Коворкінг Kooperativ почне роботу поблизу Львівської площі наприкінці жовтня. Його засновники – власник Fedoriv Agency Андрій Федорів, виконавчий директор готельного комплексу Bursa Василь Гроголь та Едвард Мейор, який просував створення коворкінгів у Парижі. The Village Україна показує, який вигляд має проєкт за більш ніж місяць до відкриття.

Фото: Марго Дідіченко

Kooperativ відкривають у колишньому приміщенні книжкової фабрики «Жовтень» – це п’ятиповерхова будівля на вулиці Січових Стрільців, між Львівською площею та клубом Atlas.

Зустрічаємо співзасновника майбутнього коворкінгу Василя Гроголя біля центрального входу, він проводить нас через лобі до заднього входу – підніматися на верхні поверхи треба сходами. Kooperativ займе третій, четвертий і п’ятий поверхи будівлі, а також дах. Після відкриття підйом організують через два пасажирські та один вантажний ліфти, а також облаштують підйомник для людей з інвалідністю. «Але поки треба буде піднятися ногами», – каже Гроголь. Заразом вказує на паркінг на задньому подвір’ї Kooperativ.

 Kooperativ

Адреса: вулиця Січових Стрільців, 23-А

Метраж: 4 600 м²

Кількість поверхів: 3 + дах

засновники: Андрій Федорів (Fedoriv), Василь Гроголь (Bursa), Едвард Мейор

На третьому поверсі тривають ремонтні роботи, тому піднімаємося одразу на четвертий. «Четвертий поверх – наш основний», – розповідає операційний директор Kooperativ Гроголь. Додає, що всі нові коворкери насамперед приходитимуть на цей рівень, звідки буде можливість спуститися чи піднятися.

Ближчу до вхідної зони та ліфтів частину простору оформлять як публічний простір у вигляді амфітеатру. «Тут можна буде посидіти, потусити, поїсти чи провести зустріч», – каже співзасновник Kooperativ. За потреби цю зону можна перетворити на лекторій на 120 людей, який здаватимуть в оренду для окремих подій.

Поряд з амфітеатром – вихід на терасу. «Там будуть автомати зі снеками, місце для паління і холодильник з пивом Noam», – пояснює Гроголь.

– Це означає, що Bursa втратить ексклюзив на Noam? – запитуємо про німецьке пиво, яке вперше в Україну завезли для бару «1818» і міського кафе «Белый шум» у Bursa.

– Та ні, це ж усе наше. [сміється]

Гроголь пояснює: у проєкті Kooperativ він представляє компанію Bursa Atelier Development, яка веде Bursa Hotel та розробляє ще кілька проєктів у Києві. «Тобто я входжу в проєкт як Вася Гроголь, але за мною йде і моя команда», – каже виконавчий директор Bursa. Додає, що вирішив перевезти офіс Bursa з Подолу до Kooperativ, але ще не обрав, де саме в коворкінгу облаштують власну робочу зону.

– А яка у вас буде цінова політика?

– Я зможу точно відповісти пізніше. У нас будуть ринкові ціни. Але ми свідомо робимо їх на найнижчій планці ринку. Є завдання зробити продукт доступнішим, ніж у конкурентів. Для індивідуальних резидентів місячну оренду пропонуватимуть від 240 доларів за місяць, уточнює операційний директор.

«Ми орієнтуємося на креативний клас. Це люди, які щось створюють і змінюють місто; люди, заради яких хочеться жити і працювати», – відповідає на запитання про цільову аудиторію Kooperativ Гроголь. За духом це люди, схожі на гостей Bursa, додає співзасновник коворкінгу. «Але якщо в Bursa люди відпочивають, то тут креативну енергію потрібно спрямувати у творче русло».


Василь Гроголь, співзасновник та операційний директор Kooperativ

У Kooperativ три співзасновники: Андрій Федорів як інвестиційний партнер, Едвард Мейор як виконавчий директор і я як операційний директор. Умовно кажучи, я відповідаю за організацію робочих процесів. Своєю чергою, в Едварда є експертиза саме у сфері коворкінгів, адже він тривалий час веде схожі проєкти у Парижі.

Раніше я не працював із коворкінгами, але маю досвід в індустрії гостинності. Принципової різниці з веденням готельного бізнесу немає: ти так само приймаєш людей у себе вдома і робиш так, щоб їм було зручно.


– Тут буде кухня, а там – санвузол, – продовжує Гроголь екскурсію простором, переступаючи через намічену одним шаром цегляну кладку планування. – Ось тут, де ми зараз ідемо, буде коридор. А по обидва боки від проходу розмістимо офіси. Ліворуч від коридору робочі зони будуть прозорими, а праворуч – більш приховані.

Гроголь каже, що акцент у Kooperativ робитимуть на співпрацю з компаніями. Утім, окремі коворкери також зможуть працювати у просторі на щомісячній основі. Найбільше місця для самостійних орендарів залишили на четвертому поверсі, розповідає співзасновник.

У протилежній частині поверху від амфітеатру розташують новий офіс Fedoriv Agency, який займе половину поверху – близько 600 квадратних метрів. Окрім робочих просторів, переговорок і кухні, тут також буде опенспейс.

Бачимо по центру цієї зони дерев’яний стіл, за яким три співзасновники підписували документи про співпрацю у відеоблозі Андрія Федоріва.

– А це стіл Федоріва?

– Так, це робоче місце Андрія, – сміється Гроголь.

– Тобто Федорів забрав собі найкращу частину офісу?

– Why not? – жартує Гроголь.

Запитуємо у Гроголя, чому для коворкінгу обрали назву Kooperativ. Співзасновник відповідає, що хоче повернути терміну початкову позитивну конотацію, яку зіпсувало використання в радянському побуті. «Кооператив – це щось, де всі збираються разом, де всі діляться між собою. Причому коли ти ділишся чимось з власної волі», – пояснює операційний директор Kooperativ.

Гроголь додає, що до цього терміну пасує і загальний візуальний стиль, який обрали для Kooperativ з архітектором Іваном Протасовим. «Простота, баугауз, швейцарський дизайн», – перераховує референси. Запитуємо, чому саме «швейцарський дизайн». «Це такий мінімалізм, який можна порівняти зі стилем німецьких чи швейцарських державних установ. Коли все дуже просто, але зроблено настільки добре, що не надивуєшся. Коли ти думаєш, що все дуже дешево, але насправді це високоякісні матеріали, які проживуть ще тисячу років», – відповідає Гроголь. Додає: «Суперправильна підлога, суперправильні плінтуси, суперправильна акустика – все суперпросто і суперфункціонально».

Піднімаємося на п’ятий поверх Kooperativ, де триває процес вирівнювання підлоги. Вирівнюють місце для того, щоб покласти підлогу з натурального дерева. «Для мене це було дуже важливо. Тому що підлога надає відчуття тепла у просторі», – пояснює Гроголь.

На останньому поверсі коворкінгу схоже планування з розмежуванням офісів на прозорі та закриті приміщення. Гроголь показує на телефоні додаткову вартість Kooperativ, спеціальний застосунок для смартфонів власної розробки, у якому можна буде розв’язувати операційні завдання щодо оренди – зокрема, бронювання мітинг-румів. «Це для того, щоб зменшити кількість непотрібних контактів. Ненавиджу безглузду втрату часу – і це ще одна можливість її мінімізувати. Навіщо вставати і йти на ресепшн, якщо можна вирішити питання в додатку?» – додає операційний директор.

Особливість п’ятого поверху – окрема кімната для догляду за дітьми. У Baby Room буде сповивальний столик і необхідний функціонал для батьків. «Ми будемо baby-friendly, адже знаємо, що дедалі більше мам і тат хочуть працювати, але не завжди мають для цього можливості», – каже Гроголь. Поряд також розташують кімнату для розваг – із PlayStation і диваном.

Співзасновник Kooperativ пропонує оглянути й дах коворкінгу з краєвидом на центр Києва, Північний міст і лівий берег. По-перше, на руфтопі буде кілька переговорних кімнат, які оформлять у вигляді дерев’яних будиночків. «А ще тут можна буде відпочивати – з баром, грилем і чіловою атмосферою», – каже Гроголь.

Наприклад, знайдуть місце на даху для баскетбольного майданчика та саду. За зелені насадження тут відповідає французька компанія, яка займається руфтоп-садами. «Головне – що це community garden. Тобто кожен коворкер зможе садити тут, приміром, моркву, а потім обідати нею внизу», – сміється Гроголь. Частину функціоналу запустять до кінця жовтня, ще частину – до наступного сезону.

Kooperativ має запрацювати до кінця жовтня. «Ми повинні максимально закінчити будівельні процеси до цього часу, хочемо підготувати до запуску максимум функціоналу і площі», – каже Гроголь. Додає, що першими до простору заїдуть команди Андрія Федоріва.