The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує вікенд до бельгійського міста Антверпен.

Скільки днів: 3 повні дні

Мета: візит до сестри та високий градус нестачі подорожей до Європи

Дорога

Моя сестра живе в бельгійському місті Антверпен. Через карантин ми не бачилися майже два роки. Це складно, особливо якщо до цього наші зустрічі відбувалися двічі на рік, як мінімум. Тому, як тільки я дізналася, що Німеччина відкриває кордони для всіх українців, одразу почала гуглити квитки до Дюссельдорфа. Це місто найближче до Антверпена, усього 190 кільметрів і 2 години їзди на машині.

Важливо врахувати, що летіти до Дюссельдорфа з метою відвідати Бельгію зручно, лише якщо вас хтось зустріне на авто, оскільки авіакомпанія Ryanair літає в аеропорт Weeze, що в 90 кілометрах від самого Дюссельдорфа. Їхати автобусом до Антверпена довго, а потягом узагалі доведеться 6 разів пересідати.

Оскільки я дуже хвилювалася, що спалахне коронавірус і нас всіх знову закриють на невизначений термін, то вирішила відразу після отримання сертифікату про вакцинацію купувати квитки. Оскільки попит на німецький напрямок різко зріс, квитки обійшлися мені в 9500 гривень туди й назад. Купувала їх за тиждень до вильоту, але в інші дати ціна суттєво не відрізнялася.

На таксі до Борисполя я витратила 380 гривень та майже 1,5 години часу, незважаючи на те, що вілит був у неділю. Тому, якщо плануєте подорож, обов’язково перевірте, чи закінчили вже ремонт дороги на Бориспіль.

Всього: 9880 гривень

Проживання

Спочатку я планувала подорож із подругою, тому ми переглядали оренду квартир і готелі. Квартири на двох коштують від 50 до 100 євро за добу та приблизно так само коштують готелі. Урешті я поїхада сама, тому, щоб більше часу провести з рідними, жила в їхній вітальні.

Важливо сказати, що, хоч і місто друге за величиною в Бельгії, воно не дуже велике, тому особливо прив’язуватися до локації під час вибору житла не варто.

Транспорт

Лише кілька разів я їздила в місто автобусом, зазвичай гуляла пішки, тому на пересування містом витратила найменше.

Через карантинні заходи безпеки зараз не можна придбати проїзний квиток у водія, як було раніше. Це потрібно робити в деяких продуктових магазинах чи кіосках.

Проїзний на 10 поїздок коштує 16 євро, якщо ж купувати одноразові, ціна поїздки – 2,3 євро.

Всього: близько 10 євро

Їжа

Хоча вранці я снідала в сестри вдома йогуртами, тостами та кавою, витрати на їжу були на другому місці після квитків.

Чи то в закладах настільки смачна їжа, чи я просто скучила за європейськими кафе, але мені хотілося ходити з одного закладу в інший. За каву та круасан доведеться заплатити близько 7 євро. За вечерю чи обід з основною стравою та келихом вина – 25–30 євро.

У мене немає списку конкретних закладів, які можу рекомендувати в Бельгії, оскільки я прихильниця заходити в будь-які симпатичні кафе та паби. Жодного разу оцінка з першого погляду мене не підводила. Я жодного разу не натрапляла на відверто погані заклади.

Однак є кілька поінтів, куди я традиційно заходжу, коли гостюю в Бельгії. Наприклад, ідеальне кафе для сніданків Pompidou прямо під будинком сестри. Щоправда, цього разу не вдалося там поснідати. Оскільки в маленьких закладах у Європі часто працюють самі власники, на період відпустки вони можуть закриватися на кілька тижнів. Я приїхала в серпні, якраз у період відпусток.

Для вегетеріанців рекомендую заклад Murni, який у парку Мідделгейм. Також раджу відвідати кафе позаду катедрального собору Elfde Gebod (Одинадцята заповідь).

Всього: 200 євро

Культурна програма

В Антверпені я вже не вперше, тому цього разу вся моя культурна програма полягала в прогулянках парками, магазинами та відпочинку біля води в порту. Кожну прогулянку я починала з Antwerp Station – міський вокзал, який американський журнал Newsweek визнав четвертим найкрасивішим залізничним вокзалом у світі. Поруч із ним – основна шопінг-вулиця Mair.

Після шопінгу можна пройти до старого міста та посидіти на площі з вином. Далі я б радила піти на річковий порт, другий за величиною морський порт у Європі. Адміністративну будівлю порту спроєктувала архітекторка Заха Хадід.

Для тих, хто не уявляє свою культурну програму без музеїв, раджу відвідати Red Star Line Museum (музей про міграцію), MoMu (музей моди) та Muhka (музей сучасного мистецтва). Якщо любите смачне пиво та бажаєте подивитися, як його варять у Бельгії, сходіть на екскурсію в пивоварню De Koninck, яку обов’язково варто завершити дегустацією.

Оскільки я брала з цієї поїздки максимум, вирішали поїхати на один день в Амстердам. Це всього 2 години потягом і 39 євро в один бік. Незважаючи на те, що туристів мало, у два найбажаніші музеї я так і не потрапила. У будинок Анни Франк треба було бронювати квитки за місяць, а в музей ван Гога – за тиждень. Тому в Амстердамі я просто насолоджувалася майже пустим містом і приємною погодою, яка, за словами місцевих, рідкість.

Через ручну поклажу я не змогла привезти для друзів бельгійський шоколад, але вам раджу придбати, особливо від марки Leonidas.

Всього: 50 євро

Загальні витрати за три дні з людини: 700 євро