Нові санітарні правила та норми пропонує ввести Міністерство охорони здоров’я. МОЗ вже оприлюднило проєкт наказу. Серед основних змін обов’язкове сортування сміття, відмова від посипання доріг сіллю узимку, а також збільшення кількості громадських туалетів, лавок і урн для сміття.

Що саме хочуть змінити, на якому етапі реалізація проекту зараз та наскільки усе це реально? The Village Україна говорить з керівником директорату громадського здоров’я міністерства та авторами нових норм.

Андрій Скіпальський


директор директорату громадського здоров’я

Ми звикли, що дороги треба посипати сіллю. Звикли, що надворі бракує смітників і громадських вбиралень. Ми живемо з цим уже протягом десятиліть і звикли, що це норма. Це таке замкнене коло: нам здається, що це звично, тому нічого не змінюємо. Ми розуміємо, що нам можуть сказати: на це все немає грошей. Та ми хочемо почати дискусію, щоб підняти цю тему на новий рівень. Час переглянути санітарні норми та зробити міське середовище більш придатним для потреб громадян.

Наказ встановлює державні санітарні правила та норми, але не передбачає фінансових підрахунків. Так, це надзвичайно важливе питання. Але його повинні вирішувати інші державні органи – від міністерств до місцевої влади. На виконання наказу вони повинні розробити відповідні документи, що регулюватимуть реалізацію норм.

Санітарні норми – це нормативно-правовий документ, а, наприклад, державні будівельні норми – нормативно-технічний документ. ДБН розробляють на основі санітарних норм. Приміром, нещодавно Мінрегіон дозволив не будувати сміттєпроводи. Але їх потрібно було будувати все одно, тому що це визначали старі санітарні норми. Тож після внесення нашої правки можна буде не будувати сміттєпроводи у нових будинках.

Прибирання доріг у зимовий період

  • заборонити посипати дороги взимку піском і піскосумішшю;
  • пішохідні переходи та зони очікування пішоходів потрібно очищати від снігу та ожеледі до твердої поверхні;
  • мінімальна ширина розчищення тротуару – 120 сантиметрів;
  • мінімальна ширина розчищення тротуару на вулицях з великим потоком пішоходів (понад 500 осіб/годину) – на всю ширину тротуару;
  •  підприємства торгівлі обов’язково повинні прибирати від снігу прилеглу територію у радіусі не менше як 5 метрів.

У зимовий період ми пропонуємо замінити використання солі проти ожеледиці на гранітний відсів. Це практика, яка діє у певних європейських країнах, а також кількох містах України. Виглядає це так: кожні 200-300 метрів на вулиці у спеціальних ящиках ставлять гранвідсів із 7% солі, і комунальні служби посипають дорогу з цих ящиків. Коли сніг тане, відсів можна скласти у ящик і використати повторно за рік. Це і практично, і ощадливо, і не завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, не кажучи вже про те, що через зайву сіль псується взуття.

Більше громадських вбиралень

  • у кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет;
  • оптимальна відстань між вбиральнями – до 700 метрів;
  • оптимальна відстань між вбиральнями в людних місцях – до 300 метрів;
  • у кожній громадській вбиральні має бути стіл для сповивання немовлят;
  • у кожній громадській вбиральні має бути доступ до питної води;
  • вигрібні ями заборонені;
  • відстань між місцевою очисною спорудою і колодязем має становити щонайменше 50 метрів.

Громадські вбиральні повинні розташовуватися не більше ніж за 700 метрів одна від одної. Ми порахували, що 700 метрів – це приблизно 10-15 хвилин пішки для вагітної жінки. Своєю чергою, у місцях скупчення людей на зразок парків, площ і пішохідних зон оптимальний показник – громадський туалет кожні 300 метрів.

Ще одне нововведення – кожен стаціонарний громадський туалет має бути під’єднаний до системи каналізації. Необов’язково йдеться про центральну систему каналізації, є також локальні системи.

Більше сміттєвих урн та обов’язкове сортування сміття

  • обов’язкове встановлення контейнерів для сортування сміття – для пластику, скла, металу, паперу та органіки;
  • контейнери для сортування обов’язково облаштовуються огорожею, кришкою чи навісом;
  • чистити контейнери з органічними відходами потрібно не рідше ніж кожні три доби взимку, і щодня – в теплу пору року;
  • обов’язкове встановлення урн на тротуарах не рідше ніж через кожні 60 метрів;
  • урни для сміття мають бути на кожному з кутів перехресть вулиць, а також біля зупинок громадського транспорту, входів до метро, вокзалів, підземних переходів, громадських будівель та споруд.

Нові норми впроваджують обов’язкове встановлення урн на тротуарах. У загальному просторі – не рідше ніж через кожні 60 метрів. У межах паркових зон – кожні 20-40 метрів. Обов’язковим встановлення сміттєвих урн є і біля кіосків та МАФів.

Сортування сміття вже було закріплене у законодавстві окремим законом, але раніше воно не було узгоджене в санітарних нормах. Окрема проблема була з логістикою вивезення сміття. Тепер у нормах зафіксовано, що влітку з контейнера треба вивозити сміття щодня, а взимку – кожні три дні. Але, наприклад, контейнери зі склом чи металопластиком просто не наповнюються так швидко. Тому ми дозволили вивозити сміття з цих контейнерів відповідно до того, як вони наповнюються. Але водночас ми прописали процедуру дезінфекції контейнерів.

Також ми прописали норми щодо підземних контейнерів. Є країни, які почали масово встановлювати їх, але зіткнулися з проблемою – вивозити контейнери потрібно щодня. Але річ у тім, що навіть органіку в занурених контейнерах необов’язково вивозити настільки часто, адже вони підтримують необхідну температуру. Тому ми дали змогу експлуататорам контейнерів заощаджувати гроші.

Не обрізати дерева для «омолодження»

  • заборонити так зване омолоджувальне обрізування дерев на територіях населених місць;
  • раз на п’ять років проводити інвентаризацію стану дерев;
  • висаджувати лише ті дерева, які відповідають певним характеристикам, зокрема – сформована крона і стійкість до загазованості.
  • заборонити висаджувати дерева, кущі та рослини з колючками або отруйними плодами;
  • відкритий ґрунт на територіях населених місць не дозволяється: ґрунт має бути покритий газоном, багаторічними рослинами, пристовбурними решітками або мульчею.

Ми додали новий розділ до санітарних правил, що стосується озеленення. Адже озеленення – це не питання краси, це питання здоров’я. Дерева захищають від сонця, дають тінь, тому це дуже важливо для сприятливих умов життєдіяльності людини.

Чому ми хочемо заборонити омолоджувальне обрізування дерев? Є два види обрізки: аварійне та омолоджувальне. Аварійне – це коли дерево перебуває у такому стані, що становить небезпеку для людей. У такому разі гілки справді треба обрізати. Але омолоджувальне обрізування – це суперечлива тема. Різні фахівці мають різні погляди на цю тему.

Але річ у тому, що комунальні служби вряди-годи обрізають дерева без зайвої на те причини, є в цьому іноді й корупційний складник. Тому ми розробили механізм інвентаризації та алгоритм оцінки стану дерев.

Не спалювати листя і траву

  • у період листопаду своєчасно прибирати опале листя з проїжджої частини, відокремлених трамвайних ліній, велодоріжок і тротуарів;
  • у скверах та парках збирати листя тільки з газонів;
  • удобрювати насадження, при цьому необхідно вносити підкормку згідно з потребами відповідних зелених насаджень відповідно до потреб кожної рослини;
  • мульчувати весь відкритий ґрунт.

Спалення листя погано впливає на здоров’я людей, адже під час спалювання виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Також під час спалювання виділяються отруйні гази, які можуть бути джерелом алергії та впливати на імунну систему.

Якщо в парку організований газон, то листя справді може шкодити і його треба прибирати. Однак насправді це природний процес: листя перегниває і живить таким чином ґрунт. Зібране листя вивозитимуть на поля компостування.

Більше інклюзивності

  • лави для сидіння вздовж вулиць (кожні 300 м);
  • паркувальні стовпчики або інші перепони для в’їзду машин у пішохідну зону;
  • широкий (120 см) і пологий з’їзд з тротуару чи велодоріжки;
  • пандус із належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів.

Якщо подивитися на наші вулиці, то може скластися враження, що вони побудовані лише для молодих дужих чоловіків. Але подбати треба і про людей з інвалідністю, і про старших людей, і про вагітних жінок.

Це новий розділ санітарних норм. Ми розуміємо, що певні положення будуть вводити поступово. Можливо, певні санітарні норми доведеться відтермінувати на кілька років. Адже йдеться про зміни в архітектурі, зокрема з плануванням пандусів.

Окрім того, за цим розділом передбачено встановлення лавок на вулиці кожні 300 метрів. Це теж питання інклюзії.

Коли нові норми набудуть чинності

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило наказ. Нині триває процес обговорення: всі охочі можуть надіслати нам запитання, доповнення чи уточнення про нові санітарні норми. Ми вже отримали багато звернень, частина з яких справді є слушною, і ми це врахуємо. Наприклад, була пропозиція дописати у розділ про сортування питання ліквідації батарейок і термометрів. За законом передбачено місяць на розгляд цих звернень, але, цілком можливо, ми продовжимо цей термін.

Відтак триватиме процес узгодження норм з іншими органами державної влади. Зокрема, йдеться про уповноважену Верховної Ради з прав людини, Мінрегіонбуд, Міністерство екології, Державну регуляторну службу та Національну академію медичних наук. Окрім того, ми проводимо серію зустрічей з різними стейкхолдерами – радимося з громадськими організаціями, активістами тощо.

Як будуть стежити за дотриманням нових норм

Чи є у міністерства механізм контролю за дотриманням норм? Наразі немає. Відповідають за це Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів як окремий орган центральної влади з функціями контролю та органи місцевого самоврядування.

Місцева влада має багато повноважень щодо створення різних груп та інспекцій, є можливість створювати окремі підрозділи, що займатимуться захистом прав споживачів. До того ж у місцевих рад є механізми контролю на зразок видання дозволів на оренду землі чи встановлення об’єктів і тимчасових споруд. Інструментів достатньо, але їх треба використовувати.

Ілюстрації: МОЗ; обкладинка – Анна Шакун.