У Дніпрі створять експериментальний публічний простір. Проект назвали СЦЕНА : STAGE.

Сцену будують в покинутій частині парку Шевченка на місці, де раніше був амфітеатр. Це буде тимчасова дерев'яна конструкція. Крім самої сцени побудують місце з екраном для кінопоказів, лекцій, сидіння та майданчик для воркшопів та виставок. Будують разом з містянами, гроші на будівництво збирають на Indigogo.

Програмні куратори проекту та архітектор розповідають The Village Україна про СЦЕНУ як експериментальний публічний простір.

Як житиме простір


Катя Русецька

програмна кураторка СЦЕНА : STAGE

По-перше, треба наголосити що СЦЕНА – простір публічний. Всі знають, що таке публічний простір. Але чи вміємо ми ним користуватись? А як користуватись публічним простором, який буде виступати незалежною культурною платформою, відкритою абсолютно для всіх?

Будемо експериментувати протягом щонайменше 100 днів. Сподіваємось, знайдемо відповіді та отримаємо досвід. Головна ідея щоб СЦЕНА стала місцем, де кожен зміг би організувати захід самостійно – кінопоказу, лекцію, воркшоп, виставку, концерт, вечірку чи рейв.

Треба розуміти, що СЦЕНА з перших днів вже належіть містянам. Не нам, не міській владі чи парку – це спільна власність мешканців міста. І це вже експеримент.


Як будуватимуть


Куба Снопек

урбаніст і дослідник

Все спроектувала в інтернеті міжнародна команда архітекторів та команда фестивалю «Конструкція». Ми разом писали технічне завдання, разом обирали найкращі проекти і разом вирішували, як все виглядатиме.

Простір, який ми побудуємо, ми назвали Сценою – його найважливішою частиною буде саме сцена. Навколо сцени ми встановимо зручні сидіння, буде місце для презентацій та кінопоказів, буде невеликий лаундж.

Сцена має додаткову функцію – на її даху встановимо невелику акустичну трубу – механічний підсилювач звуку. Це працюватиме так: будь-хто зможе прийти до сцени і поставити у спеціальній ніші власне джерело звуку (наприклад, телефон).

Сцену ми створюємо як прототип. Ми будуємо її на 100 днів – за цей час ми перевіримо, як все працює, та з’ясовуємо, який простір потрібен місту. Це чергова відмінність Сцени від звичної архітектури. Зазвичай же будують «відразу і назавжди». Ми використовуємо інший підхід – побудуємо прототип, перевіримо його і наприкінці літа створимо ТЗ для Сцени 2.0.

Ще одна експериментальна риса – будемо будувати з майбутніми користувачами. З одного боку, так виходить дешевше, з іншого – сподіваюсь, це буде дуже приємий процес. 2 тижні будівництва, куди кожен зможе прийти і долучитися.

До цього проекту я робив величезне дослідження церков, які будувалися у Польщі у 80-ті роки. В листопаді вийшла книга (автори: Kuba Snopek, Izabela Cichońska, Karolina Popera), у якій ми описали, як ці церкви будувалися – це ж було ще за комуністів, тоді не можна було просто взяти і побудувати церкву. Тому люди збиралися разом, знаходили гроші і будівельні матеріали, архітектори готували проекти. І потім вони всі разом працювали і створювали «з нічого» – без техніки і достатньої кількості будматеріалів – виходили складні і красиві об’єкти.

Мета команди архітекторів, яку я очолюю – створити проект зручного, якісного та красивого громадського простору, використати краудфандинг та долучити майбутніх користувачів до будівництва. Щоб створити «з нічого» – як і ці польські церкви.


Що відбуватиметься


Андрій Палаш

програмний куратор СЦЕНА : STAGE

Розпочнемо всю програму фестивалем сучасного мистецтва у міському просторі «Конструкція» з 3 по 11 червня. Щодня будемо наповнювати програму як денною освітньо-дискусійною частиною, так і концертною чи кінопоказами ввечері.

Перший тип подій які відбуватимуться на сцені – заплановані нами (командою Конструкції) та спільно сплановані заходи разом з культурними організаціями, музикантами, митцями та всіма бажаючими з Дніпра та України (це ті заходи, де потрібна допомога в технічному супорті чи плануванні заздалегідь).

Другий тип подій – створенні спонтанно містянами і які не потребують організаційної допомоги. Ми будемо виконувати роль координаторів та помічників, якщо буде така потреба.

Авжеж, певним подіям потрібен час на підготовку, реалізацію та запрошення глядачів. Для цього ми маємо відкриту форму в якій кожен бажаючий може вказати дату та час проведення свого заходу і яка потрібна допомога від нас. І таких заходів вже понад 20. А ми ще навіть не почали будівництво.


Як допомогти

Гроші на будматеріали збирають на міжнародній краудфандинговій платформі IndiGoGo. Чим більше коштів зберуть, тим більше елементів Сцени вдасться побудувати.

«А якщо ви живете в Дніпрі чи в будь-якому іншому місті але бажаєте приїхати до нас – то це ще краще. Ви можете допомогти нам в будівництві та провести травневі дні в класній компанії», – кажуть куратори проекту.