500 тисяч доз вакцини AstraZeneca їде в Україну, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов21 лютого їх відвантажили з заводу-виробника в індійському місті Пуне. Звідти вакцина поїде в Мумбаї, а далі – вантажним літаком із зупинкою в Стамбулі. Остаточна дата постачання в Україну ще невідома, але до початку вакцинації вже все готово, запевняють у МОЗ.

Ми вирішили розібратися, який шлях проходитиме вакцина від постачальника до мобільних бригад, а в майбутньому – і до вашого пункту щеплень у центрі первинної медико-санітарної допомоги в Києві.

Як забезпечать холодовий ланцюг

Найголовніше у цьому процесі – зберігати холодовий ланцюг, тобто зробити так, аби вакцину перевозили та зберігали в оптимальній температурі. Для вакцин, які мають першими приїхати в Україну – AstraZeneca та Pfizer – потрібні різні температури.

Якщо AstraZeneca може зберігатися при +2 – +8℃ (так само як уже звичні для нас вакцини, наприклад, проти кору, паротиту та краснухи), то Pfizer – більш вибаглива до умов, їй потрібна температура -60 – -80℃. Таких можливостей в Україні на державному рівні немає, тож МОЗ залучило для цього приватну логістичну компанію «Фармасофт». Саме вона перевезе вакцину Pfizer від аеропорту «Бориспіль», куди її доставить виробник, до центрального складу в Києві й далі розвозитиме в області.

У МОЗ підрахували, що приватні компанії в Україні зможуть зберігати за наднизької температури близько 300 тисяч доз вакцин на тиждень і близько 1, 2 мільйони доз на місяць. Поки що цього досить, адже лютому в Україну має приїхати 117 тисяч доз Pfizer.

З AstraZeneca все простіше – з її зберіганням і транспортуванням упорається державне підприємство «Укрвакцина». Національний склад зможе зберігати до 30 мільйонів доз вакцин одночасно та розвозитиме їх у регіональні склади.

Шлях AstraZeneca

  1. Відповідно до Дорожньої карти МОЗу, «Укрвакцина» забиратиме вакцину з аеропорту та відвозитиме її до центрального складу на національному рівні.
  2. Далі вакцину розподіляють за регіонами й на спеціальних авторефрижераторах відвозять до 25 обласних пунктів зберігання.
  3. У регіонах вакцини або зберігають на складі та періодично розподіляють у райони, або відразу ж розподіляють районами.
  4. Районні пункти зберігання забирають вакцини з регіонального рівня самостійно в термоконтейнерах. Після цього їх відвозять до пунктів щеплень.

Оскільки перший етап вакцинації за мобільними бригадами, вони забиратимуть необхідну кількість доз вакцини на складах регіонального рівня. Під час усіх цих етапів підтримуватимуть температуру +2 – +8℃.

«Після того, як вакцина AstraZeneca надійде на національний склад, вийде наказ МОЗу про розподіл вакцин між регіонами, де буде вказана кількість доз, які отримає Київ від першого траншу. Наш регіональний склад – комунальне підприємство «База Спецмедпостачання» – отримає свою кількість вакцини від «Укрвакцини». Після цього ми розподілимо дози, згідно з етапністю вакцинації – щось між мобільними бригадами, щось між пунктами щеплень», – пояснює Василь Животенюк, начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА.

Катя Шерстобітова для The Village Україна

За його словами, зараз Київ готується до першого етапу, під час якого провакцинують персонал 29 ковідних лікарень, а також мешканців і працівників будинків для людей похилого віку. Щеплення робитимуть мобільні бригади, у столиці їх працюватиме чотири. Одна бригада зможе зробити 100 щеплень за день.

Під час наступного етапу вакцинуватимуть також у пунктах щеплень у центрах первинної медико-санітарної допомоги (це колишні поліклініки). На вакцинацію кожен зможе записатися у свого сімейного лікаря, онлайн або через телефон. Перед щепленням кожен має пройти огляд у свого сімейного лікаря. Якщо його немає, на вакцинацію зможе скерувати лікар чергового кабінету, додає Животенюк.

Шлях Pfizer

  1. Компанія «Фармасофт» перевозитиме вакцину з національного аеропорту до центрального складу, усе це за температури -70℃.
  2. Звідти вакцину доставлять до 25 регіональних складів за наднизької температури.
  3. На цих складах можлива лише температура +2 – +8℃, тому з моменту надходження на склад її треба буде використати протягом 5 днів.
  4. У районах вакцину не зберігатимуть. З регіональних складів її щодня забиратимуть мобільні бригади.

Але для того, аби вакцина, яку не встигають використати, не зіпсувалась на складах, вирішили залишити на кожному складі термоконтейнери із сухим льодом, що підтримують температуру -70℃.

За словами Василя Животенюка, мобільні бригади в Києві щодня забиратимуть денну норму вакцин Pfizer із центрального складу та вакцинуватимуть нею протягом дня. Саме тому спеціальні умови для транспортування не потрібні, для цього підходить холодильне обладнання, що підтримує температуру +2 – +8℃.

Катя Шерстобітова для The Village Україна

В Україні передбачено 5 етапів вакцинації. За 4 планують вакцинувати близько 21 мільйона людей із груп ризику до кінця року.