The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка в Осло.

Фото: Софія Данилова

Дорога

Ми не планували поїздку лише в Осло – головною метою був фестиваль Open’er у польському Гданську. Але, оскільки сам фестиваль починався в середу, з’явилася ідея пошукати дешевий переліт з Гданська будь-куди. Виявилося, що WizzAir пропонує бюджетний переліт з Гданська в аеропорт Осло-Торп. До Гданська ми їхали з великими похідними рюкзаками, тому одразу не орієнтувалися на дешевий прямий переліт лише з ручною поклажею з Києва. Альтернативний шлях – це «Інтерсіті» з Києва до Перемишля, а далі бюджетним Flixbus через всю Польщу.

 Вартість квитків з Києва до Гданська і назад за двох: 4 225 грн

Осло

Мета поїздки: побачити столицю Норвегії

Кількість днів: 2

У процесі купівлі квитків вирішили, що варто також заплатити за членство WizzClub – 30 євро з однієї людини. Це вигідно, якщо ви часто літаєте WizzAir. Уже при оплаті перельотів ми отримали по 10 євро знижки на кожен квиток. Загалом квитки для двох в обидва боки, разом із членським внеском, коштували 3346 грн.

У Гданську ми залишили наші рюкзаки з наметами в камері схову на центральному вокзалі. Летіли в Осло лише з маленькою ручною поклажею. Доба зберігання коштувала 105 гривень.

  витрати на зберігання речей: 315 грн

 вартість квитків з гданська до Осло і назад за двох: 3 346 грн

Лайфхак: квитки найкраще купувати на сайтах компаній-перевізників. На агрегаторах авіаквитків є націнка, але такі сервіси зручно використовувати для пошуку найдешевших варіантів серед великої кількості авіакомпаній


Лайфхак: на вокзалі є автоматичні камери зберігання, але вони зазвичай зайняті. Шукайте неавтоматичні камери схову – там є вільні місця, а ціна однакова.

 ВИТРАТИ НА ЖИТЛО НА ДВОХ: 40 євро за двох

Проживання

Найдешевший варіант для пари, якщо не хочете жити у хостелі в кімнаті, де 8-10 людей, це Airbnb. Ми знайшли кімнату в трикімнатній квартирі, де в двох інших жили наші однолітки і лабрадор.

Квартира розташована на першому поверсі будинку в хіпстерському районі Grünerløkka, що нагадує Берлін: навколо багато секондів, вінтажних магазинів, барів та кав’ярень. Будинки мають не більш як 5-6 поверхів. Крім того, дуже багато парків та скверів. До набережної та опери – фактично центру Осло – йти було десь 25 хвилин. Така відстань зекономила нам значні кошти на громадський транспорт.

Оскільки квартира розміщена на першому поверсі, зранку можна було виходити у внутрішній двір та снідати за великим дерев’яним столом. В останній вечір ми разом з власниками квартири влаштували барбекю на дворі. Вразило те, що усі сусіди в під’їзді добре спілкуються між собою, діляться продуктами та не зачиняють двері в квартиру.

У нас був досить ранній виліт, і ми мали виселитися з квартири о 4 ранку. Власники просто не взяли з нас плату за другу ніч і покликали приїжджати ще.

Транспорт

Аеропорт Осло-Торп дуже маленький і розташований досить далеко від міста. Доїхати до самого Осло виявилося дорожче, ніж коштували квитки на літак. Є дві опції: поїзд та автобус, і найкраще перевіряти розклад і ціни на квитки онлайн. Крім того, онлайн-квитки виходять дешевшими. Проте ми все ж вирішили ризикнути та спробувати автостоп. Швидко знайшли виїзд з аеропорту та за 5 хвилин зупинили поляка з нашого ж рейсу. Дорога з аеропорту до міста йде вздовж фіорду Oslofjord та крізь невеликі норвезькі села, тому не рекомендуємо засинати. Крім того, де ви ще побачите черги з Tesla?

Через ранній виліт з Осло ми вже не планували повертатися до аеропорту автостопом і придбали квиток на автобус онлайн. Хоч електричка і дешевший варіант, проте так рано вона не їздить. Квитки на автобус Torp Airport Bus  купуйте на сайті тут. Відправлення з автовокзалу Oslo S (Oslo Central Station).

Лайфхак: аеропорт Торп закривають на ніч, а увесь громадський транспорт їздить саме під конкретні рейси. Тому плануйте доїзд заздалегідь і не розраховуйте, що зможете поспати в терміналі.

Через те, що наша квартира була поряд з основними локаціями – ми не користувалися громадським транспортом. Але в місті є метро та зручна мережа трамваїв. Крім того, можна взяти велосипеди в оренду. Для пересування містом можна купити універсальний квиток, що діє на всі види транспорту. Так, single ticket для дорослого коштує 105 гривень, якщо купувати онлайн, і 165 гривень у водія. Звісно, є можливість придбати квиток на 24 години і тижневий пас.

Найкраще перевіряти ціни та розклад громадського транспорту Осло на офіційній сторінці.

 ВИТРАТИ НА ТРАНСПОРТ НА ДВОХ: 1554 грн

Лайфхак: вода з крана питна і смачна. Беріть з собою багаторазову пляшечку та сміливо набирайте воду.

Їжа

Ціни на продукти в рази вищі, ніж у звичних туристичних містах Європи. Наприклад, пляшка 0,33 л німецького пива у супермаркеті – від 75 гривень. Хліб – 90 гривень, звичайний батончик-мюслі – 150 грн. Звісно, оптимальний варіант – купувати щось у супермаркеті та готувати самостійно. Найдешевший та з непоганим вибором супермаркет REMA 1000. Його легко знайти у всіх районах Осло. Крім того, всередині супермаркету є салат-бар, де можна скласти салат чи пасту з інгредієнтів. За дві порції вийшло близько 300 гривень.

Норвезький уряд має монополію на продаж алкоголю. Це означає, що все, що міцніше за пиво, продається в окремих державних магазинах. Шукайте магазини Vinmonopolet і зверніть увагу, що алкоголь у супермаркетах і державних крамницях продають у робочі дні з 9:00 по 20:00, у суботу з 9:00 по 18:00. А в неділю та державні свята продаж алкоголю взагалі заборонений.

У Норвегії варто спробувати солону лакрицю і традиційний норвезький коричневий сир Brunost. Він має досить специфічний солодкий присмак, і його варто їсти з чорним хлібом та джемом. І, звісно, в Осло варто скуштувати рибу. Навіть якщо ви бюджетний турист – шукайте місцеві консерви у жовтих баночках або лосось у вакуумній упаковці. Важко придумати кращий сувенір.

Ще один варіант – це йти на обід на дьонер та фалафель в арабський квартал Gronland, що зовсім поряд із центром. Походіть вуличками кварталу, роздивіться та не бійтеся заходити у локальні крамниці з арабськими продуктами. Там можна знайти дешеві банани і пахлаву.

Стильні бари та кав’ярні з неймовірним скандинавським дизайном варто шукати на вулицях того ж таки району Grünerløkka: Thorvald Meyers gate, Markveien чи Sofienberggata. Зверніть увагу на мережу Espresso House.

А випити дешевої кави у no name-кав’ярні з колумбійцями коштує від 80 гривень за американо.

 Витрати на їжу на двох: 1700 грн

Культурна програма

Насамперед завантажте додаток з офлайн-картами Maps.me, позначте цікаві для вас точки, й можете рушати по місту без конкретного плану. Осло контрастне місто: спокійне та одноповерхове і водночас ритмічне й сучасне.

Варто побачити будівлю Норвезької національної опери і балету. Зайдіть всередину будівлі та подивіться на поєднання форм і текстур. Варто піднятися її на дах – краєвид на Осло та фіорд просто неймовірний. Сюди варто повернутися ввечері, побачити захід сонця, оскільки в місті та на островах запалюють вогні. Крім того, в опері можна просто перепочити та зловити безкоштовний Wi-Fi.

Поряд з оперним є такий собі City – район із сучасними бізнес-центрами. Від бізнес-комплексу до центрального вокзалу веде красивий міст Nylandsveien. Підніміться на нього, аби краще роздивитися сучасну архітектуру району.

Далі пройдіться урядовими кварталами до центру. Підійдіть до парламенту (Stortinget), прогуляйтесь сусіднім парком по Karl Johans gate до найстарішого вишу Норвегії – Королівського університету Фредеріка. Від нього радимо дійти до ратуші Осло, з її архітектурою середини ХХ століття.

Поряд із ратушею є гавань з кораблями, які вирушають на сусідні острови. Радимо відвідати острів музеїв Bygdoy. Там можна залишитися на цілий день: подивитися музеї сучасної норвезької культури та культури вікінгів, влаштувати пікнік і посидіти на березі фіорда. Купити квиток можна в касах біля причалу або ж на самому кораблику. Зручно те, що всюди приймають картки. Поїздка з одного – 69 крон.

Для відпочинку та пікніка ідеально підійде Slottparken, де розміщений Королівський палац.

Якщо вам пощастило і ви приїхали в Осло у спеку – обов’язково йдіть на пляжі. Місцеві жителі не втрачають можливості насолодитися літнім теплом і йдуть купатися. У спеку вода прогрівається і до того ж дуже чиста.

Йдіть на пляж Bystranda, що міститься в кінці сучасного району Tjuvholmen. Дорогою обов’язково зверніть увагу на музей сучасного мистецтва Astrup Fearnley Museum, збудований відомим архітектором Ренцо Піано.

Варто зазначити, що пляжі в Осло – це зазвичай дерев’яні набережні, без піску і часто без плавного спуску у воду. Ще один варіант – міський пляж Sørenga Sjøbad, де є трішки піску.

Навіть якщо ви не наважилися скупатися у фіорді, йдіть на пляжі заради атмосфери та людей: розслаблених, щасливих і відкритих.

 ВИТРАТИ НА РОЗВАГИ: 414 грн

 Загальний бюджет на 2 дні на двох: 12 739 грн