У 2021 році багато країн почали відкривати кордони для туристів, тому подорожі за кордон стали доступнішими. Після довгого карантинного заточення попереднього року, у 2021-му ми часто їздили відпочивати на море за кордон, по-новому відкрили для себе Туреччину, досліджували Африку та грецькі острови та, звичайно, не забували про мандрівки Україною. Зібрали найцікавіші тексти про подорожі 2021 року в одну добірку.

Світ


1

Ми зимували в Єгипті. Там не лише ол-інклюзив

Під час пандемії кордони більшості екзотичних країн, де люди звикли зимувати, були закриті. Тож 2021 року дехто тікав від холодів до Єгипту. Анастасія Стульнікова разом із чоловіком та однорічним сином провели зиму та початок весни 2021 року в Дахабі.

Розповідаємо, як організувати таку подорож, що треба знати про Дахаб і чим займатися в Єгипті взимку.


2

Ми подорожували Африкою 5 місяців за 1600 доларів і заробляли на оголених фото через Patreon

У грудні 2020 року три подруги – Вікторія Афанасьєва, Тетяна Бур’янова й Оксана Гузь – поїхали в подорож Африкою без конкретного плану та зворотних квитків. За п’ять місяців дівчата об’їхали автостопом чотири країни: Уганду, Кенію, Танзанію та Замбію. Жили за каучсерфінгом у місцевих. Іноді за місяць вони витрачали на їжу 50 доларів, а вся подорож обійшлася їм у 1600 доларів разом із квитками та візами. Оскільки працювати дистанційно в дівчат не вийшло, вони заробляли на подорож через Patreon. Там розповідали про свої пригоди та публікували артпроєкт – оголені фото на тлі природи та з місцевими мешканцями.

Дівчата розповідають про життя в різних африканських країнах в умовах екстремальної економії, про особливості спілкування з місцевими, поїздки в національні парки з дикими тваринами та досвід знімання оголених фото з африканським плем’ям. А ще діляться лайфхаками про те, як організувати таку поїздку, які документи потрібні та як максимально заощадити на житлі, транспорті та їжі.


3

Скільки коштує самостійна подорож на південь Туреччини під час локдауну

На початку травня 2021 року південь Туреччини був одним із небагатьох місць, де можна було відпочити біля моря. Погода в цей час там уже дає змогу валятися на пляжі та купатися, але ще досить комфортна, щоб досліджувати історичні пам’ятки, ходити в гори та не помирати від спеки.

Переглянувши з десяток відео на YouTube про Туреччину, наша редакторка Юля Беба вирішила, що зупиниться в невеликому портовому містечку Каш, що в провінції Анталія. Там немає великих готелів, гучних вечірок і купи туристів. Це затишне середземноморське містечко з невисокими білими будиночками з червоною черепицею, розташоване на пагорбах та оточене горами та сосновими лісами.

На власному досвіді розповідаємо, скільки коштує самостійна подорож у Каш, що на півдні Туреччини, без туроператора й ол-інклюзива.


4

Скільки коштує подорож у Каппадокію

Марта Валігура, бізнес-аналітикиня, разом зі своїм чоловіком Андрієм Равським, веброзробником, поїхали в турецький регіон Каппадокія, щоб здійснити свою давню мрію – політати на повітряній кулі.

Розповідаємо, скільки коштує мандрівка та як дістатися до точки, де літають повітряні кулі. Так, той самий політ на повітряній кулі, як із картинок в інстаграм.


5

Скільки коштує подорож на грецький острів Крит

«Увесь острів дуже нагадує український Крим: серпантин, рослини, архітектура, пляжі та туристичні магазини. Часом є відчуття, що ти потрапив у Феодосію чи Ялту, не вистачає лише продавчинь кукурудзи на пляжах».

Розповідаємо про відпочинок у бутиковому готелі в регіоні Паралія Курна, оренду кабріолета та поїздку на озеро Курнас і в місто Ханья.


6

Скільки коштує мандрівка грецькими островами Лефкада та Кефалонія

Анастасія Киричок, рекламна операційна менеджерка, разом із подругою Дариною Шевчук, програмною координаторкою, 11 днів подорожували грецькими островами.

Дівчата розповідають, скільки коштує мандрівка та які пляжі обов’язково треба відвідати.


7

Скільки коштує коротка подорож до Бельгії

На власному досвіді розповідаємо, скільки коштує вікенд до бельгійського міста Антверпен. Гуляємо містом, парками та біля порту, шопимося вулицею Mair і радимо улюблені місцеві заклади.


8

Скільки коштує подорож до Рима на 10 днів

Розповідаємо про подорож до осіннього та трішки дощового Рима. Катаємося містом на електросамокатах і не оминаємо Trevi Fountain – найбільший і найлегендарніший фонтан Рима, Ватикан, площу Святого Петра. А також відправляємося дивитися на вулкан Везувій і детально розповідаємо, як туди дістатися.


9

Париж у COVID: вікенд із виставками та без натовпів туристів

Редакція The Village Україна повернулася до Парижа в час пандемії коронавірусу й розповідає про карантинні обмеження в готелях, музеях, кав’ярнях і ресторанах. Позаштатний автор Максим Когутяк ділиться власним «культурним вікендом» у Парижі з полюванням на музеї та галереї. А також розповідає, що треба знати про відвідування Парижа під час пандемії.


10

Скільки коштує мандрівка Нідерландами

У листопаді 2021 року для в’їзду в Нідерланди треба було показати лише сертифікат вакцинації. Пізніше влада посилила карантинні вимоги, тепер для в’їзду потрібен не тільки COVID-сертифікат, а й негативний ПЛР-тест.

Розповідаємо, що варто побачити в Роттердамі, Алкмарі та східних провінціях країни. Відвідуємо сафарі та тематичний парк розваг Ефтелінг, один із найстаріших у Європі.


11

Скільки коштує двотижнева подорож до Португалії

Розповідаємо, як провести воркейшн у Лісабоні, спостерігаємо за тим, як живуть Португальці, їмо поштейши та радимо місця та заклади, які варто відвідати в місті та за його межами.


Україна


12

Пустеля та рожеві озера: куди поїхати на природу в Україні

Щоби добре відпочити й отримати багато вражень, не обов’язково їхати за кордон. В Україні є багато цікавих місць, у яких можна провести вікенд або й цілу відпустку. Серед варіантів: українська пустеля, рожеві озера, рафтинг Південним Бугом чи ночівля в наметі на безлюдному острові.

Зібрали місця для відпочинку на природі та розповідаємо, як до них дістатися.


13

Не лише Говерла. 6 вершин у Карпатах, які можна підкорити цього літа

Улітку ми розповідали, які вершини в Карпатах можна підкорити, якщо ви вирішили провести відпустку в горах. Стартова точка – Івано-Франківськ.

Вказуємо всі координати, які ви зможете знайти на карті (для полегшення навігації).


14

7 піших маршрутів Карпатами, які варто пройти цього літа

Провести відпустку в горах можна не лише підкоренням вершини, а й пішими прогулянками. Для цього зібрали маршрути з мальовничими краєвидами. Кожен із них можна подолати як за один день, так і розтягнути задоволення на два похідні дні.

Стартова точка – Івано-Франківськ.


15

Де покататися на лижах і борді в Карпатах

Гори – чудовий варіант активного відпочинку не лише літом, а й узимку. Зібрали гірськолижні комплекси в Карпатах і розповідаємо, як краще дістатися, що з вибором житла та на яких курортах є школи й оренда спорядження.


16

Скільки коштує відпочинок у Береговому для двох

Берегове – це невелике місто з мінімальною кількістю туристів. Тут розташовуються термальні басейни «Жайворонок», а за 20 хвилин їзди – оздоровчий комплекс «Косино». Гуляємо маленькими вуличками, їдемо в «Косино» та читаємо угорські вивіски.


17

Скільки коштує подорож у Славське

Славське – це селище у Львівській області. У ньому та поряд із ним є відразу декілька вершин, де можна покататися на лижах і сноубордах. Основними є гори Тростян, Погар, Кремінь (траса «Політех»), Менчіл (Варшава). Поряд зі Славським, у селі Волосянка, розташований популярний гірськолижний курорт «Захар Беркут».

Розповідаємо, скільки коштує поїздка в Славське взимку та які розваги там можна спробувати.