The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка у Велику Британію

Фото: Олексій Мандзій

  Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Дорога

Перший і найважливіший момент – у Велику Британію потрібна віза. Для туристичної поїздки до Сполученого Королівства вистачить базової візи (Standard Visitor visa): вартість – 95 фунтів, а відкривають її на півроку. Якщо захочете оформити британську візу на довший період, потрібно буде доплатити.

Розгляд візової заявки триває близько 15 робочих днів, тобто подаватися потрібно як мінімум за три тижні до дати вильоту. Існує можливість оформити термінову візу, у такому разі розгляд триває 3-5 робочих днів, а вартість становить 190 фунтів.

Серед обов’язкових докуметів на візу відсутні авіаквитки, їх можна придбати як до подачі, так і після отримання позитивного рішення від посольства. Лоукостери WizzAir та Ryanair пропонують одразу декілька бюджетних варіантів перельоту до Сполученого Королівства – з Києва та Львова можна долетіти у два аеропорти Лондона (Лутон та Станстед), а з Києва ще в Манчестер.

Маршрут: Манчестер — Глазго — Манчестер — Ліверпуль — Лондон

Тривалість: 10 днів

ЛАЙФХАК: якщо вашою метою є подорож усім Сполученим Королівством, а не лише Лондоном, то вигідніше прилітати до Манчестера. Звідти швидше та дешевше дістатися до шотландських міст.

Якщо пощастить, придбати квиток в один кінець вдасться за 7-10 фунтів. Такі ціни можна знайти під час розпродажів, а стандартна ціна на переліт в один кінець складає від 15 фунтів. Квиток у два кінці, придбаний за три тижні до поїздки, обійшовся мені в 40 фунтів. У вартість перельоту не входить перевезення багажу, лише ручна поклажа.

Обидва лондонські аеропорти, куди літають лоукостери, розташовані приблизно в годині їзди від міста. За трансфер з аеропорту до вокзалу «Вікторія» (центр Лондона) доведеться заплатити 8 (Стансед) або 11 (Лутон) фунтів. Можна зекономити 3-4 фунти, якщо одразу купити квиток на трансфер у два кінці.

Дістатися з аеропорту Манчестера в місто набагато простіше: ходить громадський транспорт (трамвай), вартість проїзду складає 4,5 фунта до центру.

Транспорт

Найзручніше пересуватися Великою Британією на автомобілі, але якщо такої змоги немає, то другий оптимальний варіант – автобуси. Є два перевізники, які покривають усю територію Сполученого Королівства, – Megabus та National Express. Окрім того, у кожного регіону розвинута сітка приміських перевезень, які забезпечують місцеві перевізники.

Megabus позиціонує себе лоукостером серед автобусних компаній, ціни на квитки в них справді нижчі, ніж у National Express. Середня ціна автобусом з Манчестера до Лондона – 10 фунтів. Квиток на поїзд за цим же маршрутом обійдеться як мінімум у 30 фунтів.

ЛАЙФХАК: придбати квитки на Megabus онлайн можна лише за наявності британської картки. Якщо у вас такої немає, купити їх з України неможливо, доведеться брати вже на місці – в терміналах самообслуговування або касі.

ЛАЙФХАК: щоб зекономити на проїзді в поїздах, купуйте квитки «Off-peak». Вони дійсні після 09:30 в робочі дні, а також у будь-який час на вихідних.

Оскільки купити квитки на автобус з України не вдалося, довелося вирішувати питання на місці, безпосередньо перед відправленням. Подорож з Манчестера в Глазго у два кінці обійшлася в 40 фунтів, а з Манчестера до Лондона – у 12 фунтів.

Їздити поїздами зручно на короткі відстані. Наприклад, з Манчестера в Ліверпуль (від 3 фунтів в один кінець) або з Глазго в Единбург (від 11 фунтів у два кінці). Так вийде швидше, ніж автобусом.

Якщо у вас передбачений нічний переїзд, будьте готові до закритих вокзалів. Двічі доводилося виїжджати з Манчестера в нічний період, але «пересидіти» до відправлення неможливо: вокзали закриваються з 00:00 до 04:30, у цей час не курсують поїзди, а автобуси прибувать до зупинок громадського транспорту.

Проживання

Оскільки в більшості випадків не було впевненості, в якому місті ночуватиму, питання з нічлігами вирішувалося в останній момент. Був лише один важливий для мене нюанс – близькість до центру, що дозволяло залишатися мобільним та не втрачати багато часу.

У Глазго зупинявся в хостелі «St Enoch Hotel» поруч з головним вокзалом та центральними вулицями. Ціна – 30 фунтів за дві ночі у шестимісному номері. У Манчестері знімав кімнату через сервіс Airbnb безпосередньо в центрі, на Newton street. Ціна – 60 фунтів за дві ночі.

У Лондоні довелося змінювати хостели, оскільки знайти варіант на декілька ночей у вихідні було вкрай складно. Знайти хостел в столиці можна навіть за 15 фунтів за ніч, не так далеко від центру, наприклад, у районі Кенсінгтон.

Єдина відмінність лондонських хостелів полягає в тому, що залишити безкоштовно речі після виселення там не можна. Доведеться платити, як правило, 5 фунтів за добу.

Їжа та напої

Розпочати знайомство з Великою Британією потрібно з місцевих пабів. Якщо їжа в закладах загалом є схожою на всій території острова, то пиво всюди різне. Декілька років тому була створена карта з усіма пабами Великої Британії, загалом їх нарахували близько 50 тисяч.

Звичайний паб у Британії – це барна стійка з великим вибором пива, стійка під стінкою, куди можна поставити свій кухоль, плазми на кожному куті, а також декілька столів у кінці залу – лише там можна присісти.

Паби в Британії є місцем для соціалізації та розмов. Найбільше людей в них збирається в обідній період робочого дня, а також на вихідних, коли в місті проходить футбольний матч. На обід офісні працівники ходять саме в паби, випиваючи одну-дві пінти з фіш-енд-чіпс або бургером. На вихідних, особливо якщо мова йде про фанатів, кількість випитого не рахують, а перед футбольними матчами в пабах замінюють скляні кухолі на пластикові.

Найлегше оцінювати дороговизну закладів у різних містах по пиву «Guinness», яке в Сполученому Королівстві розливають усюди. Пінта цього темного пива в Глазго в середньому обійдеться в 3,50 фунта, в Ліверпулі – в 3,80, в Манчестері – в 3,60, а в Лондоні – у 5,20. Якщо обирати найдешевше пиво, то в усіх містах, крім Лондона, можна випити пінту навіть за 2 фунти, у столиці – за 3,50.

Якщо ви хочете відчути справжній колорит британських пабів, то в Глазго відвідайте Wee Man's Bar неподалік від стадіону Селтік-Парк, у Лондоні прогуляйтеся вулицею Kingsway – від мосту Ватерлоо до станції метро Holborn, а потім поверніть ліворуч, на New Oxford street. А в Манчестері просто їдьте в сторону стадіону Олд Траффорд: там є одразу декілька автентичних пабів під стадіоном. Щоправда, деякі з них працюють лише в день матчу Манчестер Юнайтед.

У Шотландії обов’язково варто скуштувати Scotch pie – невеликий шматок теплого пирога з м’ясом, який вважається національною стравою. Щороку в Шотландії відбувається навіть Світовий чемпіонат серед пирогів. Для вегетаріанців є аналогічний пиріг з грибами. Вартість одного – 3,50 фунта.

Культурна програма

Перший вечір у Великій Британії випав на п’ятницю у Манчестері – день, коли швидко закривають лише паби, а всі інші заклади працюють до ранку. Люди розпочинають ходити по закладах о 7-8 вечора, перші кілька годин, як правило, проводять у пабах з пивом, а потім переміщаються в клуби або інші заклади.

На центральних вулицях так багато шуму, світла та людей, що складається враження, неначе надворі досі вечір, а не ніч. Найбільше відкритих закладів – на вулиці Deansgate, де перебуває основна маса людей. Вони не розходяться навіть о 4-5 ранку, продовжуючи гуляти до світанку.

Ці «п’ятничні гуляння» – одна з візитних карток Манчестера. Ще одна особливість – місцеві футбольні клуби, «Манчестер Юнайтед» та «Манчестер Сіті». В основному, іноземці-туристи приїжджають у Манчестер саме на футбол. Але оскільки купити квитки на матчі місцевих команд досить складно, варто принаймні сходити на екскурсії на їхні стадіони, Олд Траффорд та Сіті оф Манчестер. Ще одне визначне місце в Манчестері – Музей британського футболу – є єдиним подібним в Англії. Із 2019 року вхід у музей став платним – 10 фунтів.

Більшість інших музеїв на території Великої Британії безкоштовні. У Лондоні варто сходити в мистецьку галерею Tate Modern та музей природознавства Natural History Museum. У Глазго – в People's Palace та Riverside Museum, який у 2013 році було обрано найкращим музеєм Європи.

У Глазго можна обрати декілька маршрутів для прогулянки: центральною частиною міста або вздовж усіх 20 мостів через річку Клайд. Гуляти Лондоном можна, мабуть, вічність – у перший день у столиці я находив понад 30 кілометрів, але при цьому пройшов лише центральну частину, від вокзалу Вікторії до Тауерського мосту.

Цікавий маршрут у Лондоні – прогулянка усіма центральними парками. Розпочинати можна в Сент-Джеймс Парку на Даунінг-стріт, далі через Букінгемський палац перейти в Грін-Парк. Звідти через Арку Веллінгтона зайти в Гайд-парк, подивитися на меморіал Принцесі Діані, перейти в Кенсінгтонські сади. Потім доведеться пройтися трохи містом, можна зайти на вокзал Паддінгтон, неподалік якого – Ріджентс-парк і Лондонський зоопарк, а завершити прогулянку в лісопарковій зоні Хемпстед-Хіт.

Недалеко від Хемстед-Хіт розташований стадіон Ешбертон Гроув, на якому грає футбольний клуб «Арсенал». Звідти можна розпочати інший піший маршрут Лондоном, який охоплює стадіони найвідоміших клубів столиці. Щоправда, вони розкидані по місту, тому доведеться витратити значно більше часу.

Якщо ви хочете відвідати футбольний матч у Великій Британії, будьте готові витратити мінімум 30 фунтів. Здебільшого квитки на матчі елітного дивізіону, Англійської Прем’єр-ліги, нереально дістати (усе розкуплено абонементами), тому можна відвідати матчі другого дивізіону, Чемпіоншипу, або інших турнірів.

Ціна за квиток на матч команди «Воррінгтон» у дев’ятому дивізіоні чемпіонату Англії, в однойменному містечку неподалік від Манчестера, складає 10 фунтів. У Шотландії ціни вищі: за вхід на матч команди «Мазервелл», яка грає в Шотландській Прем’єр-лізі, доведеться віддати 27 фунтів.

На футбол у Великій Британії варто йти навіть тим, хто не дуже полюбляє цей вид спорту. Можна не дивитися за грою, достатньо спостерігати за трибунами та поведінкою людей, які прийшли підтримати свою команду.

Загальний бюджет

Віза – 95 фунтів

Переліт – 40 фунтів

Транспорт – 70 фунтів

Проживання – 130 фунтів

Харчування – 200 фунтів

Інше – 50 фунтів

Загалом – 585 фунтів