Ресторатор Алекс Купер (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom) відкриє новий заклад у колишній будівлі трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. Розпитали його про плани на приміщення в модерністській будівлі.

Що це за будівля

Нетипову двоповерхову будівлю на початку скверу на вулиці Бульварно-Кудрявській побудували в 1982 році. Приміщення в стилі модернізму звели за проєктом архітектора Яноша Віга, у портфоліо якого київські готелі Intercontinental і Hyatt, а також житловий будинок Національної академії наук неподалік на Львівській площі.

Споруду будували як трамвайну диспетчерську, але її не використовували за призначенням із 1996 року після закриття трамвайної лінії. Із 2011 до 2015 року в просторі працювали заклади: на першому поверсі готували бургери в Burger Farm, а на другому – бар і диджей-плейс Fazenda.

Фото The Village Київ

Упродовж останніх семи років будівля з круглими вікнами й балконом порожніла, улітку 2021 року навколо неї з’явився будівельний паркан. За інформацією Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, диспетчерська з 2009 року належить ТОВ «Диолен». У вересні 2020-го товариство отримало дозвіл на реконструкцію будівлі, але будівельні роботи на локації так і не почалися.

Що хочуть зробити зі спорудою зараз

Новим орендарем диспетчерської стала команда ресторатора Алекса Купера, яка розвиває ресторанні проєкти в Києві, Одесі й Харкові.


«Наша мета – відремонтувати будівлю, зробити більш ефективною з погляду бізнесу та створити позитивний кейс, із якого може початися відновлення району Львівської площі»,

– розповідає Купер у коментарі The Village Україна.

Співзасновник фудхолу Kyiv Food Market, який запустили в ревіталізованій будівлі заводу «Арсенал», розповідає, що реконструкцію диспетчерської не планують. «Нічого не будемо реконструювати чи надбудовувати, просто відремонтуємо приміщення. Спільнота отримає відремонтоване приміщення, яке не буде мати вигляд закинутого, там не буде додано жодного елементу з погляду архітектури чи дизайну. Ми просто відновимо, щоб усе мало такий вигляд, як на фотографіях 1982 року», – каже Купер.

Колишня будівля диспетчерської, 13 вересня 2022 року

Після того, як торік улітку навколо будівлі з’явився будівельний паркан, містяни почали хвилюватися через плани власників на споруду. «Наскільки я розумію, в орендодавців планів на реконструкцію немає, принаймні тому що вони почали співпрацю з нами», – відповідає Купер.

Зокрема, команда Купера планує провести ремонт і вставити вікна, а також відновити коричневу плитку на фасаді. «Там є прикольні елементи, як смуга з алюмінію, яка йде по периметру будівлі. Від неї залишився якийсь шматок, але ми відновимо такий самий профіль», – додає співзасновник Kyiv Food Market й Odesa Food Market. Співпрацюватимуть на об’єкті зі студією I Am Design Альони Бондар, із якою Купер уже запускав Shalom. Також подбають про підсвітлення будівлі разом із фахівцями ExpoLight.

На двох поверхах будівлі загалом близько 200 квадратних метрів, але використовувати для нової функції поки планують лише перший поверх і кілька десятків квадратів, розповідає Алекс Купер. У приміщенні відкриють новий заклад Avi, що стане мережевим варіантом ізраїльського кафе Shalom, яке Купер запустив разом із партнером Андрієм Родіонцевим («Верес»). Заклад працюватиме у форматі take away, тому посадкових місць усередині не буде. Запуск формату хочуть підготувати до кінця 2022 року. Детальніше про формат і попит на шаурму в ресторанній подачі ми розповідали за посиланням.


«Якщо формат зайде, можна буде задіяти другий поверх чи думати про більш довгострокові плани. Можливо, ми разом із власниками зробимо реставрацію, щоб приміщення можна було повноцінно експлуатувати»,

 – додає Купер. Уточнює, що наразі угоду про оренду підписали на півтора року.

За попередніми планами, у районі цієї будівлі міська влада передбачає вихід із майбутньої станції метро «Львівська брама», яка має статус довгобуда. «Поки це дуже віддалена перспектива», – коментують у команді Купера. Окрім того, Купер готує кафе й громадський простір у Будинку торгівлі неподалік Львівської площі, де вже працює офіс його команди.