До кінця січня Україна має отримати перше постачання вакцин від COVID-19 від COVAХ – це 100–200 тисяч доз. Вакцинація має розпочатися в лютому. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що вакцини вистачить усім охочим протягом 2021 року. За його словами, уже є домовленості про понад 30 мільйонів доз.

Водночас лише 40% українців готові вакцинуватися від COVID-19 – показали дані Харківського інституту соціальних досліджень. Найбільше людей турбують побічні ефекти від вакцини, її безпечність і походження.

Ми поговорили з людьми, які добровільно зробили щеплення від коронавірусу в Ізраїлі, США, ОАЕ, Італії, Данії, Естонії. Запитали про самопочуття та побічні ефекти, як влаштовано вакцинацію в країнах, де вони перебувають, і як вона може вплинути на карантинні обмеження й соціальне життя.

Андрій Пилипенко


політичний аналітик

Ізраїль, Хайфа, отримав вакцину Pfizer


Зараз в Ізраїлі вакцинують людей від 40 років, але є винятки: якщо людина має супутні захворювання, живе з родичами похилого віку, які потребують догляду, то вона може отримати щеплення. Також скоро почнуть вакцинувати учнів старших класів, які будуть складати іспити та вступати в університети.

Мені 31 рік, але я вже вакцинувався, тому що маю аутоімунне захворювання. Як резидент країни, я маю обов’язкове медичне страхування та закріплений до однієї з лікарняних кас (це щось середнє між страховою компанією та об’єднанням лікарень). Аби вакцинуватися, я пішов до лікаря-ревматолога, він підтвердив, що в мене дійсно є аутоімунне захворювання та я маю право першочергово отримати вакцину. Потім я звернувся до свого сімейного лікаря, вона зробила запит, за два дні мені призначили чергу на вакцинацію.

Я обслуговуюсь у найбільшій лікарняній касі «Клаліт». Приїхав у поліклініку у визначений час, жодних черг не було, тож уся процедура зайняла 10 хвилин. Перед щепленням мене запитали, чи є в мене алергії, чи хворів на коронавірус, які є супутні захворювання. Усе це заповнили в електронному вигляді: кожен член лікарняної каси має електронний кабінет. Туди ж записали, у яку руку ставлять перше щеплення. Після цього мені зробили ін’єкцію.

Щеплення було в обід, до вечора жодних побічних реакцій я не відчував. Наступного дня трохи боліла рука, це відчуття можна порівняти з кріпатурою після тренування. Ні нудоти, ні запаморочення, ні слабкості в мене не було. Поки що я отримав тільки перше щеплення, попереду другий укол.

Моя дружина лікарка, у неї багато колег уже отримали обидві ін’єкції. За їхніми відгуками, першу дозу вакцини всі перенесли легко, а після другої відчували слабкість упродовж доби.

Про вакцинацію в Ізраїлі

Зараз в Ізраїлі вакцинують близько 200 тисяч людей на день, якщо рахувати перше та друге щеплення. За останньою інформацією, щеплення зробили вже 25% населення, а майже 10% – отримали обидві дози вакцини. Усіх охочих обіцяють щепити до кінця березня – 26 березня тут заплановані вибори. Тут вакцинують в основному Pfizer, але ми отримали також невелику партію вакцини Moderna, яку передали у збройні сили.

Вважаю, що в Ізраїлі високі темпи вакцинації з кількох причин. Цьому посприяли вибори в кінці березня, розвинена система лікарняних кас, доступна медицина та розвинена логістика, що дозволяє доставляти вакцини в найвіддаленіші куточки країни. До того ж країна невелика з населенням трохи понад 9 мільйонів.


Усіх охочих обіцяють щепити до кінця березня – 26 березня тут заплановані вибори


Коли перед Новим роком в Ізраїлі лише починали вакцинацію, ще була не до кінця налагоджена логістика, завезли багато доз вакцини на периферію, тож наприкінці дня залишалися відкриті флакони з вакциною, і всі охочі (не із групи ризику та не медичні працівники) могли отримати щеплення швидше.

Про вільні дози вакцини повідомляли в чатах у WhatsApp, а в маленьких містечках доходило навіть до того, що мер міг написати на своїй Facebook-сторінці, що залишилася 1 000 вільних доз, можна встигнути вакцинуватися перед шабатом. Деякі мої знайомі, які хотіли щепитися раніше, але не підходили за критеріями віку та захворювань, просто кілька днів поспіль приходили в кінці дня до лікарні та запитували, чи лишилися вільні дози. Так, на другий чи третій день їм вдалося отримати щеплення.

Але не все так ідеально, адже настрої населення щодо вакцинації дуже сильно залежать він етнічного та релігійного складу регіону. Світські міста, населені переважно ізраїльтянами євреями, швидше вакцинувалися. Наприклад, у Тель-Авіві, навіть попри те, що міністерство не давало дозволу, щепили майже всіх учителів. А десь на півночі в Галілеї, в арабському селищі, люди не так активно йшли вакцинуватися. Також є дослідження, що на бажання вакцинуватися та на темпи вакцинації впливає матеріальне становище. У населених пунктах, де переважають люди з вищим доходом, вакцинація проходить швидше, а в тих регіонах, де переважає бідніше населення, вакцинуватися йдуть із меншою охотою.

Опитування, проведені перед Новим роком, показали, що в ізраїльському суспільстві було багато антивакцинаторських настроїв. Це в тому числі пов’язано з рівнем доходу, освіти, релігійності. Але коли політики поспілкувалися із представниками основних релігійних течій, а рабини дали добро на вакцинацію, зріс відсоток людей, які готові зробити щеплення.

Як вакцинація може вплинути на соціальне життя

Люди, які отримали дві дози вакцини, після другого щеплення можуть звантажити довідку про вакцинацію на сайті міністерства охорони здоров’я. З цього моменту вони можуть не йти на самоізоляцію після контакту з підтвердженим хворим на COVID-19.

Також до кінця січня уряд планує визначитися з усіма деталями стосовно так званих «зелених паспортів». Поки що відомо, що вони будуть впливати на два моменти – необхідність самоізоляції після повернення з-за кордону та відновлення роботи бізнесів і сфери культури.

Коли з’явилася інформація про нові штами коронавірусу – британський і південноафриканський – міністерство охорони здоров’я Ізраїлю скасувало поділ на «зелені» та «червоні» країни та зобов’язало всіх, хто повертається з-за кордону, проходити двотижневу самоізоляцію у спеціальному готелі. Тож тепер усі сподіваються, що після вакцинації не потрібно буде йти на самоізоляцію.

Також прем’єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу обіцяє, що після вакцинації будуть відкриті сфера обслуговування, туризму, кінотеатри, клуби й усе, що не працювало через карантин. Нещодавно була заява про те, що з 15 березня в Ізраїлі вже планують відкрити внутрішній туризм. Поки що все це на рівні політичних заяв, але перспектива повернутися до нормального життя мотивує багатьох людей вакцинуватися.

Катя Коваленко


фармацевтка

США, Портленд, отримала вакцину Pfizer


Я отримала щеплення від COVID-19 вакциною Pfizer у січні, оскільки працюю в лікарні. Спочатку вакцинували медиків інтенсивної терапії, які в найбільшій групі ризику, а я отримала вакцину десь за тиждень після них.

Кожному співробітнику лікарні надіслали імейл про те, що можна отримати щеплення, і тим, хто погодився, призначили час. Вакцинацію проводили разом зі школою фармацевтики, ін’єкції вводили студенти-фармацевти під нашим наглядом.

Перед щепленням усіх запитували про самопочуття, хронічні хвороби, алергічні реакції. Якщо в когось вони були раніше, цих людей просили залишитися після вакцинації не на 15 хвилин, а на 30 хвилин під наглядом медичного персоналу. Але за весь час вакцинації в нашій лікарні анафілактичних реакцій ні в кого не було, свідомість теж ніхто не втрачав.

Особисто я після першої ін’єкції відчувала тільки легкий біль у м’язах біля місця уколу, у мене така реакція на будь-яке щеплення, це абсолютно нормально. Після другого уколу в багатьох людей з’явилися не дуже приємні побічні ефекти: температура, біль у тілі, головний біль, але все це очікувані реакції на вакцину.


Один день побічних реакцій не так страшно, як захворіти на коронавірус


Коли мені зробили друге щеплення, рекомендували профілактично випити дві таблетки жарознижувального в цей день. Протягом дня я випила одну таблетку, усе було добре. Уночі прокинулася, мене трусило, температура підвищилася до 37,5. Я випила другу таблетку жарознижувального й заснула. Наступного дня почувалася добре. Моя колега, яка випила дві таблетки жарознижувального протягом дня (як нам радили), узагалі не мала побічних реакцій.

Багато з моїх співробітників, які отримали вакцину в один день зі мною, залишилися на наступний день вдома. Розповідали про біль у м’язах, температуру, блювання. Але один день побічних реакцій – не так страшно, як захворіти на коронавірус. До того ж така реакція може бути від будь-якого щеплення.

Після вакцинації нам роздавали картки з датою щеплення. Також інформація є в електронному вигляді, на сайті, де зберігаються дані про здоров’я пацієнтів.

Зараз у Портленді, Орегоні, вакцинують людей старше 65 років і тих, хто мешкає в будинках для літніх людей. Наш госпіталь у колаборації з іншою великою мережею лікарень відкрили вакцинацію для населення в аеропорту та на стадіоні в місті. Окрім цього, збираються запускати мобільну вакцинацію для того, щоби виїжджати в різні місця.

Поки що невідомо, як вакцинація вплине на карантинні обмеження. Зараз вакцинують медиків і людей старшого віку – це дуже малий відсоток населення, усі інші отримають щеплення ще не скоро. Тому маски та карантинні обмеження з нами надовго.

Анна Пустовойт


студентка New York University Abu Dhabi

ОАЕ, Абу-Дабі, отримала вакцину Sinopharm


В Арабських Еміратах вакцинація від COVID-19 почалася ще в грудні 2020 року. У різних еміратах застосовують різні вакцини. У Дубаї використовують Pfizer, а в Абу-Дабі – китайську вакцину Sinopharm.

Особисто я довірилася в питанні вакцинації лікарям із нашого університету, які пояснили, у чому відмінність Sinopharm від інших вакцин. Якщо Pfizer використовує нову технологію РНК, то Sinopharm працює за прикладом інших вакцин, які всім нам робили в дитинстві, – вона містить дезактивований вірус, який вводиться в організм, і у відповідь на це виробляється імунна відповідь.

Тож після того, як лікарі та адміністрація мого університету провели роз’яснення й самі щепилися, та коли я побачила, що мої знайомі з кампуса отримали вакцину й у них усе було добре, я також вирішила вакцинуватися. Тим паче, що зараз кількість студентів на кампусі збільшується, постійно є ризик захворіти або заразити людей із груп ризику.


Коли я побачила, що мої знайомі з кампуса отримали вакцину й у них усе добре, я також вирішила вакцинуватися


Я отримала поки що лише одну ін’єкцію, у лютому буде друге щеплення. Перед вакцинацією необхідно було проконсультуватися з лікарем і розповісти про свої хронічні захворювання, алергії, ліки, які зараз вживаю, та щеплення від інших захворювань, які були зроблені нещодавно. Також мені поміряли тиск. Після цього мене вакцинували та записали інформацію про це в електронну систему, що прив’язана до мого ID-резидента країни.

Мені видали картку, на якій вказано, коли потрібно повернутися, щоб отримати другу дозу вакцини. Також на ній вказано, що держава покриває всі витрати, пов’язані з побічними ефектами від вакцинації.

Сильних побічних реакцій в мене не було, декілька годин я мала неприємні відчуття в місці уколу, але це стандартна імунна реакція й щось, що я часто відчуваю під час вакцинації від грипу. Також у мене був слабкий головний біль, який тривав буквально пів дня. Я думаю, що краще пережити один день легкої побічної реакції, ніж місяць хворіти на COVID-19.

Про вакцинацію в Абу-Дабі

Зараз вакцинація в ОАЕ масова, за останніми даними, країна на другому місці за темпами та охопленням щеплень після Ізраїлю.

У кожному еміраті все працює по-різному. Наприклад, у Дубаї у пріоритеті на вакцинацію люди похилого віку та лікарі, а в еміраті Абу-Дабі певний час щеплення були доступні лише для волонтерів, які брали участь у випробуваннях вакцини. У якийсь момент доступ до неї відкрили для всіх охочих.

До 2021 року отримати щеплення можна було у спеціально відведених для цього державних і приватних лікарнях. Перший час навіть не було запису: можна було просто прийти зі своєю резидентською карткою та отримати вакцину. Але через те, що охочих стало дуже багато, і доводилося чекати в черзі до 10 годин, таку систему зупинили й почали вакцинувати населення за попереднім записом. Можна записатися або на гарячій лінії, або у спеціальному застосунку.

Поки що незрозуміло, чи будуть змінювати карантинні обмеження після того, як більшість людей вакцинується. Я думаю, що найбільша соціальна зміна, що може статися найближчим часом, – це спрощене пересування між еміратами.

Щодо університетського життя, то тут поки що про послаблення заходів безпеки не говорять. Минулого семестру всім студентам кожні два тижні робили ПЛР-тест на коронавірус, з цього семестру це роблять щотижня. Для вакцинованих правила не змінювали, тому що немає 100% гарантії, що вакцинована людина не може бути носієм коронавірусу.

Кейт Ковальська


інтрапренер, маркетинг-консультантка

Данiя, Копенгаген, отримала вакцину Pfizer


Минулого березня я захворіла на COVID-19, але оскільки це сталося до того, як почалася загальна паніка навкого коронавірусу, його вчасно не розпізнали й діагностували як вірусну пневмонію. Незадовго до цього я зламала ребра, тому в мене почалися ускладнення з легенями й довелося ще пів року ходити на вентиляцію легень. Через це я потрапила у групу ризику.

У вересні я зробила тест на антитіла, який виявив, що вони в мене є, але попри це, мене викликали на вакцинацію поміж перших. У грудні я отримала лист про те, що потрапила у групу ризику, а в січні мене запросили на щеплення першою дозою. У мене було 4 дні на те, щоби підтвердити запрошення або відхилити його, адже вакцинація добровільна. Я підтвердила й за два тижні отримала першу дозу вакцини Pfizer.

Щеплення роблять у спеціальний вакцинаційних центрах, що розташовані в різних районах міста. Усе проходить дуже швидко: ти приходиш, активуєш свою карту медичного страхування, отримуєш брошури з інформацією, де написано, які можуть бути побічні реакції та куди можна телефонувати, якщо раптом стане погано, та отримуєш ін’єкцію. Після щеплення потрібно було посидіти 15–20 хвилин, після цього можна було продовжувати працювати в цей день. У мене не було жодних побічних реакцій, я навіть не відчувала, що мені зробили щеплення.


Усі мої данські друзі та знайомі підтримали моє рішення вакцинуватися, навіть трохи заздрили, що в мене з’явилася ця можливість


Зараз у Данії вакциновано вже 180 тисяч людей. У першу групу входять медики, літні люди й ті, хто живуть у будинках для літніх людей, а також учителі. Усього передбачено 5 частин черги на вакцинацію.

Тут дуже активна комунікаційна кампанія щодо вакцинації. Окрім того, що про це постійно говорять у новинах, кожен громадянин може отримати детальну інформаційну брошуру про щеплення в центрах вакцинації й у свого сімейного лікаря. Там пояснено, що таке РНК-вакцина, як вона діє, чому почала використовуватись зараз, як її застосовували раніше. Усі міфи про те, що технологія була розроблена за останні пів року й що це небезпечно, спростовані. Міністерство охорони здоров’я залучає авторитетних учених, аби ті виступали перед населенням і робили роз’яснення.

У результаті, зараз у нас поступово знижується показник громадян, які скептично налаштовані щодо вакцинації від коронавірусу. Якщо у грудні проти було 11% людей, то зараз їх лише 5%. У грудні щеплення хотіли зробити 76% людей, тепер їхня кількість зросла до 87%.

До кінця червня – початку липня цього року всіх охочих планували вакцинувати, але через те, що попит серед населення дуже сильно зріс, а Pfizer недавно зупинив постачання, бо не справлявся з обсягами, тепер є вірогідність, що вакцинація затягнеться. Через це люди не дуже задоволені, адже хочуть вакцинуватися якомога швидше.

З власного досвіду можу сказати, що всі мої данські друзі та знайомі дуже сильно підтримали моє рішення вакцинуватися, навіть трохи заздрили, що в мене з’явилася ця можливість. Майже всі в моєму оточенні збираються робити щеплення від COVID-19.

Поки що незрозуміло, як вакцинація вплине на соціальне життя. На офіційному рівні не було жодних повідомлень про паспорти вакцинації чи про те, що люди, які не вакцинувалися, матимуть менше можливостей, ніж вакциновані.

Кристина Тарсис


мікробіолог

Ізраїль, Хайфа, отримала вакцину Pfizer


За освітою я біолог, працюю в лабораторії мікробіології в одній із лікарень у Хайфі, паралельно роблю аналізи на коронавірус у приватній лабораторії. Я отримала вже два щеплення від COVID-19: перша ін’єкція була в кінці грудня, а друга – у середині січня, через 21 день.

Деякі люди раніше мали багато сумнівів щодо вакцинації, я теж, адже вакцина нова, ніхто не розумів, як вона може вплинути на організм у майбутньому. Зокрема багатьох молодих жінок дуже сильно хвилювало питання, чи впливає вакцина на можливість мати дітей.

Тому лікарі-інфекціоністи нашої лікарні провели кілька інформативних лекцій, на яких усе детально пояснили – з чого складається вакцина, на що вона може вплинути, а на що не може, і після цього дали людям можливість ухвалити власне рішення про вакцинацію. Ніхто нікого не змушує робити щеплення.

Щоб отримати вакцину, потрібно було завчасно записатися, оскільки в лікарні є обмежена кількість доз. Перед першою ін’єкцією потрібно було заповнити опитувальник і вказати, чи була в мене температура в останні кілька днів, чи немає симптомів COVID-19, чи хворіла я вже, чи не вагітна та чи не годую. Коли я робила перше щеплення, вважалося, що вагітним і жінкам, що годують грудьми, не можна вакцинуватися. І радили зачекати місяць після другої ін’єкції, перш ніж планувати вагітність.


Усі хочуть щепитися якомога швидше та повернутися до нормального життя


Але буквально нещодавно ми отримали лист із роз’ясненням від Міністерства охорони здоров’я про те, що жодного впливу на вагітність чи годування вакцинація не має. Вагітним навіть радять вакцинуватися, тому що за останні кілька тижнів збільшилася кількість госпіталізованих вагітних жінок із коронавірусом у важкому стані.

Після ін’єкції потрібно було зачекати 15 хвилин у спеціально виділеному місці, щоб у разі побічних реакцій бути під наглядом. Після цього нам надіслали лінк на опитувальник, де можна було повідомити про побічні реакції на щеплення.

Особисто я не відчувала жодного дискомфорту після першої ін’єкції, лише боліла рука, як після будь-якого щеплення. Після другої ін’єкції мене трохи морозило ввечері, боліли м’язи, але за день усе минуло.

Після другого щеплення мені видали папірець, де було написано, що через 7 днів мені надішлють посилання на сайт Міністерства охорони здоров’я, де можна буде завантажити сертифікат про те, що я вакцинована від COVID-19. 

Після цього можна буде не йти на самоізоляцію після контакту з людиною, у якої підтвердився COVID-19. Із самоізоляцією в нас дуже суворо. Якщо був контакт із хворою людиною, тобі телефонують або надсилають смс про те, що треба залишатися вдома. За геолокацією слідкують, можуть навіть приїхати під будинок і попросити помахати у вікно. Але поки що ніхто з мого оточення на практиці не перевіряв, чи дійсно можна буде не залишатися на самоізоляції, бо зараз у нас жорсткий карантин.

Вакцинація в Ізраїлі масова. За моїми спостереженнями, ізраїльтяни не проти вакцинації, навпаки – усі хочуть щепитися якомога швидше та повернутися до нормального життя. Антивакцинаторські настрої помітні переважно серед російськомовного населення.

Бувають ситуації, коли хтось відмовився від вакцинації або захворів, і в кінці дня в лікарнях залишаються вільні дози. Знаю, що є Telegram-канал, у якому пишуть, де є вільна вакцина, люди можуть забронювати її та поїхати в інше місто, щоби отримати щеплення.

Євгенія Парв


спеціалістка з комунікацій Нарвської лікарні

Естонія, Нарва, отримала вакцину Pfizer


Хоча я не медик, але працюю в лікарні, тому мені запропонували вакцинуватися на роботі. Спочатку щеплення отримали лікарі, які працюють «на передовій», а вже потім співробітники адміністрації та комунікацій, оскільки ми постійно контактуємо з медичним персоналом і також у зоні ризику.

Мені 40 років, я маю хронічні захворювання, у моєму анамнезі є запалення легень і набряк легень, тому мені було дійсно страшно захворіти на COVID-19. Тож коли мені сказали, що я можу записатися на вакцинацію, вирішила скористатися можливістю.

Перед щепленням мені дали прочитати інформацію про те, як діє вакцина та про можливі побічні ефекти. Також запитували про самопочуття, мої захворювання, алергії. У лікарні ми щотижня обов’язково здаємо ПЛР-тест на COVID, якраз за день до вакцинації я його зробила.

Після ін’єкції в мене боліла рука та кілька днів я відчувала слабкість. Трохи пізніше зрозуміла, що причина була не в щепленні, а в тому, що я захворіла на COVID-19. На четвертий день мені стало гірше, а на п’ятий я отримала позитивний результат тесту.


Коли люди хворіють на COVID-19 у перерві між двома дозами, ревакцинацію роблять у запланований час або ж трохи відкладають


Важливо додати, що я захворіла не через вакцину – це неможливо. Pfizer – це РНК-вакцина, що не містить вірусу: ні живого, ні мертвого. Найімовірніше, я підхопила коронавірус уже після щеплення. Зрозуміло, що відразу після першої дози вакцини в організмі ще не виробилося достатньо антитіл для того, щоби не захворіти. Але маю сказати, що сьогодні в мене 6 день хвороби (на момент розмови – ред.), і я добре почуваюся.

Мій карантин закінчується 28 січня, а за планом другу дозу вакцини я маю отримати 2 лютого. Зазвичай, коли люди хворіють на COVID-19 у перерві між двома дозами, ревакцинацію роблять у запланований час або ж трохи відкладають, якщо людина погано почувається. Виробник Pfizer проводив багато семінарів на цю тему та склав відповідні рекомендації, але за останніми даними, тих, хто перехворіли, однаково ревакцинують.

У нас було декілька випадків, коли перед вакцинацією люди або захворіли, або вирішили відмовитися, а вакцина вже була підготовлена для них. У такому випадку її пропонують іншим співробітникам лікарні, якщо ж охочих не знаходять, вакцину передають у будинок для літніх людей. Тож жодна доза вакцини в нас не пропала дарма.

Про вакцинацію в Естонії

В Естонії вакцинація почалась наприкінці грудня, тому вже є люди, які отримали дві дози вакцини. Зараз використовують Pfizer, але вже також замовили Moderna. Наразі в нас, як і в інших європейських країнах, є перебої з постачанням вакцини, але всі, хто мав отримати вакцину в першій хвилі, мали можливість це зробити.

За планом, спочатку вакцинують медиків, наступна хвиля – це рятувальники та поліція, одночасно з ними почнеться вакцинація людей із груп ризику – літніх і з хронічними захворюваннями. Цей етап запланований на весну. Улітку, за прогнозами, вакцина буде доступна кожному.

Поки що немає інформації про те, як вакцинація вплине на соціальне життя людей у країні та на можливості подорожей. З точки зору карантинних заходів для вакцинованих зараз нічого не змінюється. Але в нашій лікарні після другої дози вакцини можна буде не робити щотижневий тест на коронавірус.

В Естонії, як і всюди, є антивакцинатори, але настрої дуже сильно залежать від регіону. Наприклад, у регіонах, що межують із Росією, більший відсоток людей, які з обережністю ставиться до американської вакцини. Така тенденція є навіть серед медичних співробітників. Також помітила, що молоді жінки-медики поки що не поспішають вакцинуватися після того, як з’явився міф про те, що вакцина нібито викликає безпліддя. Насправді це не так, немає жодних доказів цього, але деякі люди більше схильні вірити страшилкам із YouTube, ніж науковій інформації. До того ж люди завжди бояться того, з чим вони ще не розібралися.

Тетяна Скрипець


лікарка онкологиня-гематологиня

Італія, Барі, отримала вакцину Pfizer


Я аспірантка департаменту Клінічної та Експериментальної Медицини Університету Модени та Реджо Емілії, Модена, пишу PhD та працюю у клініці. Увесь медичний персонал потрапив у першу хвилю вакцинації, що розпочалася 27 грудня. В Італії всього чотири хвилі. Перша хвиля – медики й люди старше 80 років, друга – люди, старше 60 років і з хронічними захворюваннями, третя – працівники банків, підприємств, люди молодше 60 років, четверта – усі інші. Вакцинацію 60–70% населення планують завершити до осені 2021 року. Не вакцинують дітей до 16 років і вагітних жінок.

У нашій клініці почали вакцинувати із 4 січня, щеплення роблять за графіком, кожен має місце в черзі. Вакцина – Pfizer. Я отримала свою першу дозу 8 січня, друга буде 29 січня.

Перед щепленням потрібно було заповнити опитувальник про наявність хронічних захворювань, алергічних реакцій, приймання препаратів, також було питання про те, чи хворіли вже на COVID-19, чи була температура в останні 2–3 дні, чи планують вагітність найближчим часом. Якщо протипоказань немає, роблять щеплення. Загалом уся процедура займає не більше 5 хвилин.

Після цього в мене не було жодних побічних реакцій, лише десь добу відчувався легкий біль в місці ін’єкції. Наскільки я знаю, ніхто з нашої клініки не мав жодних скарг на самопочуття після першої дози, а от після другої в декого з’являлися побічні ефекти у вигляді температури та головного болю. Але це нормальна реакція організму.

Дата щеплення фіксується в електронній базі, а після другої дози мають видати довідку про вакцинацію. Це стандартна процедура, адже дата кожної вакцинації фіксується в медичній карті людини. Якихось спеціальних «паспортів» ніхто не видає.