Заміський комплекс Bursa Cabins Trypillia готує компанія Bursa Atelier, яка запустила Bursa Hotel на Подолі. Простір на березі Дніпра відкриють у Київській області, він об’єднуватиме 16 індивідуальних кабін, спа-центр, центр ретриту, а також ресторан і бар. Готують комплекс із командою архітектора Олега Дроздова Drozdov & Partners («Театр на Подолі», Aloft Kyiv, Saga City Space). Наразі він перебуває на етапі архітектурного проєкту та пошуку партнерів, запустити його планують улітку. The Village Україна спілкується з керівниками проєкту Василем Гроголем і Христиною Скрипкою.

Що таке Bursa Cabins

Bursa Cabins Tripillya – це новий комплекс власників Bursa Hotel, розташований на березі Дніпра за 75 кілометрів від Києва поблизу міста Ржищів. Виконавчий директор Bursa Atelier Василь Гроголь та операційна директорка Bursa Atelier Христина Скрипка розповідають, що переконалися в необхідності подібного формату під час карантину: «Ми любимо місто, для нас це все. Але на локдауні зрозуміли, наскільки важливо мати можливість час від часу тікати з міста. Тому Bursa Cabins побудований на ідеї міського ескапізму, який дозволяє відновлювати сили на природі».

Відеопрезентація Bursa Cabins Trypillia

Гроголь і Скрипка кажуть, що під час карантину шукали природні локації неподалік від Києва, урешті знайшли гектар в Обухівському районі за годину дороги автомобілем від столиці. «У нас було кілька важливих маркерів, – пояснює вибір локації Гроголь. – По-перше, це мало бути недалеко від Києва. По-друге, поряд із водоймою. І, звичайно, щоби не було парканів, як у районі Вишгорода чи Конча-Заспи. Тут усе склалося: Трипілля, поля, широченний Дніпро, природа досі невинна».

Референс проєкту Bursa Cabins

Проєкт Bursa Cabins Trypillia називають «місцем поєднання чотирьох стихій: води, землі, лісу та повітря». «Це історичне місце, епіцентр Трипільської культури, до того ж завдяки особливостям ландшафту тут завжди затишно. Коли ти приїздиш на місце, тут досі є відчуття, що ти приїхав у гості до природи», – додає Скрипка. Bursa Cabins розташовані в лісі на схилі біля Дніпра, тому простір захищений від вітру та віддалений від дороги, додають у Bursa Atelier.

Що таке кабіни

Архітектурне рішення Bursa Cabins Trypillia команда Bursa Atelier готує із засновником архітектурного бюро Drozdov & Partners і «Харківської школи архітектури» Олегом Дроздовим.

«Ми дружимо з Олегом, давно хотіли придумати щось разом. Йому з командою сподобався наш проєкт, до того ж він сам уже протягом 18 років живе у приватному будинку, тому розуміє цінність такого досвіду», – коментує Василь Гроголь. «Коли ми задумували та візуалізували це місце й досвід, усвідомили, що саме така людина, як Олег, повинна стати його архітектором, – додає Христина Скрипка. – Наш відпочинок, сон і відновлення є дуже інтимними процесами. Тож про це хочеться подумати й подбати заздалегідь. Погляд Олега та команди на проєкт нам здається зрілим, цілісним та вдумливим. Ми багато чому вчимося в процесі спільної роботи».

Референси Bursa Cabins

Drozdov & Partners відповідають і за ландшафт, і за архітектуру Bursa Cabins. Концепція бюро передбачає відкриття на території 16 кабін – окремих невеликих будинків готельного типу.

План території Bursa Cabins Trypillia

Архітектори запропонували рішення з огляду на два ключові запити: ландшафт ділянки зі схилами та ярами й мінімальне втручання у природу. «Нам подобається неоднорідність і складність ландшафту, що дозволяє створювати відчуття повної візуальної ізоляції від зовнішнього світу та забезпечує гостям усамітнення й тишу», – кажуть у Bursa Atelier.

Референси Bursa Cabins

«Дизайн та архітектура не повинні залишати за собою жодних слідів у природі. Тож усі елементи конструкцій будуть акуратно вписані в ландшафт», – розповідають у Drozdov & Partners. За проєктом, одноповерхові, двоповерхові та триповерхові кабіни трикутної форми розраховані на кілька кімнат, зокрема пропонуватимуть варіанти для пар і родин.

Основними матеріалами обрали природні: натуральне дерево, глину, камінь і скло. Окрім того, використовуватимуть екологічне рішення з використанням утрамбованої глини як будівельного матеріалу та японську технологію опрацювання дерева вогнем якісугі для фасадів кабін.

«Ми намагаємося зробити комплекс максимально екологічним і стійким», – каже виконавчий директор Bursa Atelier Гроголь. «До того ж це вписується в загальну ідею із Трипіллям, оскільки представники цієї культури використовували виключно ті матеріали, які мали у своєму розпорядженні: глину, дерево тощо. Наприклад, глину ми також будемо використовувати з ділянки», – додає Скрипка. Додаткові рішення команда Drozdov & Partners запропонує після того, як детально вивчить вміст глини на ділянці.

Що ще буде на території

У спільному просторі Bursa Cabins Trypillia працюватиме вітальня, відкрита для всіх гостей. «Тут можна буде посидіти біля каміна, випити вина чи обрати книги з бібліотеки, причому із краєвидом на Дніпро», – розповідають у Bursa Atelier.

Загалом територію планують поділити на три рекреаційні зони. По-перше, власне природну із взаємодією з лісовими та водними ресурсами: пляж і пірс на Дніпрі, стежки в лісі тощо. По-друге, блок з японською практикою купання в лісах і гарячих джерелах: встановлять чотири чани для купання та дім для чайних церемоній. По-третє, спа-блок із саунами та масажною кімнатою.

Яким буде ресторан Bursa Cabins

У Bursa Cabins Tripillia працюватиме власний ресторан, побудований з урахуванням закритого циклу виробництва, а також сезонності й локальності. На території встановлять теплиці, де вирощуватимуть продукти, також планують співпрацювати з місцевими фермерами. «Ми хочемо максимально використовувати ресурси ділянки: власноруч вирощувати продукти, споживати їх, перероблювати та знову вирощувати», – розповідає Христина Скрипка, яка також є співзасновницею гастроспільноти Foodies.

Bursa Hotel

Ресторан планують на 40 посадкових місць, у нього буде невеликий бар просто неба та винний погріб.

Коли планують відкрити Bursa Cabins

Наразі проєкт перебуває на етапі закриття раунду інвестицій і закінчення архітектурного проєкту. Будівництво планують почати до кінця березня, а запустити комплекс – улітку. На першому етапі готують частину території та функціоналу: кілька кабін, пірс і сервіс. «Можливо, спочатку запустимо половину чи третину комплексу, але точно частина буде готова до цього сезону», – каже Василь Гроголь.

Bursa Cabins запускають із подальшими планами масштабування: Bursa Cabins Trypillia повинна стати пілотним проєктом, надалі подібні комплекси можуть відкрити поблизу Львова, Івано-Франківська, Харкова, Дніпра, Одеси та Херсона. Також планують вийти на ринок Європи та запропонувати IT-рішення для об’єднання функціоналу загальної мережі.

Візуалізації: Bursa Atelier для The Village Україна