The Village Україна дізнається, скільки коштує двотижнева подорож до Португалії. Кирило Козак на наше прохання розповідає, чому він повертається до Португалії вже вп’яте, як провів воркейшн у Лісабоні, і радить місця та заклади, які варто відвідати в місті та за його межами.

Скільки днів: 14

Загальні витрати на двох €1800

Чому саме Португалія

Я вже вп’яте в Португалії. Люблю приїжджати сюди тому, що тут набагато менше туристів, ніж в Іспанії, наприклад. Завдяки цьому в Португалії дуже приємний вайб. А ще тобі приділяють більше уваги, оскільки місцеві не розбещені натовпами туристів. До того ж тут приємні ціни на житло, дешева їжа й усе коштує приблизно так само, як у Києві. Але тут є океан і свіже повітря.

Цього разу я полетів на два тижні в Лісабон на воркейшн, щоби працювати звідси й заодно відпочити. Тут невелика різниця в часі – мінус 2 години, що доволі зручно. Я працював з 6:00 до 16:00 за місцевим часом, після чого відпочивав, ходив у кафе та насолоджувався життям міста. Це улюблений спосіб відпочинку для мене.

Карантинні обмеження

На момент нашої подорожі для в’їзду в Португалію треба було заповнити спеціальну форму (картка визначення місцезнаходження), мати сертифікат вакцинації та негативний ПЛР-тест. Найскладніше було вилетіти з України, бо на українському кордоні в нас перевіряли всі документи, а в Португалії лише попросили показати сертифікат вакцинації.

У Лісабоні діють такі ж карантинні правила, як і в Україні: у закладах і громадських місцях необхідно надівати маску та показувати COVID-сертифікат. Ми показували сертифікати в «Дії», там це підходить.

Дорога

Ми з дружиною летіли з Києва до Лісабона авіакомпанією WizzAir. Квитки купували за місяць до подорожі, один коштував 3300 гривень. За переліт в обидві сторони заплатили 13 200 гривень за двох. До Лісабона можна дістатися дешевше, якщо летіти через Польщу, але це довше та не дуже зручно.

Біля аеропорту Лісабона є метро, тож доїхати до міста можна підземкою. Для проїзду в метро потрібно купити картку за 0,5 євро й поповнити її на певну кількість поїздок. Проїзд у метро коштує півтора євро. Раджу купити добовий квиток за 6,4 євро, який діє на всі види громадського транспорту, а також на ліфтові підйомники.

Оскільки ми жили в районі поблизу центру, то рідко користувалися громадським транспортом, переважно ходили пішки. Щоби виїжджати за межі Лісабона, взяли в оренду машину. За п’ять днів оренди авто заплатили 200 євро та ще 64 євро витратили на бензин.

Якщо будете в Лісабоні, раджу проїхатися на 28-му трамваї. Це найпопулярніший трамвай у Португалії й визначна пам’ятка Лісабона. Усе тому, що він їздить маршрутом, який проходить через район Алфама – старе місто. До того ж це старий трамвай, який не змінювали з 1930 року. Квиток на проїзд у ньому коштує 3 євро.

Але треба бути обачними, бо через популярність цього трамвая серед туристів у ньому їздять багато кишенькових злодіїв.

усього – €700

Проживання

На житло в Лісабоні я витратив найбільше. Готелі тут коштують дорого, тому ми орендували квартири через Airbnb. За два тижні пожили в кількох квартирах у районі Graca. Це найбільш затишний для мене район, я завжди зупиняюся там. У цьому районі набагато менше туристів, і до центру можна дістатися пішки за 15 хвилин.

Основним критерієм у виборі житла для мене було розташування та гарний краєвид із вікна. У першій квартирі був вихід на дах, і вона коштувала дорожче, але воно було того варте.

Середня ціна на квартири, у яких ми зупинялися, – 40 євро за ніч, але можна знайти дешевше. У квартирі дозволено жити п’ятьом людям, тож, якщо ви подорожуєте з друзями, можна розділи вартість оренди – і витрати на житло будуть значно менші.

усього – €600

Культурна програма

Я обожнюю гуляти вулицями, де немає туристів. Зазвичай гуляю не в центрі, а поблизу старого міста, тому що люблю дивитися на справжнє життя португальців. Цікаво спостерігати, як живуть інші люди, який їхній побут.

Португальці живуть повільним життям, ніхто нікуди не спішить. Спочатку це дратує, а потім звикаєш і починаєш повільно пити каву, сидіти на лавочці, відповідати на дзвінки не поспішаючи.

Утім, якщо ви ніколи не були в Лісабоні, обов’язково варто прогулятися набережною, районами ​​Байша, Алфама, парком Ештрела, піднятися на оглядовий майданчик Сан-Педру-де-Алькантара, подивитися на захід сонця біля будівлі Maat.

Варто побачити вежу Белем, Кафедральний собор Се, LX factory, також відвідати палац Келуш, вхідний квиток туди коштує 9,5 євро. Ще подивіться на міст імені 25 квітня: це копія моста «Золоті ворота» в Сан-Франциско.

Раджу сходити на блошиний ринок Feira da Ladra. Там я купив собі старі місцеві номерні знаки, вони виглядають дуже автентично. Заплатив за них 10 євро, але з продавцями можна торгуватися.

У Лісабоні дуже багато музеїв, зокрема музей Галуста Гюльбенкяна, Національний музей плитки азулежу, Музей художнього мистецтва, Музей старовинного мистецтва. Раджу сходити в музей сучасного мистецтва Мaat.


Підказка: переважно всі музеї, що знаходяться в передмісті Лісабона, безкоштовні, і вас супроводжує гід.

Крім Лісабона, у Португалії є багато цікавих місць, які варто відвідати. Наприклад, можна поїхати в Кабу-да-Рока – крайню точку Західної Європи. Там також є багато музеїв і чудовий пляж Урса, що розташований поблизу мису Рока. Дістатися туди можна електричкою, потягом або автівкою.

Також раджу поїхати в Кашкайш – невеличке місто поблизу Лісабона. Його можна повністю обійти пішки. У ньому мені сподобався вуличний спортивний майданчик із краєвидом на океан. Це дуже чилове місце. Нижче знаходиться пляж, на якому майже немає людей. Там можна подихати свіжим повітрям, подивитися на великі хвилі, які захоплюють подих. У Кашкайш ми їхали півтори години на машині, туди ще можна дістатися автобусом і потягом. Квиток на потяг коштує 4 євро.

Також ми їздили в місто Назаре. Там часто проводять змагання серед серферів, бо в цій місцевості дуже високі хвилі. Одного разу там була хвиля висотою 28 метрів, яка потрапила до Книги рекордів Гіннеса.

На змагання в Назаре з’їжджаються відомі серфери з усього світу, багато туристів і місцевих приїжджають, щоби подивитися на хвилі. Ми виїхали туди о шостій ранку, щоби встигнути зайняти хороше місце. Нам це вдалося, але, на жаль, того дня був сильний туман – і нічого не було видно. Тому змагання перенесли на наступний день, але я не зміг поїхати, бо це був понеділок і я працював.

Якщо ви прилітаєте до Португалії, дуже раджу брати в оренду машину і їхати, куди очі дивляться. Відкривайте для себе свою Португалію, знаходьте невідомі місця: так значно цікавіше.

усього  €10

Їжа

Популярна національна страва в Португалії – паштейш. Це тістечко, яке продається на кожному кроці. Воно дуже смачне й коштує всього 1 євро. За два тижні я з’їв аж 30 паштейшів, якщо не більше. Місцеві кажуть, що найсмачніші паштейши у Fabrica da Nata та Pasteis de Belem.

У Лісабоні раджу поїсти в закладі Sea Me у фудхолі TimeOutMarket. За сандвіч із тунцем і келих шампанського я заплатив 20 євро. Там було справді смачно. Також раджу забігайлівку As Bifanas do Afonso: дуже ситно, дуже смачно, дуже дешево, розташована в самому центрі міста. Бутерброд і пляшка пива коштують від 3 євро.

Heim Cafe – моє улюблене місце в Лісабоні, бо там дуже смачна місцева кухня та приємний сервіс. За сандвіч і каву заплатив 8 євро. До речі, цей заклад відкрили українці. Там завжди величезні черги й повна посадка. Що важливо, там можна працювати з ноутбуком, на відміну від багатьох інших закладів.

Я часто бачив у місцевих кафе таблички, на яких написано, що сидіти в закладі з ноутбуком заборонено. Думаю, такі правила діють через те, що в Лісабоні кав’ярні працюють з 10:00 до 18:00, в обід у працівників ще й сієста, тому, коли хтось займає місце, працюючи за ноутбуком, це вбиває прибуток закладу. А я звик пити каву та працювати, тому більше одного разу в такі заклади не ходив.

Ми часто купували продукти в супермаркеті та готували вдома. Середній чек виходив на 1400 гривень. Водночас ми брали креветки, рибні стейки, вино, овочі, воду, закуски. Алкоголь у Португалії доволі дешевий. Наприклад, пляшка хорошого вина коштує 10 євро.

усього – €500