The Village Україна на власному досвіді розповідають, скільки коштує подорож у Хорватію під час карантину

Текст і Фото: Христина Гульовата

Підтримай The Village!

Щоб запланувати відпустку, ми чекали 1-го липня, щоб дізнатися, яким країнам Європейська комісія дозволить в’їзд до Європи, але України серед них не було. У той же день з’явилася новина про те, що Хорватія пускатиме українців майже без додаткових умов. Без додаткових вимог на той момент до себе пускали ще низка країн: Чорногорія, Албанія, Туреччина. У цьому списку ми обрали Хорватію.

Важливо: ситуація з в’їздом до різних країн постійно змінюється. Перш ніж планувати будь-яку подорож, перевірте інформацію про умови в’їзду на сайті МЗС України

Чому ми обрали Хорватію

  1. Там чисто, якісні дороги та медицина.
  2. Адріатичне море – прозора та чиста вода.
  3. Багато пропозицій готелів: і хоч не всі готелі Хорватії відкрилися, проте більшість з них однаково заповнені на 50–60%, що помітно менше, ніж у Туреччині.

Тепер докладніше про документи й тести:

  1. Тест ПЛР, який треба зробити за день-два до відльоту, ми робили в лабораторії «Медлаб», результат отримали в той же день. Там також роблять англійський переклад, із собою потрібно мати два примірники на людину. Вартість – 2 200 гривень
  2. На сайті посольства потрібно заповнити форму з інформацією про себе й місце, у якому зупиняєтеся в Хорватії. Після цього на пошту приходить підтвердження реєстрації в посольстві, яке потрібно роздрукувати в двох примірниках. Вартість – безкоштовно
  3. У турагентстві нам видали форму, у якій необхідно заповнити дані пасажирів, близької людини для зв’язку й місце, у якому зупиняєтеся. Вартість – безкоштовно
  4. Обов’язкове страхування, яке охоплює страхування від COVID-19 за кордоном. Уточнюйте цей момент у страховому агентстві, тому що не всі надають таку послугу.  Вартість – 240 гривень з людини, у нашому випадку входить у вартість туру

Ми купували тур за тиждень до вильоту. Наша логіка була такою: що менше часу, то менша ймовірність, що щось зміниться.

11 липня, коли ми вже придбали тур, Чорногорія й Хорватія посилили вимоги до українців для в’їзду. Потрібно було надати ПЛР-тест на COVID-19 або ж пройти 14-денну самоізоляція після прибуття в Хорватію.

Дорога

Квитки туди-назад на двох чартерним рейсом обійшлися нам у 500 євро.

Багато хто радить приїжджати в аеропорт за 3–4 години. Але, коли ми опинилися в аеропорту, то побачили, що людей менше, а працює все так само, тому звичних двох годин цілком достатньо.

У Борисполі одразу біля входу в термінал у вас перевіряють квиток, паспорт і температуру. Тих, хто вас супроводжує, не пропустять. Далі стандартно: ви проходите на стійку реєстрації, залишаєте багаж і йдете на митний і паспортний контроль. Усе це відбувається в масках.

Тепер співробітники митниці просять, крім телефону, поясів, залізних предметів й іншого, також залишати взуття.

Літак повний. Ніяких тобі «через одне місце» або 50% літака, на нашому рейсі було вільним тільки одне місце. Бортпровідники просять використовувати маску протягом усього польоту, але цього ніхто не дотримується. Зрештою, під кінець рейсу половина пасажирів познімала маски.

Після посадки ви відразу стаєте на паспортний контроль, просять надати заповнену форму, підтвердження реєстрації на сайті посольства й довідку з тестом на COVID-19 англійською мовою. Після вас забирають співробітники турагентства й розвозять по готелях.

Важливо! Не міняйте хорватські куни в аеропорту або в банках. У туристичних центрах в Ровні, які називаються mjenjacnice, курс набагато вигідніший. Карткою користуватися теж доволі вигідно.

Хорватія

Ми обрали узбережжя Істрії. Воно відрізняється від Макарської Рів’єри (біля Спліта) камянистим узбережжям, а це означає, що вода тут бірюзова, наче в рекламі, і чистіша, тому що тут немає піску та мулу, але захід у воду часто забетонований: великі камені не надто приємні для ніг. Доведеться пошукати пляжі з галькою.

Великі міста, які можна подивитися: Пула, Пореч і Ровінь. Ми зупинилися в останньому і згодом переконалися, що це було кращим вибором поїздки.

Місто мальовниче й схоже на італійські міста. Йому близько 1 500 років, і будували римляни за подобою своїх міст. У самому Ровні пляжі не вражають, але біля узбережжя багато островів, на одному з них розташовувався наш готель.

Істрійський півострів знаний оливками, виноградом і трюфелем, тому в кожному ресторані ви знайдете страви з трюфелями й домашнє вино.

Ще одна класна особливість Хорватії – морський бриз, що освіжає, – і 28 градусів майже не відчуваються. Будьте готові, що через це можна швидко згоріти на сонці.

Ще один плюс – Адріатичне море, прохолодне й освіжне. Будьте обережними з купанням, і придбайте спеціальні гумові капці: це захистить вас від морських їжаків та інших представників підводного світу.

Проживання

Наш готель з групи Maistra знаходився на острові Святого Андрія (або Червоний острів), біля Ровня. Ми захотіли формат «тюленячого відпочинку», тому обрали готель з власним пляжем, сніданками та великою територією. На самому острові, крім готелю й декількох ресторанів, нічого немає. Для туристів тут є піцерія й ресторан a la Сarte з досить дорогими позиціями. Для дозвілля пропонують різні види водних розваг – від сапів до дайвінгу та гідроскутерів.

Вартість: від 150 євро за добу зі сніданком у сезон.

Житло в Хорватії можна вибрати в будь-якій ціновій категорії. На airbnb є хороші апартаменти за 60–90 євро на добу в центрі міста, а в нашій групі готелів були пропозиції по 800 євро за ніч з краєвидом на бухту Ровня.

Особливість, завдяки якій ми вибрали готель, – трансфер. Для того, щоб потрапити з острова в Ровінь і навпаки, готель придбав свій корабель на 100 людей, який курсує щогодини з 5 ранку до 1 ночі. Для мешканців готелю він безкоштовний. Ба більше, після прибуття співробітники готелю забирають ваші валізи та відвозять до готелю на спеціальних гольф-карах – це зручно. Проблема може виникнути тільки зі штормом, ми потрапили в такий, і це було неприємно, але додому хотілося більше.

Їжа

Ми дуже хотіли спробувати місцеву їжу, тому відмовилися від вечері в готелі на користь локальних ресторанчиків. Ціни на їжу близькі до європейських: аперитив 50–90 кун (множимо на 4, щоб отримати в гривнях, або ділимо на 7, щоб отримати в євро). Основні страви – 130–170 кун, вино – 30–50 кун (не домашнє), коктейлі – 50–70 кун, пів літра місцевого пива – 40 кун. Вечеря на двох з аперитивом, основними стравами й вином – 60–70 євро. Порції, до слова, великі.

Окремо потрібно згадати про трюфелі, адже північні регіони Хорватії та сусідні регіони Італії найкращі для трюфельного полювання. Нам не вдалося потрапити на саме полювання: сезон для них в жовтні-листопаді. Але потрапили в ресторан, який спеціалізується на стравах з трюфелями – Zigante. Там одразу можете придбати свіжий, нарізаний, маринований трюфель або пасту з нього.

Вартість: велика банка трюфельної пасти – 20 євро, баночка свіжого трюфеля – 40 євро.

Розваги

Узбережжя Істрії досить різне. Оскільки воно схоже на сусідню Італію, ви ніби подорожуєте нею, але дешевше й одночасно так само захопливо.

Ми були в Поречі, Пулі та Ровні, останній сподобався найбільше. Тут є невеликий порт і достатньо місць, до яких цікаво потрапити: церква Святої Євфімії на найвищий точці міста, Лімський фіорд (так вони його називають, хоча це зовсім не фіорд), бухта Лоне, національний парк Бріюні, старе місто або оглядова екскурсія вздовж берега Істрії. Якщо цього замало, ви можете орендувати машину (від 50 євро на день) і поїхати в Пореч, Пулу, гірські села й трюфельні та устричні ферми. Ось список того, що ми встигли зробити:

Устрична ферма в Лімському фіорді

У 15 хвилинах на північ від Ровня знаходяться устричні ферми. Орієнтуйтеся на ресторан Viking (там, до речі, можна спробувати страви з тілько-но виловлених морепродуктів), але ми пішли безпосередньо на ферму й попросили в рибалок свіжих устриць прямо з моря.

За 6 звичайних і 6 трюфельних (диких) устриць ми заплатили 22 євро.

Скільки їхати: 30–60 хвилин.

Пореч

Невелике містечко, основну частину якого займає порт. У ньому багато від середньовіччя, наприклад: фортеці та базиліка поблизу моря. Стверджують, що місто було засноване ще до нашої ери і йому більше 2 000 років. Нам вистачило години, щоб обійти всі локації, пройтися вуличками старого міста, і випити кави with a view.

Скільки часу: година.

Грожнян

Його називають містом мистецтв, і знаходиться воно високо в горах. Тут немає моря, але є та сама бірюза та зелень навколишніх лісів з висоти понад 300 метрів.

Середньовічне містечко з парою ресторанів і сувенірних магазинів. Можна сісти в ресторані на терасі й насолодитися панорамним виглядом на долину.

Скільки їхати: 30 хвилин

Мотовун

Місцевість біля цього міста вважається найвдалішою для пошуку трюфелів, тому тут багато ферм і ресторанів, які на них спеціалізуються. Окрім того, тут такий же класний краєвид з висоти пташиного польоту, але набагато більший вибір локацій, закладів і просто інстаграмних місць. Саме під Мотовуном знаходиться ресторан Zigante з найсмачнішим у моєму житті різотто з трюфелем.

Скільки часу: +- 90 хвилин

Хум

Це офіційно найменше місто у світі, і це підтверджується у Книзі рекордів Гіннеса. Тут усього дві вулиці, трохи більше 70 жителів, є мер, поліцейський, суддя, юрист і лікар.

З локацій – тільки магазинчик з вином і сувенірами, ресторан, кілька церков, центральна площа й невелике кладовище.

Скільки їхати: 30 хвилин

Пула

Найбільше місто узбережжя Істрії, саме тому портове й досить брудне. Ми встигли потрапити в амфітеатр (до слова, тут, на відміну від Колізею, можна погуляти по всій території) і пройтися старим містом.

Тут є свої Золоті ворота, які були побудовані в 27 році до н.е., і давньоримський Храм Августа, який зберігся в доволі непоганому стані. До речі, засновано місто було древніми греками, але розквіт припав на епоху римлян. Крім них, Пула в різні періоди була під готами, франками, австрійцями.

Тут удосталь непоганих місцевих ресторанів, але досить брудна вода й проблематичне купання.

Скільки їхати: 120–180 хвилин.

Ціни на їжу в усіх містах приблизно однакові. Вечеря з закусками, основною стравою й келихом вина коштує 50–60 євро.

Водні розваги

На нашому острові були доступними водні розваги, серед яких:

  • Гідроскутер: 30 хвилин – 300 кун (45 євро)
  • Сап-борд: 60 хвилин – 100 кун (14 євро)
  • Дайвінг: 20 хвилин занурення для новачків – 525 кун (75 євро)

Витрати

Переліт і документи – +- 650 євро

Проживання в готелі – 1000 євро

Їжа – 850 євро

Розваги – 275 євро

Загалом:

2775 євро для двох