У Польщі найближчими тижнями почнуть щеплювати всіх охочих бустерною дозою вакцини від COVID-19. У США дозволили робити третє щеплення вакцинами Moderna та Johnson&Johnson. І вже щеплюють бустерною дозою Pfizer. Вакцинацію бустерними дозами вже запровадили Ізраїль, Велика Британія, Австрія, Чехія, Італія, Франція, Китай та інші.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я закликає країни утриматися від масової вакцинації бустерними дозами, поки більшість населення світу не щеплене взагалі.

З’ясовуємо, що відомо про ефективність третьої бустерної дози вакцини, кому та за яких умов її роблять в інших країнах, чи можна змішувати різні вакцини та що про це говорять в Україні.

Що таке бустерна доза?

Бустер – це додаткова доза вакцини, яка підсилює дію попередніх. Її необхідно робити тому, що з часом захист після щеплення зменшується. Бустерну дозу роблять не лише від COVID-19, а й, наприклад, від правця кожні 10 років.

Чи потрібна всім бустерна доза вакцини від COVID-19?

«Це ніби дати рятувальний жилет тим, хто його вже має, а решту залишити тонути», – так про бустерну дозу вакцини проти COVID-19 висловився директор програми надзвичайних ситуацій ВООЗ Майк Райан.

ВООЗ закликала країни зосередитися на вакцинації нещеплених людей. Водночас організація рекомендувала отримати третю дозу вакцини людям з ослабленою імунною системою. Тобто пацієнтам із ВІЛ, онкологією, імунними захворюваннями тощо.

Дослідження показують, що відсоток захисту після вакцинації з часом знижується. Зокрема, такі дані показало дослідження вакцинації мільйона людей у Великій Британії двома дозами Pfizer та AstraZeneca ZOE Covid Study. У вакцинованих Pfizer відсоток захисту знизився з 88% (через місяць другої дози) до 74% (через пів року). У вакцинованих AstraZeneca захист знизився з 77% до 67%.

В Ізраїлі почали робити бустерну дозу Pfizer людям 60+ ще влітку 2021 року. Зрештою там з’ясували, що люди, які отримали третю дозу, мати сильніший захист від вірусу, ніж вакциновані лише двома, й заражалися рідше.

А спостереження за вакцинацією в Чилі показало, що третя бустерна доза вакцини CoronaVac збільшує захист від вірусу з 56% до 80,2%.

Як роблять бустерні щеплення у світі?

Кожна з країн має свій підхід. Одні дозволяють отримувати бустерні щеплення всім охочим, інші – лише людям з ослабленим імунітетом або тим, хто має високі ризики заразитися.

Наприклад, у Польщі дозволили щеплюватися третьою дозою всім охочим старше 18 років через 6 місяців після закінчення вакцинації двома дозами. В Ізраїлі таку можливість отримали всі люди з 12 років через 5 місяців після другої дози. А в США поки що бустер доступний для окремих категорій громадян: людей віком 65+, людей, які мають ризики складного перебігу хвороби, й тих, хто через роботу має високі ризики захворіти.

Чи можна змішувати вакцини?

Так. Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволило поєднувати різні вакцини для бустерної дози. Наприклад, люди, вакциновані Moderna чи Pfizer можуть отримати бустерну дозу будь-якою з цих вакцин або Johnson and Johnson щонайменше через 6 місяців. А вакциновані Johnson and Johnson – Pfizer, Moderna або Johnson and Johnson щонайменше через 2 місяці.

У Таїланді, Уругваї й ОАЕ пропонують бустерні дози AstraZeneca та Pfizer людям, щепленим двома дозами CoronaVac або Sinopharm. А дослідження бустерної вакцинації медичних працівників у Туреччині показало, що для вакцинованих двома дозами CoronaVac третя доза Pfizer може бути навіть ефективнішою за додаткову дозу цієї ж вакцини.

А що в Україні?

Поки що точно невідомо. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко казав, що в Україні найімовірніше робитимуть бустерне щеплення від COVID-19. Але поки що Україна на тому рівні охоплення вакцинацією, що говорити про бустерну дозу чи повторну вакцинацію зарано. За його словами, спочатку треба дати доступ до повного курсу вакцинації або хоча б однієї дози більшості дорослого населення.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін сказав, що введення додаткової бустерної дози для всіх в Україні не буде. Натомість планується повторний повний курс вакцинації двома дозами через рік. Також, за його словами, МОЗ рекомендуватиме бустерну вакцинацію окремим категоріям людей, зокрема людям із хронічними захворюваннями.