Обмін полоненими відбувся між Україною та Росією 7 вересня. У списку українських полонених: Олег Сенцов, Роман Сущенко, Артур Панов, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов та Едем Бекіров, а також 24 українські моряки, незаконно ув'язнені після російської агресії в Керченській протоці у листопаді 2018 року. 

У Росії продовжують утримувати низку українських політв'язнів, частина з яких досі не ідентифікована. До списку не увійшли кримськотатарські активісти, які незаконно утримуються в окупованому Криму та Росії. Зокрема, це Енвер Мамутов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров та Зеврі Абсеітов, що проходять за так званою справою Хізб-ут-Тахрір.

Військовополонені українські моряки

Російські силовики атакували корабельну групу Військово-Морських Сил ЗС України у Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу» захопили – після тарану буксиру російським катером берегової охорони.

Унаслідок акту агресії військовополоненими стали 24 українські моряки: Андрій Артеменко, Віктор Беспальченко, Юрій Будзило, Володимир Варімез, Андрій Оприско, Андрій Ейдер, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко, Богдан Небилиця, Сергій Цибізов, Володимир Терещенко, Євген Семідоцький, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Олег Мельничук, Владислав Костишин, Сергій Попов, Юрій Без'язичний, Роман Мокряк, Володимир Лісовий, Денис Гриценко, Василь Сорока, Андрій Шевченко.

Українським морякам інкримінували незаконний перетин кордону та судили за законами Росії. 

Близько 11:00 всіх 24 моряків звільнили у Москві «на поруки та під особисту відповідальність» української омбудсменки Людмили Денісової. 

Олег Сенцов

Олег Сенцов – український режисер, автор фільму «Гамер», відзначеного, зокрема, на кінофестивалях у Роттердамі та Одесі. 

Сенцова затримали у Криму 10 травня 2014 року. Разом з Олександром Кольченком його звинуватили у підготовці терактів. Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму – інкримінували «створення та керівництво терористичної групи, підготовку терористичних актів і незаконне зберігання зброї та вибухівки». Останні два роки Сенцов відбував ув'язнення у російському місті Лабитнангі, розташованому за полярним колом. 

Сенцов оголосив голодування у травні 2018 року – з вимогою відпустити всіх українських політв’язнів, яких утримують у Росії та анексованому Криму. Після цього режисер написав заповіт на творчість. The Village Україна спілкувався з людьми, які вийшли на підтримку Сенцова до 100-го дня голодування. Український політв'язень припинив голодування восени 2018 року – після 145 днів безстрокового голодування.

Підтримку українському політичному в'язню висловили провідні діячі світової культури, включно зі Стівеном КінгомЖаном-Люком Годаром, Мерил Стріп, Альфонсо Куароном, Девідом Кроненбергом і Стівеном Фраєм

Також ми розповідали про фільм «Процес» Аскольда Курова, присвячений незаконному суду над Сенцовим у Російській Федерації. Переглянути його можна у вільному доступі.

Олександр Кольченко

Олександр Кольченко – український політв'язень, якого незаконно засудили до десяти років ув'язнення у Росії. Студента Таврійського університету Кольченка судили разом з Олегом Сенцовим, йому інкримінували «участь у терористичній групі та співучасть у теракті» – він повинен був відбути десять років у колонії суворого режиму. 

«Хотів би передати українським і російським політв’язням, що питання з нашим визволенням може затягнутися на роки, можливо, навіть до того часу, коли Путлєра скинуть. Можливо, декому з нас доведеться відсидіти весь свій термін. Але все, що сталося і відбувається — не дарма», – розповідав Кольченко в інтерв'ю «Громадському».

Роман Сущенко

Роман Сущенко – український журналіст, кореспондент інформаційної агенції «Укрінформ» у Франції.

Сущенка незаконно утримували в Росії з вересня 2016 року, йому інкримінували «шпіонаж». За твердженням російських спецслужб, Роман Сущенко є полковником української розвідки, проте Україна це заперечує. Суд присудив політичному в'язню дванадцять років колонії суворого режиму. В Україні Сущенка нагородили орденом «За мужність» III ступеня.

Микола Карпюк

Микола Карпюк – український політв'язень, якого незаконно засудили до 22,5 років ув'язнення у Росії. Карпюка затримали разом зі Станіславом Клихом, певний час про стан полонених не було відомостей, але у березні 2014 року їх звинуватили у злочинах, нібито здійснених на території республіки Чечня у 1994-95 роках. Дружина Карпюка Олена наполягає, що він не брав участі у воєнних діях у Чечні. «Раби не можуть випустити на волю», – прокоментував Карпюк вирок. 

Станіслав Клих

Станіслав Клих – український політв'язень, викладач історії Київської транспортної академії. Клиха засудили до 20 років ув'язнення за звинуваченням в участі у першій чеченській війні, до цього протягом десяти місяців він перебував безвісти. 

Володимир Балух

Володимир Балух – український підприємець, затриманий ФСБ та окупаційною владою Криму в грудні 2016 року.

У грудні 2013 року Володимир Балух вивісив над своїм будинком прапор України. Відтоді почались обшуки та переслідування.

У серпні 2017-го Балуха засудили до трьох років і семи місяців у колонії-поселенні. Українця звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів на горищі свого будинку, Балух провину не визнав.

Павло Гриб

Павло Гриб – 21-річний український політв'язень, російські спецслужби захопили його на території Білорусі та звинуватили у «схилянні до теракту» громадянки Росії. Свідок з боку обвинувачення відмовилися від своїх слів. У відповідь на незаконний вирок з 6 роками позбавлення волі Гриб оголосив голодування. 

Євген Панов

Євген Панов – український активіст з Енергодару, його затримали у серпні 2016 року в Криму та засудили як «диверсанта, що готував теракт». Панов отримав вісім років у колонії суворого режиму, з 2019 року він відбував ув'язнення у в'язниці в Омську. 

Артур Панов

Артур Панов – 21-річний український політв'язень, якого затримали у Росії за звинуваченням у «підготовці теракту», а також «схиляння до участі в теракті». Панова засудили до восьми років ув'язнення, він неодноразово скаржився на проблеми зі здоров'ям. Під час утримування в слідчому ізоляторі він оголошував сухе голодування.

Олексій Сизонович

Олексій Сизонович – український шахтар і пенсіонер. 63-річного громадянина України незаконно утримували в Росії за звинуваченнями в «тероризмі», засудили до 16 років ув'язнення. Сизонович звинувачував російські спецслужби у застосуванні тортур. 

Едем Бекіров

Едем Бекіров – кримськотатарський активіст, 12 грудня 2018 року його затримали на перетині кордону, коли він намагався відвідати Крим. Бекірову висунули звинувачення у володінні 10 кілограмами тротилу та 190 бойовими патронами. Бекіров має першу групу інвалідності. У серпні суд в окупованому Сімферополі відпустив Бекірова зі слідчого ізолятора.

Обкладинка: Анна Шакун для The Village Україна