На території технопарку UNIT.City відкрили мініпланетарій: його розташували всередині 60-метрової заводської труби. Планетарій – результат реновації труби в артобєкт.

Мініпланетарій – це каркасно-вакуумний купол діаметром три з половиною метри, який розташований на висоті близько чотирьох метрів від основи труби. Потрапити туди можна по скляному коридору, який зєднує два кампуси UNIT.City.

Планетарій оснащений чотирма сучасними проєкторами BenQ з 3D-ефектом. Зображенням на екрані можна керувати дистанційно. 

За створення відповідала студія Front Pictures, фахівці якої також розробляли презентаційне футуристичне відео у форматі 360.

Його планують використовувати для резидентів інноваційного парку: там будуть показувати навчальні фільми, інтерактивні презентації та світлові інсталяції. Комерційні проєкти наразі не передбачені.

Вхід у планетарій – безкоштовний, але поки туди можуть потрапити лише резиденти UNIT.City. У дні відкритих дверей планують проводити мініекскурсії

Окрім планетарію, у трубі також встановили прожектор, який у темну пору доби буде випромінювати яскраве світло. Артінсталяція називається «Маяк», її створив британський художник Себастьян Кайт. Митець працює на перетині мистецтва та архітектури: для своїх інсталяцій він використовує світло, звук і структуру. 

«Я хотів створити символ, який обєднуватиме в епоху змін в українській історії. Димохід, який колись символізував українську індустріалізацію, сьогодні перетворюється у маяк надії», – розповідає художник.

Проєкт реновації труби в артобєкт реалізувала компанія UDP. Його мета – відродити занедбані обєкти й закласти у нових нове призначення.

Фото: Александр Дмитрук для The Village Україна;  нічний кадр – Александр Роженюк для The Gate Agency