The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка на Балі.

Текст: Соня Міщенко

Фото: Дмитро Страфун, Тетяна Андрущенко, Соня Міщенко

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Дорога

Ми купували квитки за місяць до вильоту з бажанням зустріти Новий рік в літаку. Це, звісно, звузило вибір рейсів. Авіадорога в обидва боки обійшлася у 23 тисячі гривень ($950) на людину, і це найдорожча витрата за всю подорож. Вигідніше придбати квитки хоча б за пів року до запланованої дати, тоді їхня ціна становитиме від 16 тисяч гривень ($650).

 Балі

МЕТА ПОЇЗДКИ: відпустка і новорічні свята

КІЛЬКІСТЬ ДНІВ: 15

До речі, зустрічати Новий рік у літаку виявилося не так весело, як ми очікували. Здалося, що всі скористалися нагодою поспати. Опівночі за місцевим часом стюарди роздали охочим склянки з шампанським.

У нас було дві пересадки:

  1. в Амстердамі (Нідерланди), 5 годин. Ми вирішили не сидіти в аеропорту, а проїхатися до Vondelpark, в якому літають папуги й з 2008 року офіційно дозволено займатися сексом.
  2. в Куала-Лумпурі (Малайзія), 5 годин. Ми взяли таксі, щоб відвідати найвищі вежі-близнюки у світі на 88 поверхів – Петронас.

ВАРТІСТЬ ДОРОГИ З КИЄВА В ДЕНПАСАР І НАЗАД НА ДВОХ ІЗ ЗУПИНКАМИ В АМСТЕРДАМІ ТА КУАЛА-ЛУМПУРІ: 48 050 гривень.

Авіаквитки: 46 000 гривень

Квитки метро в Амстердамі: 180 гривень

Таксі в Амстердамі в один бік: 890 гривень

Таксі в Куала-Лумпурі в обидва боки: 970 гривень

Проживання

Ціни на житло: від 250 гривень і до 200 тисяч гривень за добу. За 750-800 гривень можна винайняти окремий будинок.

Чангу – район північної Кути. Він має славу туристичного і найбільш хіпстерського району Балі. Це місце з безліччю закладів, пляжних клубів і великих хвиль для серферів. Для проживання тут є мініготелі, гестхауси та вілли.

Ми обрали Kubudiuma Bali – це комплекс із приватними віллами під солом’яними дахами. Він розташований поодаль від галасливих вулиць Чангу. Всередині два басейни, садок та оренда байків. А до пляжу Перенінан зі скульптурою міфічної індонезійської істоти – риби-слона – можна дійти пішки за п’ять хвилин.

ВАРТІСТЬ ВІЛЛИ НА ДВОХ ЗІ СНІДАНКАМИ: 800 гривень

* 6 ночей = 4 800 гривень

Убуд – культурна столиця острова, невеличке зелене місто без виходу до моря, тому краще знімати віллу з басейном, щоб освіжатися впродовж дня. Тут прохолодніше і свіжіше, ніж на узбережжі. Популярними серед туристів є вегетаріанські та веганські кафе, йога- та спа-центри. Варіації житла залежать від потенціалу мандрівників: бамбукові екохатини, автентичні балійські будинки, вілли над обривами або готелі серед рисових полів.

Ми винайняли двокімнатну віллу з краєвидом на джунглі прямо з басейну.

ВАРТІСТЬ ВІЛЛИ НА ДВОХ: 2 000 гривень

* 4 ночі = 5 400 гривень

Нуса Пеніда – скелястий острів за 12 кілометрів на південний схід від Балі. Клімат більш спекотний і посушливий, ніж на Балі. А ще тут відчутно менше туристів та експатів, тому вибір готелів обмежений.

Ми зупинилися в Green Beach Inn на березі моря.

ВАРТІСТЬ НОМЕРА НА ДВОХ ЗІ СНІДАНКАМИ: 900 гривень

* 4 ночі = 3 600 гривень

Загалом за номер доведеться заплатити від 2 до 15 тисяч гривень

Транспорт

Головний засіб пересування на дорогах – мотобайк. На ньому зручно їздити вузькими вулицями, а також вибиратися із заторів та високого трафіку. Оренда становить від 100 до 250 гривень за добу, залежно від моделі байка і місця прокату. Довгострокова оренда дає значну знижку. Пальне коштує 50 центів за літр, тому на нього йде менше грошей, ніж на воду. Стоянки: безкоштовні або 3-10 гривень на пляжах і біля визначних місць.

Байк можна взяти із собою на Нуса Пеніду, пароми надають таку послугу: 100 гривень за мотобайк. Або ж є варіант оренди прямо на місці.

Добиратися до острова Нуса Пеніда найзручніше двома способами: на паромі з портового містечка Паданг Бей або човном з міста Санур. Другий варіант швидший (20 хвилин проти 40 хвилин) і дешевший.

Авто стане у пригоді, якщо їдете на відстань 30-40 кілометрів, для компанії з трьох-чотирьох людей.

Автотаксі: від 90 до 350 гривень за поїздку

Мототаксі: 20-40 гривень за поїздку

ВИТРАТИ НА ТРАНСПОРТ НА ДВОХ:

Оренда мотобайка: 200 гривень

* 12 днів = 2 400 гривень

Бензин: 200 гривень

Оренда авто та водія на два дні: 3 400 гривень

Човен Санур – Нуса Пеніда – Санур: 1 200 гривень на двох

УСЬОГО: 7 200 гривень

Їжа

Туристи на острові створили попит на заклади з європейською кухнею: авокадо-тости з яєчнею, бургери, пасти. Проте смак тутешніх страв відрізняється від звичних нам, бо це все-таки місцева адаптація. Тому раз випала нагода, краще дегустувати національну кухню. У ній багато риби, морепродуктів, рису або батату.

Основні страви від 70 до 250 гривень

Сік з кавуна, авокадо тощо: 20 гривень за склянку

Варунги з місцевою їжею. Це традиційні індонезійські кафе. Тут продають «Насі Чампур Балі» – рис із додатками на вибір, серед яких грильована риба, смажене тофу, овочі, курка або яловичина, салат, соуси. Порції великі, водночас вартість становить від 20 до 60 гривень.

Вулична їжа:

  • вози з місцевою кухнею (смажений рис, суп баксо, смажена рисова локшина, тофу в горіховому соусі, м’ясо на шпажках) коштує приблизно 20-30 гривень за порцію
  • сате, риба на вугіллі 20 гривень
  • сік 17-25 гривень за склянку

Що скуштувати з індонезійської кухні:

  • насі горенг – смажений рис, подають з овочами, яєчнею, рисовими чипсами та шашличками з м’яса або риби;
  • пісанг горенг – солодкі смажені банани в клярі;
  • баксо – фрикадельки з м’яса, риби або морепродуктів. Їх подають у бульйоні з овочами та локшиною;
  • сото аям – суп з куркою;
  • міє горенг – смажена локшина з додатками.

ПОРАДА: обов’язково поцікавтеся у офіціантів або продавців, наскільки гостра страва.

Супермаркети:

  • вода 0,5 л 10 гривень
  • ізотонік 0,5 л 15 гривень
  • пиво Bintang 40-65 гривень

Ціни на пиво в ресторанах зазвичай не відрізняються від магазинних або мають незначну націнку до 10 гривень.

Ринки:

  • усі фрукти в сезон коштують близько долара за кілограм
  • креветки 120 гривень за кілограм
  • тунець 60 гривень за кілограм
  • кальмар 100 гривень за кілограм

ВИТРАТИ НА ХАРЧУВАННЯ НА ДВОХ: 18 000 гривень

Розваги

Джатілуві – багатоступеневі рисові тераси в західній частині острова. Внесені до списку природних пам’яток ЮНЕСКО. Вхід 70 гривень за двох.

Околиці водоспаду Алінг-Алінг. Тут з розваг: стрибки з виступів 5, 10, 15 метрів, а також водні гірки зі скелі. 540 гривень за двох.

Водоспад Секумпуль – найбільший водоспад Балі. Найвища точка сягає 95 метрів, а дорога до нього йде через джунглі попри ферми місцевих жителів і рисові тераси. Вхід 400 гривень за двох.

Бесакіх – головний храм Балі, зведений на горі. Вхід 260 гривень за двох разом із церемонією.

Храм у печері на острові Нуса Пеніда Гоа Гірі Путрі. Тут розташовано кілька церемоніальних місць для медитації. Нам пощастило стати свідком справжньої церемонії та побачити кількох кажанів. Вхід 70 гривень за двох.

Гарячі джерела біля вулкана Батур – комплекс водойм, в яких вода нагрівається до 50 градусів, містить багато сірки та мінералів. Вхід + напої 1 500 гривень за двох.

Селище, де видобувають срібло, з якого місцеві ремісники виготовляють прикраси. Тут їх продають за дуже приємними для київського покупця цінами. Вартість каблучки становить 200-400 гривень, сережки можна купити за 200-700 гривень.

ВИТРАТИ НА РОЗВАГИ ТА ШОПІНГ НА ДВОХ: 6 200 гривень

ЗАГАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ НА ВСЮ ПОЇЗДКУ НА ДВОХ: 93 250 гривень