Прем’єра кліпу Strum від ONUKA відбулася на станції сортування «Україна без сміття». Відео на пісню знімали на сміттєвому полігоні під Києвом. Мета – привернути увагу до забруднення довкілля побутовим сміттям. Також гурт запустив ініціативу ECOSTRUM на підтримку міської сортувальної станції No Waste. На презентації кліпу відбувся майстер-клас із сортування, на якому ми запитали гостей, чи сортують вони сміття і чому.

Фото: Андрій Максимов


Нікіта

актор кліпу ONUKA

 Спроби сортувати сміття напливами у мене відбуваються постійно. Дбати про ближнього – це важлива штука в моїй «прошивці». Я здавав сміття, коли відповідні пункти розташовувались недалеко – мені не треба було їхати на таксі за 300 гривень, щоб віддати один пакетик. Були моменти, коли я збирав сміття, мив пластик, ставив у спеціальний бак, а потім приїжджала машина і забирала все підряд. Потім все це сміття потрапляє на таке сміттєзвалище, як у кліпі ONUKA. Дуже важливо, аби митці порушували важливі теми. В України як держави є свої виклики, але проблема сміття – одна з тих речей, на які варто звернути увагу насамперед. Я думаю, що коли таких станцій, як NoWaste, буде більше в Києві та по Україні – це стане мейнстрімом.


Аня

співзасновниця онлайн-магазину екотоварів Ozero

 Ми починали свою екодіяльність в «Україні без сміття», тому тут ми не новачки. Я була волонтеркою на їхній першій станції сортування. Вона розміщувалася в меншому приміщенні, і це прекрасно, що станція «Україна без сміття» виросла. Ми сортуємо сміття вдома регулярно, привозимо його саме сюди. Це відбувається раз на два-три місяці, бо відтоді, як почали жити в стилі zero waste – сміття стало менше. Але його сортування – це невід’ємна частина життя.


Настя

спізасновниця онлайн-магазину екотоварів Ozero

 Я досить давно сортую сміття. В «Україні без сміття» ми познайомилися з Анею, і з цього почався проект Ozero. Ми проводили для цієї організації в школах лекції, розповідали про переробку. Потім зрозуміли, що це боротьба з наслідками проблеми. Тому те, від чого не можна відмовитися – ми здаємо на переробку.


Христя

студентка

 Особисто я не сортую сміття, але ознайомлена з цією темою, адже моя мама сортує папір і пластик. Я часто сперечаюся з нею про це. У нас у Львові є баки для сортування, але все викидають в одну машину. Дуже шкода, що люди марно витрачають свій час і зусилля, аби допомогти природі.


Настя

акторка кліпу ONUKA

 Коли знімалася в кліпі – побачила масштаби проблеми. Звалище розташоване поблизу елітного містечка. І це справді жахливо, адже це все стікається туди. Я теж живу за містом, і в нас є проблеми з вивозом сміття. Деякі компанії просять, аби його сортували. Не так масштабно, як тут, а просто окремо складати органіку, пластик, скло, картон. Але, звичайно, це не дуже продуктивно. Моя сестра живе в Німеччині, і там значно більше сортують сміття.


Іра

акторка кліпу ONUKA

 Я працювала в компанії, де ми сортували сміття – окремо пластик, окремо те, що перегниває. Але, на жаль, не всі це роблять, тому треба доносити людям інформацію, що це наша планета, нам тут жити і про неї піклуватися.

Коли ми потрапили на сміттєзвалище – то зрозуміли усю глобальність проблеми. До цього я навіть не думала, що все настільки масштабно. Здається, якщо викинули сміття з дому – то позбавилися його. Але воно все одно залишається в нашому середовищі.