The Village Україна дізнається, скільки коштує коротка подорож у столицю Данії. Андреа Долинська на наше прохання розповідає, як потрапити в Копенгаген під час пандемії і які цікаві місця варто відвідати в місті.

Скільки днів: 2

Загальні витрати на двох – ~ $350

Чому Копенгаген

Ми з чоловіком уперше відвідали Копенгаген три роки тому – їздили в гості до нашої подруги, яка вже довгий час живе і працює в Данії. Вона склала нам культурну програму, показала, чим живе місто, тому ми дізналися багато інсайдерської інформації про Копенгаген.

Данія – дуже комфортна країною для життя. Минулого разу нам так сподобалося, що, коли ми побачили авіаквитки до Копенгагена за дуже вигідною ціною, без вагань вирішили поїхати туди знову.

Дорога

Ми живемо у Львові, але напередодні подорожі їздили у відрядження до Києва. Тому вирішили летіти до Копенгагена звідти. Квитки купували на сайті Wizz Air. Переліт туди обійшовся нам у €40 за двох, а назад – €60.

усього – $120

Карантинні вимоги

Коли ми планували подорож, у багатьох українських джерелах писали, що для в’їзду в Данію українським туристам, навіть вакцинованим, потрібно мати свіжий ПЛР-тест і, щобільше, здавати ще один тест уже в аеропорту Данії. Ми розповіли це подрузі, як там живе, але вона не знайшла подібної інформації на данських джерелах.

Коли ми прилетіли [в жовтні], нас запитали про вакцинацію. Ми були вакциновані, тому нас відправили в іншу чергу. На паспортному контролі в нас не вимагали ПЛР-тесту, лише перевірили сертифікати вакцинації. Невакцинованих туристів відправляли в іншу чергу та робили ПЛР-тестування.

У Копенгагені немає маскового режиму, тому що понад 90% населення Данії вакциновано. Останнє місце, де ти вдягаєш маску – аеропорт. У кафе, магазинах, транспорті ніхто не вимагає бути в масці, це так дивно, що ми за звичкою постійно хотіли надягнути маску, коли кудись заходили. Було відчуття, ніби ми повернулися в часи, коли коронавірусу не існувало.

Транспорт

В аеропорту Копенгагена є кінцева станція метро, яке курсує в центр та інші частини міста. Все дуже зручно, нічого не сплутаєш. Усередині будівлі аеропорту є автомати, в яких можна придбати квиток на метро. Потрібно лише обрати, в яку частину міста ви їдете. Це варто подивитися заздалегідь. Один квиток на метро коштує $5. До речі, метро в Копенгагені автоматичне: потяги курсують без водія.

Більшість визначних пам’яток Копенгагена розташовані в пішій доступності від центру, тому громадський транспорт знадобиться, хіба якщо вирішите поїхати у віддалені точки міста.

Багато хто пересувається містом на велосипеді, але ми ними не користувалися. До речі, в Копенгагені немає сервісів оренди електросамокатів. Їх заборонили після інциденту, коли на самокаті на смерть збили людину. Травматичних випадків було багато через відсутність врегульованих правил користування цим різновидом транспорту, тому місцева влада ухвалила рішення заборонити його. Проте якщо людина купила собі самокат, вона може на ньому їздити.

усього –  $20

Проживання

Ми жили в подруги, тому за проживання нічого не платили. Але ми дивилися ціни на готелі у Швеції, оскільки планували після Копенгагена поїхати туди, і порівнювали з цінами в Данії. У середньому проживання в готелях Данії обійдеться у $130 за добу.

усього – $0

Культурна програма

  • «Культурна ніч»

Оскільки ми вже були в Копенгагені, цього разу наша культурна програма відрізнялася, бо ми хотіли нових емоцій. Нам пощастило потрапити на «Культурну ніч», що проходить щороку в жовтні. У межах івенту можна відвідати всі музеї та зазвичай закриті для туристів місця. Наприклад, Копенгагенську фондову біржу, Копенгагенський університет і Данський парламент.

«Культурна ніч» триває з 18:00 до 00:00. Один квиток коштує $15, у його вартість входить опція безкоштовного проїзду громадським транспортом. Учасникам видають спеціальні значки. У нас було відчуття, ніби все місто бере участь у цьому івенті, бо ледь не кожен перехожий мав такий самий значок, як у нас.

У цей вечір ми потрапили всередину Копенгагенського університету, де викладачі показували нам різні дослідження. Також були всередині будівлі Копенгагенської біржі. Там побачили гарні вітражі із зображенням портових міст, на одному з них був герб і підпис Одеси. Було приємно це побачити. [сміється]

Для учасників «Культурної ночі» навіть відкрили палаци всередині Копенгагенського парламенту, в яких королева проводить аудієнції. Крім цього, були в кінотеці, де показували кіно. Гримери робили дітям і всім охочим професійний грим. А ще ми взяли участь у зйомці короткометражного фільму.

  • Парк Dyrehaven

Дуже раджу відвідати парк Дірхавн (Dyrehaven). Там я вперше в житті гуляла біля стада оленів. Данці піклуються не тільки про екологію, а й про тварин. Ви можете зустріти на прогулянці каналами Копенгагена качок або лебедів, які близько плавають біля водних автобусів чи човнів. Склалося враження, що звірята в Данії абсолютно не бояться людей і почуваються в безпеці. До того ж вхід у парк безкоштовний.

Їжа

Ми обідали в бургерній Sliders. Чек на двох обійшовся нам у 50 доларів.

Дуже раджу спробувати смореброд, традиційний данський чорний хліб, який подають із різними начинками. Наприклад, мені сподобався смореброд із рибою, а чоловікові – з яловичиною. Така страва в закладах Копенгагена коштує приблизно $10.

Лайфхак: У Данії ви можете випити досхочу води безкоштовно. Данці вважають, що людині не можна відмовляти в проханні склянки води, тому в будь-якому кафе чи ресторані ви можете пити воду безкоштовно.

усього – $150