The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка до міст Франції.

Фото та текст: Христина Гульовата

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Найкращий сезон для відпочинку в регіоні Лазурового узбережжя – вересень. Тоді кількість людей у містах значно зменшується, погода водночас не надто спекотна, хоча море тепле.

Дорога

Квитки ми купили за півтора місяця до вильоту. В Україні багато перевізників пропонує цей напрямок, тож час вильоту й прильоту зручні. З України є рейси компаній: SkyUp, МАУ, Lufthansa, Air France, LOT, Vueling та інші. Ціна на квитки починається від 6-7 тисяч гривень. Якщо купувати заздалегідь, можна знайти їх зі знижкою. Наші квитки МАУ обійшлися в 5 800 гривень з одного в обидва боки з ручною поклажею. Ми вилетіли о 6 ранку, тому в Ніцці були вже о 8:00, це дало додатковий час для відпочинку. Також ми взяли один додатковий багаж на 23 кілограми за 1 420 гривень.

Всього: 450 євро на двох

Скільки днів: 8 днів

Мета: туристичний відпочинок

Транспорт

Оскільки міста на Лазуровому узбережжі розташовані близько одне від одного, ми вирішили орендувати машину та їздити самостійно. Звичайно, у Франції зручна система потягів, які регулярно курсують за різними напрямками (з різницею 20-30 хвилин), але це однаково не так комфортно, як пересуватися автівкою.

Усе залежить від довжини маршруту. Наприклад, потяг із Канн у Монако обійдеться в 10 євро з людини. Якщо після цього ви захочете поїхати в Ментон, доведеться віддати ще 10 євро, назад приблизно стільки ж.

Машину ми орендували за 54 євро на 8 днів у новому сервісі GoldCar. Обов’язково потрібно оформити страховку на авто. Тут є два варіанти: перший – повна страховка, коли сервіс списує з вашої картки кошти і що б не сталося з авто, більше грошей з вас не знімуть. Другий варіант: коли на вашій карті заморожується певна сума, яку повертають після здавання та перевірки авто в пункті прийому. Якщо на машині не буде виявлено пошкоджень, вам розморожують гроші на рахунку. Перша опція коштувала 180 євро, друга – 1 200 євро.

Ми обрали другий варіант, але краще так не робити. Саме страх втратити 1 200 євро змушував нас особливо ретельно шукати місця для паркування, кружляти по 30 хвилин, щоб знайти більш-менш безпечне місце. Варто зважати й на вартість користування автобанами: один виїзд з Канн на трасу коштував трохи більше як три євро. Загалом на користування дорогами за 8 днів ми витратили приблизно 55 євро.

Всього на транспорт (авто, бензин, дороги): 190 євро

Паркування

Ціна на послуги паркінгу коливається від одного до трьох євро за годину. Звичайно, є безкоштовні варіанти, паркування на вулиці вздовж доріг, але є ризик пошкодити машину.

Краще уважно читати умови паркінгу, на багатьох з них не можна стояти довше ніж дві-три години, деякі є безкоштовними у вихідні та свята, а також з 19:00 до 08:00.

Всього: 38 євро

Проживання

У Каннах нам пощастило знайти двокімнатну квартиру з вітальнею та спальнею, кухнею, пральною машиною за 60 євро на добу. У підсумку з прибиранням, сервісним збором за 8 днів проживання ми заплатили 550 євро. Радимо обирати квартиру в центральній частині, бажано з місцем для паркінгу. Громадський транспорт у цій частині Франції, звісно, є, але не надто розвинений. Добиратися пішки довго, а їхати автівкою в центр дорого.

Всього: 550 євро на двох

Їжа

Ми вирішили снідати вдома і на цьому зекономили. З вечора купували сир, хамон, хумус і багет. Це обходилося в 15-17 євро, але вистачало з лишком.

Попри те, що це Франція, їжа у більшості закладів італійська. Піци, пасти, равіолі, є навіть бургери. А ось із французького ви знайдете хіба нісуаз і буябес, іноді буває фуа-гра, а от на жаб’ячі лапки ми не натрапили.

Середній чек за вечерю у звичайному закладі – від 50 євро за двох. Сюди входять дві страви та аперитив. Ціни на алкоголь: 7-15 євро за коктейль, 20-30 євро за пляшку гарного вина, 5-6 євро за пінту пива.

Вечеря в дорогому ресторані коштуватиме більше. Основні страви стартують від 30 євро, пляшка вина теж від 30 євро.

Всього: 1 240 євро на двох

Лайфхак

На бульварі Круазет у Каннах є заклад, який називається NewYork при готелі Splendid. Це місце зі смачною кухнею та найбільш адекватними цінами на набережній. Тут ще й подають великі порції, однієї страви цілком вистачить, щоб наїстися.

Культурна програма

Ніцца

Ніцца – найбільше з міст Французької Рив’єри. Це і музей Матісса, і Замковий пагорб, з якого відкривається панорама на Англійську набережну, і надзвичайна площа Массена, і готель «Негреско», і затишні невеликі вулиці та широкі проспекти з кав’ярнями, магазинами, вуличними музикантами та сотнями туристів.

Пляжна лінія відокремлена від порту мисом, тому ні бензин, ні інші відходи від яхт і човнів не доходять сюди. Тож вода чиста й прозора. Пляж – гальковий. Тут широка і довга пляжна лінія та всього кілька приватних пляжів, на відміну від Канн.

Особливу увагу привернув аеропорт. Він розташований на косі, відповідно місця для зльоту не так багато, як у звичайних аеропортах. Відчуття цікаві: злетиш із краю смуги чи поплигаєш по морю?

Ми потрапили у Ніццу за день до змагань Ironman, тому в місті стався транспортний колапс: у заторах тут можна стояти не менше як годину.

Канни

Канни відомі кінофестивалем і левами. Місто невелике, затишне та досить спокійне, на відміну від Ніцци. Попри те ввечері на Круазет дуже людно. Багато росіян, британців та німців, хоча французи теж полюбляють відпустку на півдні.

Ситуація з пляжем у Каннах не дуже втішна: 80% берегової лінії віддано під приватні пляжі. А це означає, що за вхід, шезлонг і парасольку доведеться заплатити від 20 до 50 євро з одного. Два безкоштовних пляжі широкі, але й людей там чимало. Втім, море тут чисте й тепле, є комфортний вхід у воду та налагоджена інфраструктура.

Канни – це центр Французької Рив’єри, тому звідси однаково їхати як до Ментона, так і до Сен-Тропе (близько години). Тому квартиру ми орендували саме тут.

Лайфхак

На пляжі, крім рушників і крему, вам знадобиться парасолька. Її тут не дають в оренду, можна тільки купити: у торговців або в магазині. Радимо вибрати останній варіант.

У магазині парасольна коштує 20 євро. Але знайте, парасолька – це must. Як і велика пляшка води, бажано з морозилки, тому що опівдні дуже спекотно.

Антіб

Зовсім маленьке містечко із затишним старим центром і мисом Кап д’Антіб. Це перше місто, засноване греками на узбережжі, саме тут відбував покарання Наполеон, хоча й лише два тижні.

На мисі можна побачити старовинну фортецю Карре (вхід 3 євро), а біля порту – відому скульптуру Nomade. І, звичайно, тут розмістилися найбільші на узбережжі яхти.

На Кап д’Антіб є неймовірної краси пішохідна стежка, по якій ви можете обійти весь півострів за кілька годин. Крім того, тут розташований легендарний готель Cap du Eden Roc, про який писав Фіцджеральд у романі «Ніч лагідна».

Сен-Тропе

У Сен-Тропе ми їхали машиною до міста Сен-Максім. Там залишили авто, пересіли на Bateaux Vert (аналог водного таксі) і з неймовірними враженнями дісталися Сен-Тропе. Самостійно склали маршрут із чотирьох точок: Сен-Тропе – порт Грімо – Сен-Тропе – Сен-Максім. На нього ми витратили 20 євро з людини. Всі локації дуже різні, хоча відстань між містами становить не більше як 10 кілометрів. Особливо раджу зупинитись у порту Грімо, який називають французькою Венецією. Це тихий куточок, не схожий на тусовочне Сен-Тропе.

Маршрут ми подужали за 5-6 годин, тому часу позасмагати майже не залишилось. Ми обрали пляж у Сен-Максімі – широкий та майже безлюдний.

Вердон

Вердонська ущелина заслуговує окремої уваги. Це унікальне місце в прованських Альпах у гирлі світло-блакитної річки Вердон.

Тут досить місця для парковки, вона майже всюди безкоштовна. Можна орендувати катамаран, каное чи човен. Ми взяли катамаран за 20 євро на годину, якої цілком вистачило.

Дорога на авто зайняла близько чотирьох годин в обидва боки. Дорогою ми заїхали на обід у мальовниче гірське містечко Кастеллан.

Якщо ви полюбляєте гострі відчуття, раджу до Вердонської ущелини обрати дорогу LaroutedesCretes, з неї відкриваються неймовірні краєвиди. Та ви маєте бути готовими до того, що це складний гірський серпантин. Тому без достатнього водійського досвіду я б туди не вирушала. Також можна проїхатися прованськими Альпами: Сент-Обан, Еглен і червоні гори Естерель.

Cен-Жан-Кап-Ферра

Cен-Жан-Кап-Ферра – комуна, що славиться найкращими пляжами і найдорожчою нерухомістю в Європі. Саме тут можна відвідати віллу Ефруссі-де-Ротшильд, яку будувала Беатриса Ротшильд понад сім років.

Окрім вілли, в ціну квитка (15 євро) входять і сади, розташовані на території, що займає майже чотири гектари. Тут є японський, екзотичний, кам’яний сади та ще шість інших. Особливу увагу привертає краєвид з усіх ярусів комплексу – майже скрізь ви можете побачити неймовірно красиву бухту Вільфранш.

Найвідоміший пляж «Палома» недарма називають найкращим пляжем узбережжя. Тут найчистіші блакитні води Середземного моря. Це зовсім не великий гальковий пляж, але водночас поділений на громадський пляж і приватний Paloma beach. В останньому, до речі, можна пообідати. Вартість шезлонга з парасолькою стартує від 25 євро, окремо ви можете оплатити користування душем, туалетом і роздягалкою.

Територія «Паломи» становить не більше як 500 метрів, але людей тут небагато. Недолік пляжу полягає в незручному заході у воду (через крупну гальку це може бути проблемно) та відсутності інфраструктури навколо, адже до найближчого магазину йти хвилин 20-30. На приватному пляжі є ресторан. Ціни в ньому вищі за середні: келих білого вина 8 євро, порція ризото з квітами цукіні 25 євро, пляшка пива 6 євро.

Ез

Ез – це маленьке мальовниче містечко на висоті 427 метрів над рівнем моря. Кажуть, сюди часто навідувався Волт Дісней, а Ніцше після поїздки в Ез надихнувся на трактат «Так казав Заратустра». Власне, ви можете тут і самі прогулятися «стежкою Ніцше».

Ез зберіг антураж і атмосферу середньовіччя, єдине, що видає наш час – кафе та кав’ярні. На вершині ви потрапляєте в сад (6 євро з людини), всередині якого є оглядовий майданчик з краєвидом на Сан-Жан-Кап-Ферра, а в гарну погоду звідси можна побачити навіть Корсику.

Лайфхак

Дорогою з Ніцци в Ез перед віадуком праворуч буде кав’ярня-фургон зі столиками прямо на оглядовому майданчику. Затримайтесь тут, щоби випити кави. Ціна за еспресо та допіо – 2-3 євро.

Монако

Монако займає територію всього в два квадратних кілометри. Водночас щільність населення тут найвища у світі, а ціна на нерухомість стартує від мільйона євро за найменшу квартиру (або 30 000 євро за квадратний метр). Місця настільки мало, що вокзал і всі залізничні колії розташовані під землею.

Поїсти тут вийде дорожче, ніж у Франції: середня вартість обіду на двох становить 70-80 євро з двома келихами вина.

Оскільки країна побудована на скелях, влада Монако передбачила безкоштовні ліфти для жителів і гостей, які можуть підняти вас із пляжної лінії прямо на вулиці зверху.

Радимо також відвідати Океанографічний музей Монако, що споруджений прямо у скелі й височіє над морем. Вартість відвідування музею – 16 євро з людини. Ще одна визначна пам’ятка – казино Монте-Карло. Ми уявляли собі величезну споруду, оточену найдорожчим автомобілями світу, насправді ж це маленька триповерхова будівля. Зайти всередину казино вдень ​​можна спокійно, це безкоштовно, вас навіть пропустять у гостьовий зал пограти на автоматах. У холі фотографувати можна, в залі ігрових автоматів – ні. Ми витратили 10 євро досить швидко і пішли геть, поки не захопилися.

Праворуч від казино розташований відомий готель «Ермітаж», вікна якого виходять на трасу Гран-прі Монако. Річ у тому, що на території країни немає місця, щоб побудувати окрему трасу для перегонів, тому Формула-1 проходить у місті, на звичайних дорогах.

Ментон

Ментон – це кінець Лазурового узбережжя Франції, далі вже Італія. До 1861 року Ментон належав Монако. Вважається, що це курорт для пенсіонерів, адже через особливий клімат сюди полюбляли їздити на лікування хворі на туберкульоз аристократи. Мені Ментон сподобався тому, що він живий. Тут широка і довга лінія пляжу, багато відпочивальників, доволі шумно, але водночас спокійно.

Ми встигли відвідати тільки старе місто і знайшли там кльову барахолку.

Всього на розваги: 250 євро на двох

Всього за подорож: 2 720 євро на двох