На Хрещатику з 14 лютого запрацював перший рекрутинговий центр у територіальну оборону Києва, повідомив на брифінгу міський голова Віталій Кличко.

Центр відкрили на першому поверсі Київського міського центру допомоги учасникам АТО, що на вулиці Хрещатик, 25 («Будинок із зіркою»). Кличко каже, що це спростить резервістам запис до лав тероборони.

За словами Кличка, найближчим часом такий центр відкриють і на лівому березі Києва. На програму тероборони виділили 110 мільйонів гривень, а 22 мільйони з цих грошей витратять на закупівлю безпілотників, радіостанцій, аптечок і форми.

Що передбачає служба в теробороні

Служба в лавах територіальної оборони передбачає гнучкий графік тренувань, регулярні заняття з вогневої, медичної, інженерної підготовки й 10-денні навчальні збори, що проходитимуть що один-два роки.

Серед завдань резервістів – оборона та захист громади Києва, стратегічних об’єктів і комунікацій, органів державної та місцевої влади в разі збройної агресії та захист населення й довкілля в разі надзвичайних ситуацій.

Для цивільного захисту місто може задіяти 13,5 тисяч людей і понад 780 одиниць техніки (комунальні, аварійно-рятувальні й інші служби), а також сили територіальної оборони.


Війська територіальної оборони – це резервні загони в складі Збройних сил України, що формуються за територіальною ознакою. У разі війни вони захищатимуть ту територію, до якої приписані (область, місто зі спецстатусом). За оборону Києва відповідає 112-а окрема бригада територіальної оборони, що складається з кількох батальйонів.

Згідно з опитуванням соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього та «Нью Імідж Маркетинг Груп», більше половини українців (56%) готові приєднатися до територіальної оборони.

Американське видання Bloomberg пише, що Росія може почати повномасштабний наступ на Україну вже наступного тижня. Про це заявив радник з національної безпеки Джейк Салліван. Він також сказав, що російський наступ може початися з повітряних бомбардувань і ракетних атак.

Водночас CNN з посиланням на свої джерела в розвідувальних агенціях США повідомляє, що політичне керівництво Сполучених Штатів навмисно створює тривожну риторику довкола можливого подальшого російського вторгнення в Україну. Так американські посадовці нібито демонструють Росії, що розвідці відомо все про їхні плани.

Також The Village Україна вже пояснювало, як Київ готується до можливого військового вторгнення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: навчання територіальної оборони Києва, КМДА