Coworking Platforma готує нові локації у Києві: окрім арт-заводу на «Лісовій» та коворкінгу в Leonardo, у місті працюватимуть ще три простори. Також запускають освітній проект і готуються до виходу у Львів.

Співзасновник Platforma Рефаель Юха показує одну з локацій, ділиться секретами з читачами The Village Україна та пояснює, чому Київ – не «новий Берлін» і не має ним бути.

«Від цього у тебе вибухне мозок!» Рефаель йде сходами новобудови у центрі Києва. Він говорить швидко і весь час усміхається.

Будівлю обіцяють завершити до кінця року. Піднімаємось сходами, проходимо темними бетонними залами. Запитуємо: «Це вже ваш поверх?». «Цей?! Ні, звичайно! Тут недостатньо добре для мене!» – Рефаель знає дорогу і веде нас до нового простору Platforma. Локацію поки тримають у секреті: «Ось це фото поки не публікуйте, бо люди зможуть упізнати місце». Коворкінг займатиме два поверхи новобудови.

«Я хочу, щоб ви приготувалися. Зараз буде найбільший шок вашого життя». З темряви сходів потрапляємо у світлу залу. «Ось тут буде вхід. Далі простір організуємо як велетенський бульвар. Подивіться на атріум! Скажіть, чи може щось надихати більше, коли ти приходиш на роботу? Рокстар-стайл! Це вже можна порівнювати з Кремнієвою долиною».

«Тільки дивіться під ноги», – на мить зупиняється Рефаель. Тривають будівельні роботи, тому треба бути обережними.

Бульвар виходить на одну з головних вулиць Києва. Правіше – тераса з краєвидом на київські двори. «Уявіть собі коворкінг-простір, у якому, наприклад, 200 людей одночасно можуть займатися йогою на свіжому повітрі».

Увесь лаунж нового коворкінгу планують як громадський простір. «Бульвар» заповнять місцями для відпочинку, спілкування та пошуку натхнення. «Ви були на Ла-Рамбла в Барселоні? Буде щось схоже. Ми робимо вулицю для спільноти: тут будуть магазини, тут – кухня, далі – простори для відеоігор, а ось тут – спортзал», – розповідає Рефаель, невпинно рухаючись з одно кутка майбутньої «Платформи» до іншого.

«Ти приходитимеш на роботу і бачитимеш свій робочий простір як повноцінну екосистему. Тепер ви розумієте, яке бачення, який формат і який масштаб?»

«Збиратися разом»

Рефаель під час розмови уникає слова «коворкінг». Він радше говорить про «Платформу» як рух або ж культуру. «Коли говориш про цю справу як про коворкінг, це трохи інакше розуміють. Коворкінги часто сприймають просто як офіс для компаній від 3 до 4 працівників».

«Найкраще, що ми можемо зробити – це створити всі умови, щоб люди збирались разом. Ми віримо у дві речі: по-перше, коли люди збираються разом, вони щасливіші; по-друге, коли вони збираються разом, вони стають кращими».

«Зараз я вам усе тут покажу, – Рефаель піднімається на другий рівень. Робочі простори розмістять над головним холом. – Звідусіль буде видно цей великий простір, наповнений активностями, які надихають і заряджають».

«Platforma завжди планує великі спільні простори. Чому ми віримо в цю ідею так сильно? Все просто – усе легко доводять цифри. Чим більше спільного простору в наших проектах, тим рідше люди припиняють співпрацю з коворкінгом».

«Platforma змінює простір навколо: якби ви прийшли в Leonardo на Богдана Хмельницького три роки тому – простір був мертвим. А сьогодні він ожив – люди там весь час, всі приміщення на першому поверсі будівлі також орендовано».

Не «резиденти», не «клієнти»

У розмові Рефаель також не каже слів «клієнти» чи «резиденти». Він віддає перевагу формулюванню «учасники спільноти», бо це передбачає залученість у спільні справи та внесок кожного.

«Наприклад, серед наших учасників – Mellanox. Це одна з найбільш просунутих технологічних компаній у світі. Вони будують «Ferrari зі світу комп’ютерів». Ця команда робить власний внесок у нашу спільноту: віце-президент компанії вартістю 4 мільярди прийшов до нас, щоб дати лекцію про суперкомп’ютери. Такі змінює горизонти та межі уяви людей, які працюють із нами».

Серед упізнаваних проектів з арт-заводу – Nuare. Кавовий стартап, який виник на базі «Платформи»: «Вони захотіли реалізувати кавовий простір, поєднаний з виробництвом – ділилися з нами власними ідеями та планами. Ми зробили все для того, щоб цей проект з’явився. Ба більше, Арт-завод Платформа навіть допоміг з інвестиціями».

«Мої друзі, які приїздять до нас з-за кордону, часто дивуються: «Таке враження, що ми не в Україні: тут сидить продуктова компанія, тут – стартап, тут – дизайнери, тут – ще один продукт... Де аутсорс-компанії?». Люди, які базуються на «Платформі», створюють українські проекти. Я не маю нічого проти аутсорс-компаній і серед наших клієнтів такі є. Але наш фокус – це продукти, ми хочемо більше Made in Ukraine. Ми віримо в продуктову культуру».

«Основний успіх полягатиме в тому, щоб запалити зірки. Кого цікавить, який вигляд має Platforma? Краса проекту полягає в тому, щоб створювати тут багато зоряних команд. Зараз я чекаю на першу компанію-єдинорога, яка з’явиться у нашому просторі».

У створенні проекту Platforma орієнтується на знані у світі коворкінги на зразок WeWork (Нью-Йорк), SOSA (Тель-Авів). Але важливі й досвіди невеликих локальних ініціатив, які більше орієнтуються на побудову спільнот, пояснює Рефаель: «Є багато проектів у різних країнах з гарними ідеями. Важливо знайти доречне поєднання форматів та прив’язати його до українських реалій. А умови тут унікальні. Україна відроджується з попелу після тривалої конфронтації. Це дуже важливо».

Як усе працює: про «порядок» і «безлад»

Ізраїльський бізнесмен Офер Керцнер вирішив запустити Coworking Platforma після революції у 2014-му. «Якось я приєднався до Офера у його поїздці в Україні. Коли він показав мені арт-завод і розповів про свої плани, у мене не було іншого вибору, як приєднатися. Офер намалював віртуальний палац у моїй уяві».

У компанії троє засновників: Офер Керцнер, Катерина Горіна і Рефаель Юха.

«Мені дуже пощастило, що я зустрів їх. Я дуже хочу, щоб ми лишили це в інтерв’ю: Офер – геній бізнесу, який надихає. Проекти, які він створив, – це не просто якась нова будівля у місті. Він створив рух надії. Поки ніхто цього не робить і навіть не розуміє, як це зробити».

«Я – повний безлад (Рефаель підтверджує це, вказуючи на напис DISORDER на футболці – ред.). Катя дуже впорядковує всі процеси. Мені дуже пощастило з такими партнерами».

Рефаель приходить до офісу щодня, без вихідних. Його функція – генерувати ідеї та активувати проект. «Я не маю жодної академічної освіти. Якщо ти серйозна людина – поклади виконання всього на професіоналів. Я не професійний менеджер, я візіонер. Читаю по 2 години кожного дня. І вже наступного дня я приходжу в офіс з потоком нових ідей».

«Перед запуском коворкінгу в Україні я провалювався тричі. Але в мене завжди був Офер, який казав: «Піднімайся і починай ще раз». Через те, що ми найбільш інновативні, у нас найбільша кількість помилок. Ми постійно робимо дуже багато спроб. Пробуємо робити речі все кращими і, звичайно ж, можемо робити щось неправильно. Просто треба бути сміливішими».

Плани на проект

1. Platforma невдовзі оголосить про створення трьох нових просторів у Києві.

2. Невдовзі запуститься новий освітній проект – Platforma Academy: «Ми плануємо створити академію для підприємців. Це не чергові курси «Як запустити власний бізнес?». Ми сфокусуємося лише на інноваційних дисциплінах: будемо робити курси на ті теми, яких бракує на ринку. Ми хочемо доповнити ринок освітніх проектів».

Один з перших курсів Platforma Academy присвятять технології блокчейн. «Йдеться не про добування криптовалют чи запуск ICO. Таких проектів уже тисячі. Ми говоримо про кодинг, цього бракує. Але всі освітні напрямки я не називатиму – у цій сфері вистачає конкурентів».

Перші курси Platforma Academy запустять у вересні 2018-го.

3. У планах команди Platforma також рух у регіони, зокрема – у Львів. «Я вірю у Львів. Ми хочемо, щоб Platforma була скрізь і завжди. Це одне з прав людини. Ми не хочемо замінювати собою проекти, які вже існують у регіонах. Ми хочемо мати контакт із місцевою спільнотою».

4. Рефаель не розповідає надто багато деталей, але ідея створення житлового простору від Platforma уже в роботі. Йдеться як про тимчасове, так і про постійне житло. Проект базуватиметься на ідеї «Життя у спільноті». «Я не хотів би називати цей проект житловим чи коворкінгом. Я назвав би це базованим на спільноті рішенням, орієнтованим на потреби людей. Спільнота – це дуже безпечний та комфортний простір», – каже Рефаель.

«Не новий Берлін»

«Я люблю Україну. Я люблю Київ. Коли приїздиш сюди, ти отримуєш зовсім не те, що очікуєш. Ти отримуєш дуже молоде і дуже круте місто, з великою кількістю культури і субкультур. Тут тебе всі люблять».

Київ варто порівнювати з Тель-Авівом, Лондоном чи Берліном, переконаний Рефаель, але не так, як усі звикли:

«Коли ти приходиш на Арт-завод Платформа, там краще, ніж у Берліні. Так, краще! У Берліні, звичайно ж, є простори на зразок Berghain. Але ви багато разів бачили фестиваль їжі такого рівня, як на «Платформі»? Я бував на фестивалі вуличної їжі на Мангеттені – але їм ще далеко до нашого рівня. Це виглядало ніби невдале наслідування Ulichnaya Eda».

«Але головне тут люди. Тут реально розумні люди. Українці не потребують політиків – вони «природні хіпстери». Їм не потрібні політики. Взагалі не потрібні політики для того, щоб бути тими, ким вони є. Тут дуже просто робити бізнес. Я працюю з молодшими людьми. Вони хочуть постійно робити більше, досягати наступних цілей».

«Але весь час дивіться на підлогу. Будьте обережними. Це дуже важливо», – продовжує нагадувати Рефаель.