Національний культурно-мистецький та музейний комплекс Мистецький Арсенал близько року розробляв концепцію стратегічного розвитку. Паралельно своє бачення майбутнього презентував міжнародний воркшоп «Сценарій розвитку просторового дизайну». Яким у майбутньому може стати комплекс, The Village Україна розповідає заступниця генерального директора Соломія Боршош, іспанська архітекторка Адріана Паблос і учасниця воркшопу фестивалю Марія Растворова.


Соломія Боршош, заступниця генерального директора Мистецького Арсеналу

Мистецький Арсенал – одна з найбільших культурних інституцій в Україні. Ми поставили за мету визначити концепцію розвитку комплексу щонайменше на наступні десять років.

У лютому ми оприлюднили концепцію стратегії Мистецького Арсеналу. Згідно з нею, комплекс є флагманською інституцією мистецтва і культури в Україні. Та він повинен стати передовою для різних соціальних мистецьких практик, що будуть продукувати новий якісний культурний контент.

Ми зрозуміли, що в межах цієї концепції важливо зібрати в одному місці різні види мистецтва. Тому цьогоріч ми вже відкрили літературну лабораторію і лабораторію сучасного мистецтва. Також плануємо відкрити лабораторію театрального мистецтва та інші.

Протягом наступних 50 років ми плануємо сформувати колекцію сучасного українського мистецтва. Формування такої колекції може тривати століттями. Та рано чи пізно це потрібно починати робити.

Для зберігання колекції необхідно думати про конкретні архітектурні рішення. Ми прислухаємося до членів нашої команди, а також до запрошених фахівців на кшталт музейного планувальника і візіонера Дітера Богнера та архітектора Георгія Духовичного».



Адріана Паблос, архітекторка, координаторка воркшопу

«Я архітекторка з Іспанії, маю досвід роботи в Іспанії та Швейцарії. Нині співпрацюю з першою в Україні школою урбаністики CANactions. Метою воркшопу було визначити виклики, що стоять перед Мистецьким Арсеналом і запропонувати можливі шляхи вирішення його проблем.

Ми опрацювали заявки від наших українських партнерів. Врешті визначили схему, за якою одну половину учасників воркшопу склали українці, а іншу – іноземці.

Врешті ми ухвалили рішення розділити учасників на чотири групи. Три з них повинні були розробляти стратегічний розвиток комплексу, а інша – зосередитися на короткостроковій перспективі.

Ми розпочали воркшоп із спілкування з керівництвом Мистецького Арсеналу. Намагалися зрозуміти, чого потребує комплекс і в якому фінансовому стані він перебуває. Потому ми вирушили на екскурсію всією територією. Одна з груп представила свої пропозиції у вигляді презентації».



Марія Растворова, учасниця воркшопу

«Перша тема, яку наша група розглянула під час воркшопу, стосувалася місця та розташування Мистецького Арсеналу. Ми звернули увагу на те, що у цій будівлі дуже багато стін. Тож однією з перших ідей було прибрати ці бар’єри.

Ми попрацювали над виглядом внутрішньої площі «Арсеналу». З’явилася ідея розбити на внутрішній території колишнього заводу ландшафтний парк. В одному із двориків запропонували відкрити археологічні розкопки – на місці старовинної церкви.

Також ми зробили зонування території. В його основі – мета зробити її інклюзивною.

Наш головний меседж: перетворити комплекс на місце, зроблене людьми для людей. Він повинен стати комунікативною платформою для інтелектуальних і творчих доробків. Колись Арсенал був заводом із виробництва зброї. Та тепер головною зброєю є культура і мистецтво».