Під Кабміном відбувся мирний мітинг, щоб привернути увагу до поліцейського свавілля в Україні. Акцію влаштували KyivPride та «Центр громадських свобод».

На акції були присутні приблизно 100 людей, вони скандували: «Авакова геть», «Чортівня не пройде», «Кому дзвонити, коли вбиває поліція?».

Протестувальники згадали також про протести у США, які виникли через вбивство афроамериканця Джорджа Флойда поліцейським. «Знайти спосіб захистити себе, бо вони нас не захистять», скандують мітингувальники.

Учасники мітингу мають три вимоги:

  1. Відновити зупинену реформу органів внутрішніх справ;
  2. Забезпечити ефективне розслідування нападів та інших форм переслідування громадських активістів, журналістів, а також представників дискримінованих груп;
  3.  Запровадити практику обов’язкового розгляду та врахування в роботі висновків і рекомендацій, які зробили у ході громадського контролю над поліцією.

Сьогодні, 5 червня, під Верховною Радою відбулися протести. Загалом заплановані 4 акції проти поліцейського свавілля. Учасники вимагали відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, зокрема, через зґвалтування жінки в Кагарлику в Київській області, у якому підозрюють правоохоронців.

Також учасники протестів незадоволені розслідуванням справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, громадської активістки Катерини Гандзюк і 5-річного хлопчика в Переяславі-Хмельницькому.

Біля Верховної Ради палили фаєри, а також підпалили старий міліцейський автомобіль. Один з учасників акції намагався здійснити самоспалення.

Тим часом народні депутати заслухали главу МВС Арсена Авакова в парламенті з доповіддю щодо резонансних кримінальних подій, зокрема щодо перестрілки в Броварах і зґвалтування жінки в поліцейському відділку в Кагарлику.

Фото: Костянтин Гузенко для The Village Україна / Роман Тимоцко, Аня Кириченко