The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Марокко.

Дорога

У Марокко потрібна віза. Для цього треба зібрати пакет документів, що включає довідки про несудимість і з місця роботи, а також надати броні готелів та авіаквитків. Усе подають особисто консулу. Віза коштує 660 гривень.

Прямих перельотів з Києва до Марокко немає. Найкращий варіант щодо вартості та часу – італійська авіакомпанія Alitalia, вона виконує рейси в Марокко з пересадкою в Римі. Я летів із «Жулян». Квитки обійшлися в 350 євро, але можна знайти варіант і за 300.

На обох рейсах Київ – Рим і Рим – Касабланка під час перельоту пропонують канапки з сиром, тістечка й напої – вода, сік, кола або вино.

Мета поїздки: туристичний відпочинок

Кількість днів: 8

Проживання

Касабланка – індустріальне місто, краще одразу їхати до Феса, найстарішого з чотирьох імперських міст Марокко. Фес, як і решта древніх імперських міст, має нову частину та стару (медіну). Це місце ще називають «мурашником», тут велика кількість вуличок і провулків, у яких зорієнтуватися дуже складно. Інколи відстань між будинками настільки мала, що, проходячи між ними, плечі торкаються обох стін.

На перші три ночі я зупинився в новій частині міста, у готелі Ibis Fes неподалік залізничного вокзалу. Вартість номера: 40 євро на добу, зі сніданком. З Феса зручно відвідувати міста, розташовані неподалік: Мекнес, Іфран та некрополь Волюбіліс.

Іфран відрізняється від інших міст Марокко тим, що в ньому незвичний, як для африканського, клімат. Тут немає традиційної марокканської архітектури і флори. Усюди лише кам’яні будинки, є озеро з качками, ростуть тополі та каштани. Для марокканців це містечко – екзотика, якою вони пишаються.

Далі я відвідав Мерзугу – єдине місто на північному сході Марокко, що межує з найбільшою пустелею світу Сахарою. Багато готелів розташовані на околиці. Вийшовши з номера, можна одразу побачити пустелю. Я обрав готель Tomboctou. Ціна – від 50 євро за ніч.

Останнє місто, що я відвідав у Марокко, Марракеш, який називають марокканським Лас-Вегасом, адже тут безліч клубів і барів. Ціна на проживання в комфортних умовах коливається від 50 до 100 євро за ніч. Я вирішив не відмовляти собі в задоволенні та взяв номер за 100 євро.

Витрати на житло за 8 днів: 400 євро

Транспорт

Аеропорт Касабланки імені Мохаммеда V розташований за 30 кілометрів від міста. Пересуватися по країні можна трьома способами. Автобусом – від 10 євро, потягом коштує стільки ж. Для компаній краще орендувати авто. Вартість: від 30 євро на добу + бензин, з розрахунку євро за літр.

Крім того, є досить зручний громадський транспорт, яким можна дістатися у всі частини міста. Автобуси ходять регулярно, але з великими часовими проміжками. Ціна – від 0,5-1 євро, залежно від перевізника та комфортабельності автобуса.

У великих містах, як-от Марракеш, є маршрутні таксі. Це звичайні автівки, які курсують за певними маршрутами. Вони стоять на спеціальних зупинках і вирушають у рейс, коли 3-4 місця зайняті. Ціна – близько євро, але про неї варто домовлятися одразу, інакше наприкінці поїздки доведеться заплатити ту суму, яку назве водій.

У медінах доведеться ходити пішки. Часто це єдиний можливий спосіб пересування. У Фесі, наприклад, звичайного транспорту в лабіринтах нема, тут ходять лише віслюки та коні, яких місцеві жартома називають «мале таксі» і «велике таксі».

Порада: будьте обережні, коли вам пропонують допомогу, тому що за неї обов’язково попросять грошей. Те саме стосується фото: якщо когось сфотографуєте на ринку, будьте готові заплатити за це.

Витрати на транспорт: 160 євро

Їжа та напої

Кухня в Марокко калорійна. Як стартери пропонують різноманітні закуски, що складаються з овочів, часто вони квашені.

Інколи в меню можна побачити незвичні аперитиви, наприклад, салат із фруктів та свіжої капусти, заправлений соусом, схожим на майонез. Після закусок вам запропонують основну страву. Це переважно яловичина, іноді баранина. Готують її у великому горщику, тажині, разом із тушкованими овочами. Сама страва теж має назву «тажин». На десерт можна замовити звичайне морозиво чи тістечко або ж обрати щось традиційне. Наприклад, пахлаву під вершковим кремом з апельсинами, приправлену корицею.

Обід буде коштувати від 15 до 30 євро на людину.

Алкоголь придбати у звичайних магазинах неможливо, потрібно шукати спеціальні крамниці. У барах коктейлі коштують 10-12 євро, але все залежить і від рівня закладу. Загалом алкоголь тут дорогий, місцевому населенню заборонено вживати його в публічних місцях.

Чоловіки переважно п’ють чай. У нього досить довга процедура приготування. Звичайний зелений чай заварюють, потім зливають і знову заварюють. Так кілька разів. Відтак чайним розчином заливають м’яту і додають велику кількість цукру, щоб перебити можливу гіркоту. Як правило, ціна за чай майже у всіх місцях однакова – 1 євро.

Також раджу спробувати місцевих смаколиків – плоди кактуса, білі гранати та равлики. Усі вони коштують по євро.

На ринках можна випити гранатового соку, який вичавлять при вас. Ціна за склянку – 1-1,5 євро, залежно від посуду. В одноразовому – дорожче, у скляному, який миють у фонтані – дешевше.

Порада: обов’язково торгуйтеся, іноді можна знизити ціну на товар утричі.

Витрати на транспорт: 150 євро

Культурна програма

У медіні Феса цікаво загубитися, адже кожен будинок багатофункціональний. На першому поверсі розташовується майстерня, в якій шиють одяг, вирізають дерево чи печуть хліб. Тут усе і продають. На другому поверсі місцеві живуть. У цьому мурашнику також розміщене одне з найвідоміших місць усього Феса – фарбувальня шкіри Шуара. Це кілька десятків величезних чаш, у яких спершу замочують шкіру, щоб відділити від неї залишки плоті, а тоді безпосередньо фарбують. Щоб подивитися на це, треба перетерпіти дуже неприємний запах. Але на вході дають гілочку м’яти, щоб трохи його перебити.

Крім того, варто відвідати місце археологічних розкопок Волюбіліс. Для туристів вхід на територію коштує близько 7 євро. Для місцевих – усього євро. Давнє містечко Волюбіліс було закладено ще за часів Римської імперії, його звели на дуже вигідному місці. Майже з будь-якої точки відкривається краєвид на багато кілометрів уперед. Так на містечко не можна було напасти зненацька.

У Мекнесі варто побачити залишки фортеці, де жив древній правитель Моляй Ісмаїл. Під її стінами знайшли велику в’язницю, ходи якої досі не розкопали. Туристів у печери в’язниці не пускають, бо є легенда, що в 80-х одна пара ввійшла туди і не повернулася. Перед стінами – красивий зелений став із зоною для прогулянок.

У Мерзузі мало не в кожного власника готелю є свій караван верблюдів, на яких проводять екскурсію пустелею. Ціна залежить від того, наскільки довгий і складний буде шлях. Прогулянки можуть тривати від кількох годин до місяця. Моя тривала близько двох годин і коштувала 15 євро. З розваг у пустелі також поширені гонки дюнами на квадроциклах, багі та мотоциклах.

Після Мерзуги я відвідав місто Варзазат, у якому розташована кіностудія Atlas Studios, де знімали «Гладіатора» та «Гру престолів». Вхід на кіностудію з екскурсією буде коштувати 7 євро.

У місті мешкає близько 70 000 людей, і майже всі вони були залучені в масовку того чи іншого фільму. Для місцевих це одне з основних джерел прибутку. Також неподалік розташоване древнє містечко Айт-Бен-Хадду, що занесене в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Саме тут Дайнеріс із «Гри престолів» вийшла заміж за хала Дрого. Вхід – безкоштовний.

Одне з найзеленіших місць у всьому Марракеші – сад Мажорель, який створив художник Жак Мажорель. Вхід коштує 7 євро. В саду росте безліч різноманітних рослин. Усі вони пронумеровані та зображені на табличках із підписами поруч. Свого часу Ів Сен-Лоран надихався цим садом і проводив у ньому багато часу. Саме тому в саду є кімната, де виставлені оригінали листівок, якими дизайнер кожний Новий рік вітав своїх друзів та клієнтів. За євро можна придбати листівку з роком свого народження.

За кілька метрів від саду містяться музеї Іва Сен-Лорана та берберської культури. Вхід в обидва по 10 євро. Музей дизайнера – це велика виставка його найвідоміших робіт: сукні, біжутерія, капелюшки та взуття. Усе це зберігають у темній кімнаті, в якій підсвічуються лише експонати. Фотографувати там заборонено.

Витрати на розваги: 50 євро

Загальний бюджет за 8 днів: 950 євро