag Challenge. З’явився він раніше – ще у 2015 році. Причиною став один викинутий на узбіччя чек.

Розповідаємо, хто поширює #Trashtag Challenge в Києві та чому варто долучатися.

Як з’явився Trashtag Challenge

Чотири роки тому американець Стівен Рейнхольд вирушив подорожувати разом зі своїм другом. Дорогою по шосе з бокового вікна їхнього автомобіля вилетів паперовий чек на узбіччя. Чоловік почав докоряти собі за те, що не повернувся і не підібрав папірець, тому вирішив зібрати 100 одиниць сміття під час мандрівки.

Уже за кілька днів активіст створив проект #Trashtag, аби залучити до прибирання більше людей та збільшити ефект. Однак тег мало використовували майже чотири роки.

Челендж набув популярності у березні 2019 року. Тоді чоловік на ім’я Роман Байрон запостив у своєму Facebook-акаунті фото локації до та після прибирання і запропонував «нудьгуючим підліткам» викласти знімки місця, що потребує прибирання, до і після того, як вони щось змінять. Сьогодні пост Байрона має понад 100 тисяч лайків та приблизно 333 тисячі репостів.

Trashtag Challenge в Києві

Україна не залишилася осторонь: в Instagram з’являються фото з тегом #trashtag, а у Києві почали влаштовувати суботники, на яких містяни прибирають локації. Перший Trashtag Challenge у Києві відбувся 16 березня на причалі Гідропарку.

Trashtag Challenge на причалі Гідропарку 

«Насправді суботники – не винахід. Але через #Trashtag вони почали називатися челенеджами, а люди зрозуміли, заради чого все це відбувається. Завдяки тому, що тег поширений у різних країнах, попри негоду, суботник був успішним. Зазвичай на такі міські прибирання приходить 20-30 людей, але все залежить від погодних умов», – розповідає організаторка заходу Олеся Вершигора. Вона долучила Україну до всесвітнього Trashtag Challenge.

Локації самостійно обирає організаторка. Найчастіше такими стають місця для пікніків та біля водойм. Після прибирання учасники та учасниці діляться фотографіями у соцмержах із тегами #trashtagkyiv та #trashtagukraine.

Головними проблемами Trashtag Challenge в Україні є сортування та подальша переробка чи утилізація відходів. У березні з вивозом сміття допомогла громадська організація ReThink. За три години прибирання було зібрано 42 мішки вторсировини, її забрали на переробку за підтримки проекту EcoSort. Із сортуванням справи інакші, адже далеко не кожна людина, яка йде на суботник, знає його основні принципи. Для цього провели тренінг із сортування, допомогли дівчата зі спільноти «Сортування для чайників».

Також до челенджу долучилася команда кафе «Альтруіст». Вони обрали локацію навколо станції сортування сміття «Україна без сміття», а потім запросили до Trashtag ресторан італійської кухні «Итальянскую редакцию».

Команда кафе «Альтруіст» прибрала зону біля станції сортування «Україна без сміття»

Крім Києва, Trashtag Challenge відбувається у Хмельницькому, Вінниці, Чернігові та інших українських містах. Кожен може стати учасником українського челенджу, виклавши фото із прибирання під тегом #trashtagukraine.

Наступний Trashtag: челендж-суботник відбудеться 13 квітня у Голосіївському парку.

Фото: обкладинка  Анна Шакун;  1 ramblin_reinhold; 2, 3, 4  Олеся Вершигора; 5, 6, 7  Lesya KuraLesya