«Усі наші проєкти з відновлення та розвитку ВДНГ довелося заморозити». ВДНГ виходить із карантинного режиму, запускає нові локації.

Уже працюють, зокрема, прокати, парк гойдалок, мотузковий парк, «Пікнік Сад» та фентезі-парк із драконами. Для безпеки відвідувачів запровадили постійну перевірку стану здоров’я працівників, санітарну обробку та готують продаж вхідних квитків на локації без взаємодії з касиром.

Команда ВДНГ розробила 3 сценарії для подальшої роботи – реалістичний, песимістичний і ще один на літеру «Ж» – «жесть». «На жаль, поки що ми в режимі «жесть». Але сподіваємося перейти до «песимістичного сценарію»», – розповідає керівник проєкту Євген Мушкін. Говоримо про збитки через коронавірус, скасовані фестивалі, відновлення роботи та плани на сезон.

Підтримай The Village!

Про перші наслідки та підрахунки збитків

Вплив карантину ми відчули в перші ж дні, 17 березня майже вся наша робота зупинилася. ВДНГ здійснює свою діяльність у декількох сферах, на значну частину яких карантин має вплив: масові заходи, дозвілля, туризм, ресторани, культура. У квітні наш виторг зменшився більш, ніж на 80%. За нашими прогнозами, цього року обіг «Експоцентру» впаде на 40%, у порівнянні з плановим. Це означає, що ми приблизно 40 мільйонів гривень не отримуємо.

Це шалено складна ситуація. Не тільки тому, що ми були вимушені скоротити свій штат і зарплати тим співробітникам, що залишилися. ВДНГ працює, фактично, як некомерційна організація – усе, що ми заробляли останні 4 роки, витрачалося суто на відновлення й ремонт території, а також на закриття старих боргів, накопичених ще до початку реформування «Експоцентру». Зараз усі наші проєкти з відновлення та розвитку ВДНГ довелося заморозити.

Про вихід із карантинного режиму

Як відомо, зараз уже дозволено гуляти в парках і скверах, можуть працювати з певними обмеженнями кафе й ресторани. ВДНГ також поступово оживає: зараз наша відвідуваність ще на 40% нижча, ніж у ці самі дні рік тому, але з кожним днем ​​кількість гостей зростає. Сподіваюся, коли в місті запрацює транспорт, ми вийдемо на звичні для себе цифри відвідуваності.

З понад 60 зон літнього дозвілля й розваг проєкту «Літо на ВДНГ» ми дозволили працювати десь половині: це ті, хто працює на свіжому повітрі – усі ті паркові активності, робота яких дозволена правилами безпеки. Серед них: велопрокат і прокат самокатів, парк гойдалок, контактний зоопарк, трек керованих автомоделей, мотузковий парк, кінний клуб. Також почав свою роботу один із наших власних обладнаних відкритих майданчиків для дозвілля – «Пікнік Сад», там можна посидіти серед яблунь зі смачною кавою від магазинчика рослин і маленького кафе Kitchen & Garden, що розташовано поруч.



ВДНГ працює, фактично, як некомерційна організація – усе, що ми заробляли останні 4 роки, витрачалося суто на відновлення й ремонт території, а також на закриття старих боргів



А головна наша гордість цього сезону – фентезі-парк просто неба «Живі дракони та чарівні дерева». Це без перебільшення фантастична експозиція для дітей, де представлено понад 20 анімованих драконів, що рухаються й гарчать, коли до них наближаєшся. Маю визнати, навіть деякі дорослі в захваті.

Приділяємо особливу увагу питанням безпеки й здоров’я відвідувачів. Щоранку працівники всіх локацій обов’язково проходять температурний контроль. Вони знайомлять наших відвідувачів з усіма правилами карантину та просять дотримувалися дозволеної соціальної дистанції й маскового режиму під час відвідуванні зон (до речі, біля входу на локації та у сам ВДНГ такі правила також розміщено).

Кілька разів на день ми проводимо санітарну обробку всіх контактних поверхонь у зонах активності. До речі, це правило також стосується велопрокату й прокату самокатів, які працюють біля входу в «Експоцентр» – дезінфекція інвентарю проводиться після кожного клієнта. Що ж до виставки живих драконів, то, по-перше, її розмістили просто неба, а по-друге – усі експонати обнесені захисною стрічкою, тому будь-який тактильний контакт неможливий та її відвідування є абсолютно безпечним і для дорослих, і для дітей. Ну, і, звичайно, у всіх зонах «Експоцентру», що зараз працюють, а також у туалетах, у вільному доступі завжди є санітайзери.

З нововведень, які буде реалізовано найближчим часом – технологія продажу вхідних квитків на локації без взаємодії з касиром. На касовому будиночку буде розміщено великі QR-коди, треба буде навести на них і смартфон пропонуватиме сплатити вартість квитка за допомогою банківської карти та відбиватиме унікальний штрих-код для входу на локацію після оплати. Плануємо продовжити працювати з цією технологією й після завершення карантину, бо це – швидко, зручно та позбавляє черг.



З нововведень, які буде реалізовано найближчим часом – технологія продажу вхідних квитків на локації без взаємодії з касиром



Про зміни в планах на сезон

Atlas Weekend перенесено на наступний рік. Сотні інших заходів, які проходять на ВДНГ – у підвішеному стані. Організатори найбільшого блогерського фестивалю VIDEOZHARA, який цього року вперше мав відбутися на ВДНГ, поки що взагалі ухвалили рішення нічого не проводити. Це втрата, як для організаторів подій, так і для «Експоцентру», і навіть суспільства в цілому. Як я вже казав, нам довелося зупинити всі програми відновлення та розвитку «Експоцентру». Замість ремонту павільйонів, поновлення доріг, електромереж, встановлення нових лавок й іншого – ми перейшли в режим виживання.

Також нам довелося скасувати й власний кавовий фестиваль «Кава Квест Фест», який з успіхом було проведено на ВДНГ торік. Проте ми не втрачаємо оптимізму й із деякими мріями не прощаємося. Наприклад, із мрією влаштувати власний фестиваль морозива, наразі його відкладено на невизначений термін. До того ж карантин добре впливає на креативні рішення й нові ідеї, які ми мало не щодня обговорюємо командою. До речі, попри все, з’являться цього літа на території «Експоцентру» й нові локації, одна з них – «Поляна ВДНГ». Навіть якщо масові заходи в приміщеннях залишаться під дією обмежень, тут можна буде гарно провести час на невеличких опен-ейрах, з коктейлем і діджей-сетами.

Про кризові сценарії на наступний рік

Коли дізналися про введення карантину, розробили 3 сценарії й 3 нових бюджети під них – реалістичний, песимістичний і ще один на літеру «Ж» – «жесть». На жаль, поки що ми в режимі «жесть». Але сподіваємося перейти до «песимістичного сценарію» вже у найближчі 2 місяці.



Нам довелося зупинити всі програми відновлення та розвитку «Експоцентру»



Прогноз на наступний рік у нас буде готовий уже за 2 тижні. Але це буде чернетка. Адже поки робити будь-які прогнози зарано: щотижня обставини змінюються в усьому світі. Більш-менш чітко можна буде спрогнозувати наступний рік десь у жовтні, коли стане зрозуміло – буде друга хвиля епідемії чи ні.

Про план перебудови ВДНГ

Якщо такі загрози й існують, то точно не у зв’язку з епідемією або економічною кризою в результаті коронавірусу. Для реалізації глобального плану перебудови ВДНГ, відповідно до затвердженої концепції розвитку «Експоцентру», достатньо політичної волі.

Якщо ВДНГ не заважатимуть працювати й розвиватися, якщо у складних питаннях, які ми не можемо вирішити самостійно, нам продовжать надавати підтримку й допомогу, якщо великим інвесторам, яких нам так важко знайти, будуть надавати підтримку на всіх рівнях влади, то глобальний план перебудови ВДНГ буде реалізовано.

Фото: ВДНГ