The Village Україна розповідає про корисні звички, які роблять життя кращим і комфортнішим. У новому випуску – про те, чому краще утриматися від подарунків у вигляді «мертвих квітів» та яку альтернативу обрати.

Зрізані квіти – це неекологічно та недовговічно. Проте щороку їх імпорт в Україні зростає – якщо 2016 року в країну привезли понад п’ять тисяч тонн квітів, то за 2018-й, за офіційними даними, закупили майже вісім тисяч тонн.


Лада Полтавська

екоекспертка, авторка Telegram-каналу My Eco Routine

Квіти, як і будь-який продукт, який ми купуємо, має свій цикл життя, починаючи від моменту потрапляння насіння в землю і закінчуючи загорнутим у целофан оберемком. Щоб рослини не піддавалися атакам хвороб і шкідників, їх поливають пестицидами. Це впливає не лише на рослини, а й на ґрунт, оскільки земля швидко поглинає хімікати та розносить їх далі через ґрунтові води.

Великі компанії змушені обробляти «живий товар» біоцидами для того, щоб квіти залишалися свіжими довгий час. Це негативно впливає на здоров’я працівників теплиць і продавців. Квіткове виробництво відбирає великі земельні площі, забруднює і виснажує джерела води, створює чимало органічних відходів.

Аби потрапити в точку продажу у вашому місті, квіти вирушають у подорож літаком, а потім фурами на гуртовий ринок, відтак у роздрібний магазин, викидаючи в повітря парникові гази. Попри це компанії зазнають величезних втрат – половина квітів не доїжджає до місця продажу. Вони стають просто сміттям. Окрім цього, квіти загортають у величезну кількість пластикової упаковки, яка не переробляється.

Замість того щоб купувати зрізані квіти, краще подумайте про довгострокову альтернативу: наприклад, рослину в горщику. Це не тільки продовжить її життя, а й привчить до відповідальності її власника.


Ольга Бойко

членкиня центру екологічних ініціатив «Екодія»

Варто звернути увагу на два аспекти «мертвих квітів». Перше – їх екологічний слід. Так звані голландські троянди насправді часто вирощують у Кенії, і це створює локальні екологічні проблеми, наприклад пересихання озер та отруєння вод хімікатами.

Друге, поширене на українському ринку, – нелегальні підсніжники, білоцвіти та крокуси, які продають у передсвятковий період і які занесені до Червоної книги. Їх не варто купувати, щоб не підтримувати бізнес браконьєрів.

Найкращою альтернативою можуть бути рослини в горщиках, засушені та екобукети з хвойними чи польовими травами.


У Києві купити або замовити екологічні замінники зрізаних квітів можна у таких магазинах, як 29 Flowers, або в спеціалізованих точках продажу на зразок «Хай росте» (одразу з горщиком ручної роботи за додаткову ціну) чи студії декоративного озеленення Roslynka.

Сукуленти в «Хай росте» – 75, 100, 150 гривень
Сукуленти у формі серця у Roslynka – 250 гривень, куб із різними сукулентами – 600 гривень
Грошове дерево (товстянка) у «Хай росте» – 270 гривень
Гіацинт у «Хай росте» – 180 гривень
Троянда у «Хай росте» – 200 гривень
Міні-тюльпани в Roslynka – 550 гривень
Хавортія в авторському підвазоннику у Roslynka – 600 гривень
Цикламен у 29 Flowers – 250 гривень
Каланхое у 29 Flowers – від 95 до 200
Кали у 29 Flowers – 650 гривень