Будинок чи квартира зараз виконують роль офісу, улюбленого бару чи кав’ярні та кінотеатру. Балкон – це ж основне місце для безпечних прогулянок. На прохання The Village Україна містяни показали свої балкони та розповіли, як проводять там час.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Юля Коробка

продюсерка та директорка контент відділу в Sleeper


Я сильно люблю покопатися у грядках. Літні канікули я часто проводила з бабусею на дачі під Києвом і це було супер – ми ходили в ліс по чорниці й гриби, вирощували й збирали наші невеликі врожаї з власних саду і городу. Ці спогади гріють мені душу. У свою нинішню квартиру я переїхала пізньої осені й, побачивши відкритий балкон, відразу ж вирішила, що з настанням першого тепла розіб’ю там город.

Моя подруга Аня вирішила підтримати мої садівничі амбіції й уже на початку березня подарувала столик і стільці – так поступово балкон став найпопулярнішою точкою на карті моєї квартири.

У середині березня оголосили карантин – з’явилося більше вільного часу і захотілося вирощувати все і відразу. Вибрати я не змогла і вирішила – хай буде всього потроху. На тематичний шопінг я поїхала в Ашан і повернулася з безліччю видів насіння, горщиками різних розмірів і необхідним мінімумом інвентарю. Рання весна і тепло сприяли, і вже дуже скоро з’явилися перші паростки.

Зараз на моїх балконних грядках є шпинат, рукола, меліса, лаванда, помідори, навіть кущ чорної смородини. І, звичайно ж, квіти – 2 кущі троянд, соняшники й кілька видів однорічників.

На балконі я снідаю і часто працюю. Поверхом нижче живе піаніст і зараз, у карантинний час, часто грає вдень ​​собі на втіху. Під такий акомпанемент проходять мої найпродуктивніші робочі будні.

Іноді я думаю про те, що рано чи пізно карантин закінчиться, і ми зможемо нарешті зібратися з друзями на цьому самому балконі, випити пива і подивитися на захід. Можливо, тоді я вже навіть зможу приготувати вечерю, використовуючи власноруч вирощені руколу, помідори або шпинат.

Михайло Опекан

вокаліст, гітарист гурту D.Marsh


До карантину наші з дружиною стосунки з балконом полягали у створенні там місця для сортування сміття. Зараз, завдяки новим кур’єрським послугам No Waste Ukraine, з’явилася можливість розвантажити весь мотлох за один раз. Після цього замовили в інтернеті два зручні шезлонги, а вазон і столик взяли з квартири.

Так з’явився невеликий, але дуже потрібний під час довготривалого перебування вдома, простір.

Зранку п’ємо каву, протягом дня можна вийти почитати, ввечері дивимося кіно, іноді просто спілкуємося за келихом вина.

Світлана Левченко

займається розвитком сервісу онлайн-психотерапії Foresty.me


Раніше балкон був наполовину заставлений рандомними старими речами, дитячим візком, непотрібним кулером. Ми на ньому тільки сушили одяг і зовсім ним не насолоджувалися.

Після розбору, балкон став головною точкою дому. Він відкрив такі незнані раніше радості, як спостереження за дворовими котами, підрахунок кількості велосипедистів, і, звичайно, ранкова кава та чай на свіжому повітрі. А на вихідних ми замовляємо піцу і вино. Щоб час на балконі став ще приємнішим, ми навіть висадили під ним квіти.

Лєра Жикуліна

SMM-менеджерка в ЕБШ


Разом із хлопцем я винаймаю квартиру, і від попередніх мешканців чи господарки квартири, на балконі залишилося щось на кшталт лавки з табуреток і довгої дошки. Інколи могла на них посидіти влітку, але було досить незручно.

На карантині вирішили, що з балконом потрібно щось робити, бо хотілося більше часу проводити на вулиці. Розібрали табуретки, прибрали дошку, вільного місця стало більше. Зручно, що балкон відкритий, без вікон. Не розумію людей, які склять балкони, а потім завалюють їх купою мотлоху.

Ми замовили столик, два стільці й подушки на них. Вранці можемо на балконі випити кави, на вихідних обідаємо, а ввечері інколи виходимо дивитися на захід сонця.

Також у середині дня можу вийти ненадовго на балкон просто посидіти, щоб відволіктися від роботи й трохи перемкнутися.

Ще помітила, що навпроти нашого будинку, теж на 9 поверсі, кожного вечора під час заходу сонця, чоловік і жінка виходять на свій балкон.

Я щовечора фотографую захід сонця, інколи виставляю в інстаграм, а підписники переживають, коли нової сторіз немає.

Юлія Репік

блогерка


Як і для багатьох, балкон у мене був місцем для зберігання всього. І руки абсолютно не доходили його розібрати. Хоча там є стільки плюсів: вікна виходять на сонячну сторону, тому багато світла.

Я завжди білою заздрістю дивилася на картинки, де дівчата снідають на балконі з чашкою кави в оточенні сонячних променів.

І ось трапився карантин – час, коли багато хто почав прибирання і викидання непотрібних речей. Я почала саме з балкона.

Найважче – це розібрати все те, що ми зберігали роками. Коробки, речі, валізи, книги. Ви запитаєте, куди все поділося?

Виявляється, якщо добре подумати й пошукати, то місця у квартирі на багато чого вистачить. Просто легше було як завжди швиденько закинути на балкон. Декорацій в оформленні ніяких не було потрібно. Я люблю мінімалізм і класику. Тому – столик, крісло, квіти для настрою, кілька картин, килимок і смачна їжа – ось і весь набір мого ідеального балкона.

Ми з чоловіком там снідаємо на свіжому повітрі під спів пташок, що підіймає нам настрій на 100% і заряджає на цілий день. А вдень, коли сонце, я надягаю окуляри й приймаю вітамін D – настає мій релакс на природі.

Христина Дворецька

SMM-спеціалістка


У нас відкритий балкон, речами його особливо не заповниш, тому більшу частину часу він був порожній, а іноді я вибиралася на ранні сніданки або посиденьки з книгою та кавою. Раніше там була нерівна бетонна підлога, на якій холодно стояти.

На момент початку карантину ми з хлопцем були в Хорватії й після повернення ізолювалися з друзями вдома. Ідея переробити балкон належить моєму хлопцеві, він архітектор і дуже здібна людина в ремонтних справах.

Ось так за п’ять днів балкон перетворився на терасу з дерев’яною підлогою, ліхтариками, гарною стільницею, столиком і стільчиком. Взагалі все, що потрібно для щастя. Ми вклалися у 4 500 гривень, зате ідеальний сніданок тепер у нас щодня. Дерев’яна підлога – OLX, столики – Jysk.

А ще ввечері смажимо овочі на грилі й робимо затишні вечори.

Анна Бобирєва

фотографка


Я живу в цій квартирі відносно недавно. Пізньої осені й взимку на балконі досить холодно, тому я рідко на нього виходила. Там стояла велика драбина та сушарка для білизни. Він здавався мені вкрай непривабливим.

Зараз балкон – це дуже важливий простір у квартирі. Я проводжу там кілька годин у день – читаю, дивлюся кіно, п’ю чай, слухаю музику. Це те місце, де я відчуваю абсолютний спокій. Сподіваюся, що влітку зможу частіше запрошувати друзів на свій балкон.

Крісла, які на балконі дісталися від орендодавця квартири, ідеально вписалися. Крім цього, мені захотілося трохи прикрасити балкон: сухоцвіти, паперові зірки, плед і гірлянди. Я просто перетягнула все з кімнати на балкон, додатково нічого не купувала.

Рябчук Катя

3D/CG Artist


Удома в батьків на балконі завжди був склад речей «а раптом знадобиться», тому коли почала жити самостійно, завжди хотіла використовувати той простір для свого відпочинку. Але з часом туди все одно потрапляли речі, які не вміщалися у квартирі з якихось причин. Балкон у новій квартирі спершу нагадав мені Андріївський узвіз, там теж був старий посуд, сувеніри, листівки, не вистачало лише монет. Але з початком карантину, це стало єдиним місцем для безпечних прогулянок.

Позбулася всього непотребу, і там з’явилася купа місця, куди переїхали декілька кімнатних рослин, свічок і ліхтариків.

Зараз кожного ранку, яка б не була погода, я там п’ю каву з голубами й спостерігаю, як сороки будують гніздо. Коли на вулиці сонячно, я навіть можу позасмагати, одягаю купальник і капелюх і просто кайфую. Удень люблю там малювати, читати, а вечері з хлопцем дивимося фільми й п’ємо коктейлі. Там дуже затишно, а велетенський каштан росте так близько, що ти прямо відчуваєш біля себе природу. Завдяки цьому мені стало значно легше переносити карантин, на балконі я заспокоюю свою бажання кудись піти.