24 лютого в Україні почалася вакцинація від COVID-19. Щеплення роблять вакциною Covishield від Oxford-AstraZeneca, що виготовлена в Індії на заводі Serum Institute India. Першими вакцинують лікарів, що працюють із хворими на коронавірус, і військових на Донбасі.

Говоримо з українськими медиками про те, як пройшла вакцинація, чи мали вони побічні реакції та чому вважають, що вакцинуватися потрібно всім.

Дар’я Сімчук


лікарка-анестезіолог реаніматолог

Першу дозу вакцини я отримала 24 лютого. Десь за два тижні до початку вакцинації в нашій лікарні почали збирали списки тих, хто бажає щепитися. Я погодилася, а коли вакцина надійшла в лікарню, моє прізвище потрапило в першу десятку.

Щеплення робила мобільна бригада. Для вакцинації виділили окремий кабінет і приміщення, у якому ми перебували після щеплення ще 30 хвилин. Це потрібно для того, щоби було зручно спостерігати за нашим станом.

Наступного дня після вакцинації в мене підвищилася температура до 37 градусів, це тривало десь з обіду до вечора, відчувала загальну слабкість. Також місце, куди вводили вакцину, трохи боліло під час дотику. До вечора всі ці симптоми минули й на цьому всі мої поствакцинальні реакції закінчились.

Узагалі, поствакцинальні реакції є у всіх вакцин, не тільки від COVID-19, вони записані в інструкції, так ми розуміємо, що вакцина діє: організм виробляє на неї імунну відповідь.



Сподіваємось, ефективна вакцинація допоможе взяти захворювання під контроль.



У нашій лікарні вакцинувалося багато людей, але багато хто й відмовився. Особисто я давно вирішила для себе, що буду вакцинуватися, як тільки це буде доступно й безпечно. Коли стало відомо, що це буде вакцина CoviShield від AstraZeneca, то, звісно, у мене не було жодних сумнівів.

У декого виникають сумніви щодо вакцини з Індії. Але треба розуміти, що Serum Institute, який виготовляє вакцину CoviShield, виробляє близько 60% усіх вакцин у світі. AstraZeneca надала свою ліцензію Serum Institute, тому вакцина виробляється зі збереженням всієї методології. До речі, на офіційному сайті AstraZeneca вказано, що їхня вакцина виробляється в Serum Institute India. І вона сертифікована ВООЗ. А те, що на флаконі не написано AstraZeneca, не означає, що це не та сама вакцина.

У світі продовжується пандемія, яку потрібно зупиняти. Сподіваємось, ефективна вакцинація допоможе взяти захворювання під контроль. Я думаю, якщо вдасться вакцинувати більш ніж половину населення, це може сформувати колективний імунітет.

Святослав Лінніков


експерт із громадського здоров’я

Я працюю в Центрі громадського здоров’я, не займаюся лікуванням пацієнтів із COVID-19, проте регулярно контактую з медичними працівниками. Оскільки я начальник відділу промоції здоров’я та промотую вакцинацію, вважаю, що маю на власному прикладі показувати, що вакцина дійсно ефективна й безпечна, а робити щеплення потрібно.

Першу дозу я отримав 25 лютого, як тільки вакцинація розпочалася в Одеській області, друга доза буде десь за місяць. Щеплення отримав в Одеській міській інфекційній лікарні за попереднім записом. Аби вакцинуватися, потрібно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код. Це потрібно було для того, щоби знайти мою декларацію із сімейним лікарем і занести дані про щеплення в систему eHealth. Надалі завдяки цьому можна буде отримати свідоцтво про вакцинацію після другої дози.

Перед щепленням мене оглянув лікар, який входить у мобільну бригаду, мені поміряли температуру та насиченість крові киснем. Також запитали, чи мав я колись алергічні реакції, які вакцини отримував раніше, чи хворів на коронавірус та як почуваюся зараз. Після цього я заповнив документ про згоду на вакцинацію та отримав щеплення. Процедура рутинна, майже нічим не відрізняється від вакцинації від інших хвороб. 30 хвилин після щеплення потрібно було зачекати в іншому приміщенні.



Навіть після вакцинації я все одно буду дотримуватися всіх карантинних умов, митиму руки та носитиму маску



Введення вакцини було повністю безболісне, а ввечері в місці ін’єкції був легкий біль, який пройшов на наступний ранок. У мене не підіймалася температура, але знаю, що в колег була до 38 градусів. Це очікувана відповідь імунної системи, що не потребує якогось лікування.

Я вважаю, що якщо є можливість профілактувати захворювання щепленням, це потрібно робити. У мене багато знайомих перехворіли на коронавірус, декілька друзів та їхні батьки дуже складно пережили хворобу, тож, звісно, краще попередити її. До того ж протягом усього року я дуже хвилююся за здоров’я своїх батьків. Щоразу, коли приходжу до них, одягаю маску, не можу навіть їх обійняти та провести з ними достатньо часу. Також у мене є знайомі, які мають бізнес, і дуже важко перенесли карантинні обмеження. Тому я вважаю, що вакцинуватися важливо, адже це єдиний спосіб зупинити цю пандемію. Навіть після вакцинації я все одно буду дотримуватися всіх карантинних умов, митиму руки та носитиму маску.

Роман Пономаренко


лікар-інфекціоніст

Першу дозу вакцини я отримав 25 лютого, наступна планується через 6 тижнів.

Усе сталося спонтанно. Дізнавшись, що саме я в рядах людей, які готові вакцинуватися, і знаючи, що я блогер та веду активну пропаганду вакцинації, мені запропонували бути одним із перших у Полтавській обласній клінічній інфекційній лікарні. А чому б і ні?

Можу сказати, що процес вакцинації був дуже добре організований. Для цього виділили в лікарні окреме приміщення. На вході перевіряли температуру тіла, паспорт і звіряли дані за списками. Потім ми перейшли до кабінету вакцинацій, де підписали згоду на щеплення від COVID-19. Нас вакцинували мобільні бригади. Після щеплення потрібно було ще 30 хвилин залишатися в кабінеті для очікування.



Вакцинація – це єдиний ефективний засіб, за допомогою якого можна побороти інфекцію



Документів про вакцинацію нам не видавали, але інформацію внести в електронну базу даних.

Через дві години після щеплення в мене почався легкий м’язовий біль, який ще через дві години минув. Більше ніяких реакцій на вакцинацію не було.

Враховуючи, що я працюю в ковідному госпіталі, де завжди є ризик інфікуватися, у мене не було сумніву, вакцинуватися чи ні. Навіть попри те, що я вже перехворів на коронавірус, вирішив зробити щеплення.

Вважаю, що вакцинація – це єдиний ефективний засіб, за допомогою якого можна побороти інфекцію. Тільки вакцинація може повернути нас до нормального темпу життя, тому переконаний, що всім необхідно вакцинуватися.

Марія Демиденко


старша медсестра у відділенні для пацієнтів із COVID-19

До початку вакцинації у працівників лікарні запитали, чи є охочі отримати щеплення, і дали заповнити анкету. Вакцинація відбувається добровільно. Насамперед вакцинували 10 людей із нашого ковідного відділення, а наступного дня ще 50. Я отримала щеплення 24 лютого, друга доза планується на 28 день після першої.

Для вакцинації виділили маніпуляційний кабінет, там облаштували столи для сумок-холодильників із вакциною, також напоготові були всі необхідні медикаменти для невідкладної допомоги. Для нас виділили 2 палати з ліжками: після щеплення там потрібно було полежати 30 хвилин, поки за нами спостерігав лікар.

Наступного дня після щеплення в мене трохи боліла рука в місці уколу, але набряку не було. Відчувалася загальна слабкість, температура піднялась до 37 градусів. Це звичайна реакція на вакцинацію. Навіть після щеплення від грипу я почувалася трохи гірше.

У нашій лікарні вакцинувалися десь 60% лікарів, також наступного тижня для нас виділили день, коли решта охочих зможуть отримати щеплення. У нашому ковідному відділенні всі погодилися на вакцинацію, не було відмов.

Я вакцинувалася тому, що розумію: вакцинація дасть нам колективний імунітет. Якщо більшість людей отримають щеплення, ми зможемо захистити від хвороби навіть тих, хто був проти вакцини. А навіть якщо після щеплення ми захворіємо, то це буде точно легша форма. Тому всім своїм родичам і знайомим я розповідаю, що вакцинуватися потрібно – це наше здоров’я та наше майбутнє.

Наталія Смолинець


лікарка-інфекціоніст

Я працюю у Львівській обласній клінічній лікарні, яка першою в області почала вакцинацію медичних працівників на бригадах. За кілька днів перед стартом оголосили про можливість записатися на вакцинацію, я з радістю це зробила. Першу дозу вакцини отримала 25 лютого.

Щеплення проводили у спеціально виділеному для вакцинації приміщенні, кожен заходив по черзі за списком. Перед щепленням мене запитували, чи мала я колись алергічні ускладнення, коли була остання вакцинація, чи є в мене хронічні захворювання, як я почуваюся зараз, поміряли температуру. Після цього я підписала згоду на вакцинацію. Інформацію внесли в базу даних і повідомили мого сімейного лікаря. Після вакцинації потрібно було 30 хвилин залишатися під наглядом лікаря.

Ніяких побічних реакцій у мене не було: ні підвищення температури, ні слабкості, ні болю в місці ін’єкції.

У нашій лікарні на вакцинацію записалося 50 осіб, і знаю, що в останній момент кілька людей відмовилися. Вакцина не пропала: одразу знайшлися охочі отримати щеплення.



Вважаю, що люди повинні забезпечити собі захист, хоча б частина населення



Я вважаю, що людям треба перестати вірити страшилкам, які ширяться мережею, і вакцинуватися, як це роблять у всіх цивілізованих країнах. Від початку пандемії в мене не було жодного дня без роботи. Особливо на початку було дуже складно та інтенсивно. Дехто з колег перестав працювати з пацієнтами з коронавірусом, нас лишилося мало, тому ми фактично жили в лікарні. Я знаю, наскільки складно люди переживають коронавірусну хворобу, які трагедії стаються в родинах, коли хтось гине – від початку пандемії я багато надивилася. Тому вважаю, що люди повинні забезпечити собі захист, хоча б частина населення.

Після вакцинації важливо дотримуватися маскового режиму, дистанцію та миття рук ніхто не скасовував. Ми маємо продовжувати думати про безпеку навколишніх.

Інтерв’ю організовані за участю ЮНІСЕФ та ВООЗ