Завод «Арсенал» на Печерську отримав нове застосування з відкриттям фудхолу Kyiv Food Market. У сусідніх будівлях колишнього заводу, зведеного у середині XVIII століття, вже почала роботу низка ресторанів, офісів та освітній хаб. Найближчим часом у комплексі біля станції метро «Арсенальна» відбудеться відкриття коворкінгу Creative States, бістро Zweig і ще кількох проєктів. The Village Україна розповідає, як змінюється територія одного з найбільших українських військових заводів.

Що таке «Арсенал»?

Завод «Арсенал» понад 250 років виробляє військове обладнання і в певний час мав статус найбільшого підприємства Києва. Комплекс будували у 1750-1763 роках, спочатку його призначенням було виготовлення та ремонт артилерійського спорядження. За часів СРСР до функціоналу заводу додали виготовлення сільськогосподарської продукції та побутових товарів, а після Другої світової основним профілем підприємства стало виробництво високоточних оптичних приладів для військової та космічної галузей. У часи незалежності на заводі стали виробляти медичні пристрої, дорожні світлофори, газові лічильники та банківську техніку.

Загальна площа заводу становить близько 27 гектарів, вона описує прямокутник у межах вулиць Грушевського, Московської та Кловського узвозу / фото користувача Artemka для WikiMedia

Чому завод не працює за призначенням повною мірою?

У 2009 році процедуру банкрутства заводу почав Господарський суд Києва. Порушили процедуру за заявкою кредитора з обсягом позовних вимог у 404 000 гривень. За п’ять років до того завод передали з балансу Міністерства оборони Державному космічному агентству.

Що вже запустили на території?

 Kyiv Food Market

Фудхол Kyiv Food Market почав роботу 24 вересня 2019 року. «За нашою концепцією, найкращі заклади міста мали відкрити бістро зі своїми найкращими продуктами в одному місці», – розповідає The Village Україна про формат співзасновник Алекс Купер, який запустив проєкт із власником мережі ресторанів La Famiglia (Vino e Cucina, Vero Vero, Catch) Михайлом Бейліном і раніше відкрив в Одесі «Міський ринок їжі».

Фудхол на 2 000 м² почав роботу у п’ятому корпусі заводу «Арсенал» на вулиці Московській, яку не використовували протягом тривалого часу. Генеральним проєктувальником фудхолу, як і загалом реновації заводу «Арсенал», стала компанія AVG Group. За дизайн Kyiv Food Market відповідала команда архітектора Слави Балбека Balbek Bureau.

 The Village Україна першим розповідав про понад 20 резидентів Kyiv Food Market.

 Також ми писали про введення меню сніданків у межах фудхолу.

 «Молодість»

«Молодість» – ще один заклад рестораторів Алекса Купера та Михайла Бейліна. Це другий проєкт формату, перший простір «Молодость» відкрили 2016 року в Одесі. Серед особливостей – цілодобовий режим роботи та дворівневий проєкт від архітектурної студії Balbek Bureau. Кафе-бар розташований у сусідній будівлі з Kyiv Food Market – теж на вулиці Московській.

 Ресторани Tarantino Family

На початку 2020 року в будівлі заводу «Арсенал» відкрили три ресторани мережі Tarantino Family: заклад грузинської кухні «Хачапурі та вино», одеської кухні «Одеса-Мама» та італійської кухні «Буффаліно». Ресторани розташовані у фронтальній частині нових корпусів заводу – поряд із Kyiv Food Market.

 «Освіторія Хаб»

«Освіторію Хаб» називають «першим у Європі креативним простором для освітян». Центр громадської спілки «Освіторія» та однойменного медіа для працівників сфери освіти має близько 1000 м², поєднує лекційну залу на 200 місць, бібліотеку, коворкінг і кафе, а також офіси освітніх компаній та організацій і тренінговий центр для вчителів, батьків і дітей.

Серед перших резидентів «Освіторії Хаб» – представництво ООН в Україні, Інститут Аспена, кейс-спільнота Casers, розробники інтерактивних рішень для вчителів Classtime, організація Rethink, студія Big Game, компанія IT Integrator і проєкт Олександра Педана зі сприяння розвитку спорту серед школярів JuniorZ.

«Нашою мрією було створити «ефект Кремнієвої долини», щоб наші резиденти та гості взаємно збагачувалися та знаходили спільні проєкти, а також мали доступ до найкращих світових практик та експертів», – розповідають в «Освіторії Хаб». Як приклади наводять візити до хабу найкращої вчительки світу за версією Global Teacher Prize Меґґі Макдональд та авторки курсу Learning How To Learn Барбари Оклі.

В «Освіторії Хаб» кажуть, що подбали про збереження історичної будівлі, де раніше розташовувалися цехи заводу «Арсенал». Наприклад, проєктування внутрішніх приміщень і стін виконували з урахуванням геометрії склепінь і без втручання у несучі конструкції, а комунікації сховали за фальшстелями у санвузлах і вивели у внутрішній двір, щоб не псувати фасад. У просторі реставрували цеглу та обробили її захисними засобами. Окрім того, центр зробили інклюзивними: у місцях загального користування немає сходів, а місця, де були передбачені сходинки, обладнали пандусами. Також на території є спеціальний інклюзивний туалет, кімната для немовлят і дитяча кімната.

 З січня поблизу території заводу почав працювати цілодобовий паркінг на 200 місць.

Що ще відкриють на території?

 Бістро Zweig

Zweig – це заклад, що поєднує формат бару та бістро в приміщенні заводу «Арсенал». У закладі кажуть, що не присвячують його австрійському письменнику і драматургу Стефану Цвайґу, але «розділяють його цінності й дух модернізму».

«Власниками проєкту є два брати і сестра: Кирило, Андрій та Лєра. Вони планують створити новий, ні на що не схожий формат бару, де гості зможуть проводити час із восьмої ранку до другої ночі, насолоджуючись не лише сніданками, коктейлями та закусками, а й дивовижним світом книг», – розповідають у Zweig.

За кухню відповідає шеф-кухар Олексій Дубровін (Holy Burger, Normal), а за бар – Віктор Правосудов (goodwine, «Бездельники»). Додають, що біля входу в заклад працюватиме книжковий магазин з акцентом на подарункові видання. Інтер’єр – відповідальність Balbek Bureau. Відкрити Zweig планують до кінця лютого.

 Creative States Arsenal

Новий робочий простір компанії Creative States у приміщенні «Арсеналу» відкриють у квітні. Триповерховий комплекс площею в 4 130 м² на 700 резидентів почне роботу в колишньому ангарі заводу. Його стиль визначають як «кінематографічний ар-нуво».

«Цього разу ми повернемо до життя цілу будівлю. Ми вирішили створити абсолютний технологічний шедевр, що стане точкою тяжіння всієї креативної спільноти Києва. [...] Це буде триповерховий проєкт з великим лаунжем на першому поверсі, посеред якого ми хочемо посадити живе дерево, просторою палубою із зоною Hot Desk між першим і другим, скляними стелями, фресками, терасою, великою кухнею, душовими та унікальним форматом офісів Business Suite на третьому поверсі», – розповідають у Creative States Arsenal. Додають, що простір розділять на 130 офісів різного розміру і 60 місць для роботи в коворкінгу. Окрім того, позаду ангару планують створити паркінг і сквер.

Це третій коворкінг Creative States у Києві після робочих просторів у бізнес-центрах Senator та Gulliver, які почали роботу 2019 року. Також компанія готується запустити Creative States у Дніпрі в квітні.

Окрім того, за інформацією видання «Новое Время», девелоперська компанія Василя Хмельницького (UFuture, UNIT.City) планує ревіталізувати корпус №59 заводу, а корпус №4 неподалік Кловського узвозу в березні 2019 року придбав девелопер «Інтергал-Буд».

Плани на окрему частину території заводу також мали інші забудовники. Saga Development планує побудувати житловий комплекс Philadelphia Central House на території, яку завод свого часу передав Генеральній прокуратурі.

Певний час забудовник «Укрбуд», який зупинив будівництво всіх ЖК наприкінці 2019 року, планував побудувати бізнес-центр Arsenal Plaza. У грудні частку експризидента «Укрбуду» Максима Микитася в проєкті придбав співвласник Tarantino Family Дмитро Федотенков. 

Обкладинка: «Освіторія»
фото: Андрій Баштовий для the Village Україна, Tarantino Family, Zweig, Creative States