The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка у Вроцлав.

Дорога

Бюджетний та найбільш оптимальній варіант дістатися до Вроцлава – переліт лоукостером Wizz Air. Купувала квитки за півтора місяця до вильоту за 1608 гривень в обидва боки. Ще 999 гривень заплатила за послугу WIZZ Discount Club. З 29 жовтня Wizz Air збільшив розміри ручної поклажі до 55х40х23 см з максимальною вагою до 10 кг, тому за багаж я додатково не платила.

Квитки на автобус Ecolines за маршрутом Київ – Вроцлав – Київ обійдуться від 2000 гривень. Вартість може змінюватися залежно від дат. Подорож в один бік буде тривати понад 20 годин, а також, можливо, доведеться витратити додатковий час на черги на кордоні.

Ще є варіант дістатися до Вроцлава потягом зі Львова. Час у дорозі – 12 годин, а ціна в один бік становить приблизно 1500 гривень.

 РАЗОМ: 2607 гривень

Вокзал Вроцлава

 РАЗОМ: 0 гривень

Житло

Мені пощастило, тому що я їхала в гості до двоюрідної сестри, яка вже два роки мешкає та працює у Вроцлаві, тож за проживання я не платила.

На Booking ліжко у хостелі в центрі міста на 5 днів можна знайти за 3000 гривень і вище. Ціни в готелях стартують від 8 до 10 тисяч гривень. Окрім цього, завжди можна спробувати каучсерфінг або планувати поїздку та бронювати дешевше житло якомога раніше.

Театр у Вроцлаві
Гноми на вулицях Вроцлава

Транспорт

Аеропорт – центр

З аеропорту Вроцлава імені Миколи Коперника до центру міста легко дістатися автобусом, який зупиняється буквально коло виходу з летовища. Вартість разової поїздки – 3 злотих. Uber від аеропорту до центра міста обійдеться в 20-25 злотих.

Пересування містом

Автобуси і трамваї – основні види громадського транспорту Вроцлава. На них діє єдиний квиток. Мені дуже сподобалося, що весь громадський транспорт ходить чітко за розкладом, хвилина в хвилину, при цьому ще й цілодобово. На зупинках є інформація з графіком руху – на табло видно, через скільки хвилин прибуде потрібний вам автобус чи трамвай.

Стандартний квиток на одну поїздку без пересадок коштує 3 злотих. Якщо ви плануєте  складний маршрут з пересадками, то можна купувати квиток, який буде діяти 30 хвилин – 3 злотих, 60 хвилин – 4,40 злотого або 90 хвилин – 6 злотих. Також діють проїзні квитки на добу, два, три і сім днів. Я купувала квиток на сім днів за 46 злотих – хоч я і була у місті п’ять днів, цей квиток виявився найбільш економний, якщо враховувати всі пересадки.

Лайфхак: інколи, щоб відчинилися двері транспорту, потрібно натиснути на спеціальну кнопку біля дверей. Також варто знати, що вночі транспорт робить зупинки тільки на вимогу, тому потрібно вчасно подати сигнал водієві, щоб той зупинився.

Автомат де можна купити квитки на зупинці
Автомат де можна купити квитки в транспорті

Купити квитки можна на зупинці або безпосередньо в транспорті. Кондукторів у Вроцлаві немає, принаймні я їх не бачила. На вулиці квитки можна придбати у спеціальному автоматі. Приймає до оплати готівку і банківські картки. В автобусах і трамваях теж є автомати – вони приймають тільки картки. Квиток вважається дійсним після компостування – на ньому з’являється дата і час. Термін дії квитка починається з цього моменту. Квитки на день і більше компостуються один раз, далі його просто потрібно мати із собою.

Раджу встановити додаток на телефон Jakdojade: public transport – безкоштовний для Android та платний для IOS – 3,99$. Додаток розповість, на якому автобусі або трамваї вам краще доїхати до пункту призначення, розпише час, який потрібно витратити на поїздку, запропонує кілька варіантів маршрутів і пересадок.

 46 злотих

(приблизно 322 гривні)

Трамвай
Єдиний квиток на транспорт

Їжа

У Вроцлаві обов’язково треба спробувати традиційні пончики pqczek з різноманітними начинками у закладі Stara Pączkarnia («Стара пекарня»). Серед смаків пончики з варенням з рожі, горіховим кремом, сиром та халвою. Ціна за один пончик  – 2,50 та 3 злотих.

Випити смачної кави та з’їсти тістечко можна в затишному кафе FC Caffe. Лате із сиропом та шматочок торту обійдеться приблизно в 30 злотих.

Капучино в Starbucks коштує 12 злотих.

Стара Пекарня з пончиками

Вулична їжа

Із середини листопада у Вроцлаві починає працювати різдвяний ярмарок і вся вулична їжа зосереджена на площі Ринок. Найпопулярніший стритфуд цього періоду – кюртош калач та глінтвейн.

І хоч кюртош калач – це традиційна угорська випічка, у Вроцлаві вона теж досить популярна. Її готують з дріжджового тіста, яке намотують на валик, випікають, а потім посипають цукром, корицею, горіхами, кокосовою стружкою чи шоколадом. Коштує такий калач 11-13 злотих залежно від того, чим його посипали.

Глінтвейн на ярмарку коштує 10 злотих – традиційний, 13 злотих – сливовий. Наливають його у спеціальну керамічну чашку-чобіток, за яку потрібно дати заставу у 15 злотих, гроші потім повернуть, якщо ви не захочете залишити собі чашку як сувенір.

Крім того, на ярмарку можна скуштувати різні ковбаски, картоплю фрі, млинці, яблука в карамелі та інші солодощі.

Кюртош калач
Пончики
Глінтвейн та чобітки на ярмарку

Якщо ви плануєте купувати продукти і готувати їжу самостійно, то найкраще йти у супермаркет Biedronka. Їх у Вроцлаві багато, і вони точно трапляться на вашому шляху. У Biedronka нижчі ціни (для прикладу, є ще супермаркет Zabka – дорожчий) і весь час діють якісь акції.

 РАЗОМ: 300 злотих

(приблизно 2000 гривень)

Ялинка на площі Ринок
Ялинка на площі Ринок

Культурна програма

Мабуть, найбільш популярним та привабливим місцем Вроцлава є площа Ринок. На ній розташовані яскраві різнокольорові кам’яниці з різних історичних епох. На площу Ринок ведуть одразу 11 вулиць з різних частин міста. Тут же проходить різдвяний ярмарок та стоїть новорічна ялинка. Найголовнішою будівлею на Ринку є збудована у XIII ст. ратуша. На площі обов’язково потрібно побувати і вдень, і вночі.

Ратуша на площі Ринок
Собор Івана Хрестителя
Площа Ринок
Площа Ринок вночі

Вроцлав з висоти

У місті є декілька оглядових майданчиків – вони називаються punkt widokowy. По-перше, майданчик на ратуші, але він зачинений у холодну пору, тому, на жаль, я туди не потрапила. По-друге, майданчик в кафедральному соборі Івана Хрестителя, що розташований в історичній частині міста, на Тумському острові. Квиток коштує 5 злотих, на гору вас піднімуть ліфтом. Вид на місто і річку Одру захопливий.

Ще одна можливість подивитися на Вроцлав з висоти – піднятися на найвищу будівлю Вроцлава Sky Tower. Хмарочос видно з будь-якої частини міста. В ньому розміщені торговельно-розважальний центр, кав’ярні та офіси.

Зверніть увагу: перед входом у Sky Tower є оригінальна скульптура Сальвадора Далі «Профіль часу».

Sky Tower
Вид з собору Івана Хрестителя
Зелений міст, вхід на острів

Оглядовий майданчик хмарочоса міститься на 49 поверсі. Подивитися на місто з висоти 200 метрів коштує 12 злотих. Квитки продають в інформаційному центрі на першому поверсі. Швидкісний ліфт піднімає на закритий майданчик за одну хвилину.

Третій оглядовий майданчик розташований у костьолі Марії Магдалини – це місток між двома вежами на висоті 45 метрів. До майданчика ведуть 200 сходинок.

 РАЗОМ: 17 злотих

приблизно 120 гривень

Острів Тумський
Статуя коло входу на Тумський острів
Острів Тумський

Тумський острів

Це найдавніша частина Вроцлава, яка розташована в старому руслі річки Одра. Острів є одним з найпопулярніших місць для прогулянки серед туристів. Тут є собор Святого Іоанна Хрестителя та інші історичні будівлі, деякі з них датовані ще ІХ століттям. Вхід на острів проходить через Зелений міст.

Територія острова освітлюється унікальними старовинними газовими ліхтарями. Всього їх тут 103. І дотепер їх щовечора власноруч запалює ліхтарник, а щоранку гасить. Кажуть, що це дуже видовищне дійство, але я, на жаль, не застала його.

Головна вулиця острова веде прямо до входу в кафедральний собор. Звідти можна прогулятися по набережній до сучасної частини міста. Загалом у Вроцлаві є чимало історичних і культурних пам’яток, які можна подивитися чи відвідати безкоштовно.

ІНШІ ВИТРАТИ

Керамічна чашка-чобіток з ярмарку – 15 злотих.

Магніти – від 6 злотих.

ЗАГАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ: ПРИБЛИЗНО 5300 гривень.