The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Буковель взимку.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Дорога

За місяць до Нового року ми виявили, що не знаємо, як і де його святкувати. Квитки на подорож до Європи були вже непристойно дорогими, а в Києві залишатися не хотілося. Тому вирішили поїхати покататися на лижах в Буковелі та зустріти Новий рік в тиші та спокої серед гір.

Для цього спершу швидко придбали квитки на поїзд до Івано-Франківська і назад. Купейні квитки на двох обійшлися у 2200 гривень у два боки. Після цього ледь не щодня переглядали відео з трас, де майже не було снігу та йшов дощ. Але сніг все ж випав!

 Буковель

Мета: відсвяткувати Новий рік та покататися на лижах

Кількість днів: 6

Якщо ви теж не на автомобілі, до Буковелю можна зручно дібратися, скомбінувавши поїзд і автобус із Івано-Франківська, Львова, Чернівців чи Яремче. Одразу біля вокзалу нас зустріла велика кількість маршрутних таксі, що пропонують трансфер до Буковелю та Поляниці. Дорога за двох з Івано-Франківська й назад обійшлася в 600 гривень. Крім того, до Буковелю їздять рейсові автобуси, що коштують 100 гривень з людини.

Вартість дороги з Києва в Буковель і назад за двох: 2800 гривень

Проживання

Забронювати житло в Буковелі на Новий рік – це стрес і адреналін. Кожного дня росли ціни, адекватних варіантів залишалося все менше, а час спливав. Врешті ми забронювали двомісний номер зі сніданками у великому готелі «Гора», що у селі Поляниця. Серед плюсів – готель розташований в стороні від головної траси, де завжди затори. Тут також є великий ресторан зі скляними стінами та краєвидом на гори. З мінусів – йти до першого підйомника треба було три кілометри, а в самому готелі майже не ловив зв’язок. Але вже на місці нам повідомили, що є безкоштовний трансфер до підйомників, яким ми користувалися ледь не щодня. А відсутність зв’язку насправді допомогла краще розслабитися.

Звісно, є варіант жити подалі від трас та кожного дня їздити на трансфері чи власному авто. Наприклад, у селищі міського типу Ясіня чи селі Яблуниця є багато пропозицій бюджетного житла. 

Вартість номера на двох за п’ять ночей: 13 050 гривень

Лайфхак: якщо у вас немає автомобіля, спробуйте місцеві служби таксі. Ми порахували, що жити не біля підйомників та щодня користуватися таксі вийде все одно дешевше, ніж бронювати житло в центрі Буковелю.

Транспорт

Головний транспорт Буковелю – таксі. Їх тут дуже багато і ловити авто на дорозі можна так само легко, як у Нью-Йорку. Вартість проїзду на відстань три-п’ять кілометрів (з лижами і без) варіювалася від 50 до 120 гривень. Часто це залежало від настрою водія. Іноді ми користувалися таксі, коли не потрапляли на трансфер від готелю, який курсував лише три рази на день зранку та ввечері.

Витрати на транспорт в Буковелі на двох: 370 гривень

Їжа

Про вартість відпочинку в Буковелі, особливо ціни на їжу, ходять легенди. Ми були морально готові до цього та наперед розпитали у друзів про бюджетні місця для обіду та вечері. Нам також полегшила життя наявність повноцінних сніданків у готелі.

Завдяки порадам ми відкрили для себе заклад із варениками на вагу «Борзо вареники», розташований у центрі Буковелю поряд з другим підйомником. Це формат їдальні, де все, крім напоїв та перших страв, коштує 38 гривень за 100 грамів. Але за обід на двох ми платили не менше 270-300 гривень (без напоїв) – можливо, через апетит після довгого катання.

Решту вечорів ми харчувалися в нашому готелі, де ціни були доступнішими. Наприклад, вечеря з трьох страв та пивом на двох – 300 гривень.

Ще один заклад, куди ми заходили на обід чи вечерю, – піцерія «Моністо» в селі Поляниця, на першому поверсі однойменного готелю. Тут смачна і недорога піца, яку готують на дров’яній печі. Наприклад, «Маргарита» коштує 170 гривень.

Оскільки в номері не було кухні чи навіть чайника, ми майже не купували продуктів у магазинах. Декілька разів заходили в центральний для Буковеля супермаркет «Астон», де ціни у два-три рази дорожчі за середні в Києві. Якщо є можливість, зручніше скупитися в мережевих супермаркетах по дорозі з Івано-Франківська.

Витрати на харчування на двох: 2240 гривень

Розваги

Звісно, ми їхали до Буковелю насамперед для того, щоб покататися на лижах. Забігаючи наперед, хочеться сказати, що там справді класно кататися – якщо порівняти з нашим досвідом відпочинку в Драгобраті, Пилипці та польському Закопане.

Оренда спорядження. Ми планували, що будемо кататися щодня, тому вирішили зекономити та взяти спорядження в оренду в Києві. Звісно, це ускладнило нашу логістику – такий варіант був би набагато зручніший, якби ми подорожували на авто. Вартість комплекту лиж із шоломами на двох за шість днів обійшлася у 2200 гривень. Це десь у два рази дешевше, ніж орендувати спорядження біля підйомників. Якщо це не ваш варіант, точок з орендою в Буковелі дуже багато – від центрального «офіційного» біля паркінгу та першого підйомника до безлічі приватних вздовж дороги.

Скіпаси. Скіпаси – значна частина витрат у Буковелі. Краще планувати наперед і купувати їх онлайн. У нашому випадку виявилося, що період із другого по шосте січня – святковий. Це означало, що ціни на скіпаси піднімаються десь на 20% і їх неможливо придбати онлайн заздалегідь. До цього ми морально підготувалися та кожного разу купували скіпаси в касах. А ще щодня прораховували зручні варіанти зі скіпасами. Ціни й тарифи перевіряйте на сайті курорту.

Можна брати скіпас на цілий день (з 8:30 до 16:30), на пів дня (з 8:30 до 14:00 або з 12:00 до 19:30), вечірній (з 15:00 до 19:30) чи нічний (з 21:00 до 00:00). Якщо брати скіпас більше ніж на один день, вам завжди буде доступне вечірнє катання.

Лайфхак: при купівлі скіпасів на цілий день з 7:30 по 8:59 ранку діє знижка 20-30%.

Лайфхак: починайте кататися з першого підйомника і переходьте далі на другий, п’ятий і так далі. Але плануйте катання так, щоб близько 16:20 опинитися біля підйомника чи траси, які зможуть повернути вас назад до центру Буковелю.

Траси та розклад. Сайт Буковелю стверджує, що загальна протяжність трас курорту – 65 кілометрів. Тут 16 підйомників та 62 траси, які діляться за рівнем складності на сині, червоні й чорні. Тож тут є де покататися і новачкам, і профі. Крім того, є школи та можливість взяти інструктора.

На курорті також зручна навігація: траси позначені відповідним кольором за рівнем складності, цифрою підйомника та буквою, що відповідає за конкретний маршрут.

Щодня курорт працює з 8:30 до 00:00. Але о 16:30, коли заходить сонце, закривається більшість трас. Через це ми визначили, що оптимально брати скіпас на пів дня, з 12:00 до 19:30, за тисячу гривень (770 гривень у звичайні дні). Це давало нам можливість близько п’яти годин спокійно кататися на всіх можливих трасах при сонячному світлі та насолоджуватися краєвидом. Близько 17:00 ми йшли на обід, а далі ще каталися годину на першій та другій трасах, що освітлюються ввечері.

Сауна. Додаткова можливість для відпочинку – відвідати баню, сауну, хамам чи відкритті гарячі басейни. Варіантів безліч, як і вивісок з пропозиціями в центрі курорту. Один із найпопулярніших варіантів – Voda Club. Ми ж вирішили скористатися сауною нашого готелю, яка обійшлася нам у 500 гривень за двох на дві години. У вартість також входив карпатський чай з медом.

Витрати на спорядження та катання на лижах на двох: 9200 гривень

Лайфхак: збережіть собі картинку з маршрутами і схемами всіх трас Буковелю. Це допоможе розібратися та складати цікаві маршрути катання на щодень. Нам найбільше сподобалися траси, на які вели підйомники 5, 12, 15 і 22.

Новий рік. Ми відсвяткували Новий рік у Буковелі. Ще до приїзду готель запропонував нам заплатити по дві тисячі гривень з людини за святкову вечерю з розвагами. Ми вирішили, що ці гроші доцільніше витратити на скіпаси, які лише дорожчали, а зі святкуванням придумати щось на місці. Першою ідеєю було залишитися кататися на трасі – але ближче до вечора 31-го грудня ми зрозуміли, що виснажені. До того ж невідомо було, як взагалі вибиратися з дальньої нічної траси в готель після півночі.

Ми вирішили залишитися в номері, а близько півночі піднятися на терасу готелю. Наші думки збіглися з думками багатьох інших гостей – Новий рік усі ми зустріли біля вогнища та з краєвидом на гори. Крім того, працівники готелю пригощали безкоштовним глінтвейном та закусками.

Серед розваг, які ми не спробували у Буковелі, є фрірайд, контактний зоопарк «Гуцул Ленд», поїздки на снігоходах, вечеря в ресторані «Грибова хата». Але і без цього вийшло насичено.

Витрати на розваги на двох: 500 гривень

Загальний бюджет на всю поїздку на двох:

28 160 гривень