Благодійний фонд Сергія Притули запускає проєкт Nest для відновлення житла українців, які втратили домівку через збройну агресію Росії. Це буде не окреме модульне містечко, а тимчасові приватні будинки на рідних земельних ділянках родин, які втратили житло.

Реалізовувати проєкт почали з Макарівської ОТГ у Київській області на базі перших трьох будинків, що звели за ініціативи американського фонду To Ukraine With Love та збору коштів від американських підлітків. До настання зими планують забезпечити житлом 585 родин громади. Списки громадян, які повністю втратили власний будинок і потребують нового житла, фонду передає місцева влада громади.

У фонді Сергія Притули розповідають, що будуть реалізувати проєкт у деокупованих регіонах, передусім Київській і Сумській областях, а також півночі Житомирської області. «Приміром, зараз ми не можемо планувати роботу в Харківській області, яка не є повністю деокупованою», – пояснює Сергій Притула. Певна пріоритетність в отриманні житла також може надаватися багатодітним сімʼям і людям, які втратили родичів під час окупації або на війні. Редакція The Village Україна запитала в команди проєкту, як саме визначають регіони та родини, які стануть його учасниками.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Ми не приймаємо заявки конкретно від людей, бо ми не в змозі їх верифікувати. Ми робимо це через ОТГ, яке перевіряє, чи є в сімʼї додаткове майно, чи справді вони не мають ще якихось опцій, де вони зможуть жити. Ми виділяємо тих, у кого реально немає ніяких інших варіантів.

Ми вирішили зайняти певну нішу та працювати з людьми, які жили у приватних будинках і планують відбудовувати їх у майбутньому. І поки вони це робитимуть, вони зможуть жити в модульних будинках.

Житло має підпадати під певні критерії: у них можна зимувати, їх можна монтувати в будь-яку пору року. Якщо на ділянці є каналізація, то ми під’єднуємося до наявних комунікацій. Якщо води немає, люди можуть це зробити за допомогою місцевої влади або ж ми мінімізуємо можливості санвузла.

Уляна Джурляк

менеджерка проєкту Nest

На двох інших локаціях у Макарові комунікацій не було, тому воду проводили самостійно із септиком.

Перший будинок уже стоїть на ділянці родини Кириленків. Це п’ятимодульний дім із трьома спальнями, кухнею та ванною кімнатою. У центральній кімнаті будинку розмістили картину української художниці Марії Примаченко. У родині шість людей: подружжя з трьома дітьми та дідусь. Будинок Кириленків росіяни зруйнували в перші дні березня артилерійським обстрілом. Після цього частина сім’ї вимушено виїхала за кордон.

Родина вже встигла заселитися в новий будинок, тож запитуємо, які перші враження в Галини Коваленко. «Чоловік уже ночував, каже: «Як удома». А Іванко сьогодні прийшов, відчинив двері, каже: «Я пішов додому», – відповідає господарка житла. Додає жартома: «Турбує тільки те, що немає огорожі, бо всім хочеться подивитися».

 Пригадую, як ми познайомилися з Галиною, стояли тут просто посеред гори руїн. Було страшно щось обіцяти родині. Але ми були такі раді, коли ці американські школярі зібрали кошти. Ридали з Галиною разом. [сміється]

Ми від початку встановили для себе певні межі: ми не будуємо модульні містечка. Ми пропонуємо конкретні рішення для конкретних родин. Причому для родин, які найближчим часом не зможуть відновити житло, які повністю втратили будинки. До того ж для нас було важливо забирати сім’ї з тимчасових умов, у яких вони були змушені жити, у найкоротші терміни.

Ми починали з вивчення потреб людей, перші зустрічі з родинами проводили в червні. Тому ми знаємо, що саме потрібно кожній родині. Коли ми поспілкувалися з людьми, зрозуміли, що найбільш комфортно для людей – встановлювати нові будинки на їхніх ділянках. Бо тільки так люди зможуть відновлювати житло, виходити на роботу, займатися підприємництвом і, врешті-решт, залишатися в Україні.

Марія Шиян

співзасновниця та керівниця компанії Tera Monada

Одне «гніздо» збирають за пʼять годин, будівельні роботи та заселення може зайняти не більш як пʼять днів, розповідають у Nest. Мінімальна комплектація будинку передбачає три кімнати з трьох блоків: спальню, ванну кімнату та кухню з відпочинковою зоною. Це житло на орієнтовно 35 квадратних метрів, стеля в найвищій точці сягає 2,60 метра.

Розмір модульного будиночка можуть збільшувати, якщо сімʼя має більше членів родини. Житло зводять із сендвіч-панелей із меблевими дошками, без фундаменту, натомість використовують бетонні подушки. Застосовують екологічні матеріали, які виготовляють в Україні, розповідає Марія Шиян із Tera Monada. Додає, що виробництво, розташоване у Вишневому поблизу Києва, може забезпечити житлом до 500 родин. У майбутньому до реалізації проєкту можуть залучати й інших підрядників, уточнюють у фонді Сергія Притули.

На кухні є меблевий гарнітур, холодильник, плита, чайник, стіл, стільці, посуд, декор і фоторамка. Санвузол включає душ, унітаз, бойлер, сушку, умивальник і пральну машину. Автори проєкту розповідають, що будинок має 15 років гарантії, але про всяк випадок закладають 10 років терміну експлуатації.

Орієнтовну вартість одного блока для будинку оцінюють у 5 тисяч доларів, відповідно, житло з п’яти блоків коштує 25 тисяч доларів. На перші три будинки кошти назбирали школярі Джейден і Лендон Мерфі, які походять з американської родини українського походження. Вони витратили більшу частину літніх канікул, щоби зібрати ці гроші: друкували листівки з фото зруйнованих будинків в Україні та роздавали сусідам, збирали гроші в чергах у супермаркетах, просили допомоги в місцевих бізнесів.

Команда проєкту «Nest»

«Це така міжнаціональна толока. Росіяни нищать, а ми всім світом відбудовуємо. Вони хочуть нас викорінити, а ми будемо повертатися додому, у свої міста та села, бо це наша земля та наше коріння. Українці – нація, якій важливо мати своє родинне гніздо. У цьому зміст проєкту Nest. Це не тимчасове поселення для переселенців десь далеко від дому. Родина житиме в новій домівці, але на своїй землі, у своїй громаді та відбудовуватиме життя громади. Бо ми непереможні, коли об’єднані», – розповідає очільник благодійного фонду Сергій Притула.

Кошти на реалізацію проєкту після пілоту планують залучати в бізнесів, міжнародних партнерів і донорів. Пріоритетом визначають бізнеси та стартапи Північної Америки, Австралії, Європи, також планують співпрацю зі світовими зірками культури та спорту як амбасадорами проєкту. Серед українських партнерів – мережа магазинів електроніки «Ельдорадо», мережа будівельних магазинів «Агромат», флористична компанія Fiori та виробник «Авангард».

 Підтримати проєкт можна за посиланням.