The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка на Шрі-Ланку.

Фото: Анастасія Лепіхова, Тетяна Репецька, Марк Лівін

Дорога

Відповідальні й організовані мандрівники планують подорож на Шрі-Ланку заздалегідь. Якщо бути таким, то у серпні-вересні можна спіймати квитки Київ – Коломбо на січень лоукостером Air Arabia за 350 доларів. Але якщо діяти так, як я, тобто досить спонтанно, то куплені квитки наприкінці листопада обійдуться в не менше ніж 600-650 доларів. Я обрала прямий переліт МАУ, вийшло трішки дорожче і ризиковано з погляду сервісу, зате 9 годин нічного польоту – і я вже забула, якого кольору моя зимова шапка.

Тривалість поїздки: 12 днів

З аеропорту можна дістатися двома шляхами: автобусом (дешево, але довго і некомфортно), на таксі (130 кілометрів ми проїхали за 2,5 години, заплатили 50 доларів). Поміняти гроші краще одразу в аеропорту. На виході розташовані стійки з обміном валют. 180 ланкійських рупій за долар – це вигідний курс. Там можна придбати і місцеву сім-картку з 9 Гб інтернету за 10 доларів.

Не сподівайтеся розрахуватися десь на острові за допомогою РayРass. Банкомати на Шрі-Ланці є, але краще брати з собою долари чи євро та обмінювати їх на готівку.

Транспорт

Шрі-Ланка – острів площею у 10 разів менший за Україну. Його територія приблизно дорівнює площі Київської і Чернігівської областей разом узятих (близько 63 000 квадратних кілометрів). Але відстані на острові не здаються близькими. Транспортна мережа погано розвинена, тому будь-які переїзди вартують часових та емоційних зусиль.

Поїзди. По лінії узбережжя ходять часто, в центр острова – рідше, квиток коштує недорого (перший клас – до 7 доларів, другий – до 3 доларів, третій клас – до одного долара). Інколи треба постояти дві години, бо у вагоні немає місця. Часом потяг може зупинитися вночі серед гір і треба добиратися до пункту призначення самостійно. З романтичного – вікна відкриваються навстіж, на маршрутах по узбережжю видно океан, а гірське сполучення Канді-Нувара-Елія взагалі вважається одним із найживописніших у світі.

Автобуси. Ланкійський рarty-bus, який займає найбільше місця і поводиться найбільш нахабно. Автобуси є приватні та державні. Приватний можна впізнати за яскравим тюнінгом, гучною музикою та особливо крутими віражами. І сигналять вони голосніше за інших учасників дорожньо-транспортного руху. Автобус зручно використовувати, якщо вам потрібно проїхати 15-30 кілометрів. Це буде дешевше (30-50 рупій = 25 центів), ніж тук-тук, але так само швидко.

Тук-туки. Той вид транспорту, який спочатку викликає інтерес та ейфорію, а потім хочеться заборонити його на державному рівні. Тук-тук їде прудко, але непередбачувано. Найбільший мінус – якщо їхати по великому місту (Коломбо, Канді), то дуже скоро ви відчуєте себе працівником шиномонтажу. Дороги загазовані, тук-тук відкритий і дихати майже неможливо. Ще нюанс – ніколи не знаєш, як пощастить з ціною. Треба торгуватися ЗАВЖДИ, іноді ціну вдавалося знизити утричі. Прийнятна вартість, за словами знайомого водія тук-тука, – 50 рупій/1 кілометр.

Таксі. На таксі тут їздять лише європейці. Є кілька додатків, за допомогою яких можна викликати машину онлайн, але це дорожчий варіант. Краще запитайте про трансфер когось місцевого, у них точно знайдеться контакт знайомого, який відвезе вас куди завгодно і з кондиціонером. Щоб подорож тривала менше, скажіть, щоб вас везли по швидкісній highway дорозі, вона платна, але без заторів і населених пунктів.

Їжа

Середній чек усіх обідів – 1 500 рупій (приблизно 8 доларів), вечер – 2 000 рупій (11 доларів). 80% мого раціону складали креветки.

На острові є різні заклади: від дорогих рибних ресторанів до вуличних точок з пиріжками та коржиками роті. Ресторани обов’язково включають 10-15% у рахунок як чайові. У Хіккадуві пощастило натрапити на пляжне кафе no waste, raw, vegan, local farm і таке інше. Залізні трубочки у склянках, місцеві фрукти у коктейлях, власний вилов риби, грає регі та бігає спаніель, який прилетів сюди з господарем із Німеччини. Хоча такі заклади радше виняток.

Порада:

На Шрі-Ланці ніхто не хапає за руки і не заводить у магазини, але відчуття, що більшість людей намагається з вас здерти гроші – не покидає. Цінників майже ніде немає. Всі називають вас «мем» або «сер», що додає ще більшої непевності ситуації. Але навіть якщо ви усвідомили, що вас десь обманули – розслабтеся, це країна, в якій величезне манго коштує долар.

Порада:

Більшість питань вирішується розмовою. Марно гуглити, читати закони або користуватися здоровим глуздом, з усіма питаннями звертайтеся до свого хоста або когось місцевого. Охоронець банку, в якому ми хотіли обміняти гроші, відвів нас на іншу вулицю і показав, де стоїть «міняйло» з вигіднішим курсом.

Фрукти купують на місцевих ринках або в маленьких кіосках уздовж дороги. В січні на Шрі-Ланці багато ананасів, манго, бананів, маракуї, папаї, рамбутанів, дуріанів. Ми купували кілька кілограмів різних фруктів на компанію за 1 500-2 000 рупій (до 10 доларів). Випити молодий кокос із трубочки можна за 100 рупій.

Є місцеве пиво Lion, яке в закладах коштує 350-400 рупій, в алкомаркеті – до 200 рупій (один долар). До слова, купити алкоголь на Шрі-Ланці – не так просто. Його продають лише в спеціалізованих магазинах, часто за ґратами. Асортимент переважно складається з місцевих аналогів іноземного алкоголю, також є ланкійський самогон – кокосова горілка.

Культурна програма

На Шрі-Ланці є можливість дешево посерфити, у більшості океанічних країн це задоволення коштує значно дорожче. Якщо відчуваєте в собі сили, можете орендувати дошку на пляжі й на власний страх і ризик ловити хвилі. Оренда дошки на годину – 10 доларів.

Якщо ж ви підходите до справи серйозно, прямуйте у серф-школу. Найбільше їх у Мірісі та Велігамі. Вартість тригодинного катання з попереднім інструктажем (за бажання – є російськомовні інструктори) – 50 доларів. У деяких школах можна безкоштовно брати дошку до чи після заняття і тренуватися самостійно.

Квиток на сафарі в Yala National Park для дорослого коштує 15 доларів. Якщо ви приїхали на власному джипі, треба ще заплатити сервісний збір 8 доларів. Узяти тур на джипі в самому парку вартує 40 доларів на півдня та 75 – на весь день.

Двотижневого відпочинку на Шрі-Ланці цілком вистачить, аби наплаватися в океані, поїздити по острову, побувати в горах і дослідити чайні плантації.

Найвідоміші гірські поселення – Нувара-Елія та Елла. Якщо хочете піднятися в гори, обирайте Пік Адама, де прийнято зустрічати світанок (Нувара-Елія), або простіший маршрут – Малий пік Адама в Еллі. Канді – історична столиця Шрі-Ланки, в яку варто їхати після того, як ви вже всюди побували.

Онлайн-віза: 30 доларів

Переліт: 650 доларів

Таксі: 80 доларів

Житло: 350 доларів

Їжа: 250 доларів

Подарунки: 50 доларів

Усього на одну особу: 1 400 доларів