На НСК «Олімпійський» з 19:00 до 20:00 19 квітня відбулися дебати між кандидатами у президенти Петром Порошенком та Володимиром Зеленським. На стадіон прийшло понад 22 тисячі глядачів.

Команда The Village Україна сходила на трибуни до прихильників Петра Порошенка та Володимира Зеленського, щоб розповісти, що там відбувалося.

Текст: Марк Лівін, Андрій Баштовий, Олексій Мандзій

Фото: Андрій Баштовий 

Затори починаються від Палацу «Україна». На дебати поспішають люди з валізами, звідусіль чується українська усіх можливих діалектів. Тротуаром ближче до «Олімпійського» пересуватися складно. Біля стадіону з’являються автобуси, якими до Києва привезли «народ з регіонів».

Загорнуті в прапори люди сидять вздовж вітрин магазинів на Великій Васильківській. Від камери не ховаються. Лише запитують: «На якому каналі на себе дивитись?».

Щоб потрапити на Троїцьку площу перед стадіоном, потрібно пройти перший кордон охорони. Для цього показуємо квитки. На них не вдивляються, досить самого факту.

Поруч чоловік відводить свого нетверезого друга убік та допомагає йому присісти біля театральної афіші. Щойно вилучену пляшку коньяку полісмен передає колезі. «Тримай, марочний», – жартує він.

На площі перед стадіоном люди фотографуються та знімають сторіз в Instagram. За 100 метрів від другого кордону стоїть сцена з агітаційною символікою Петра Порошенка, перед нею кілька сотень людей слухають промову зі сцени про важливість голосування 21 квітня. 

Під час дебатів люди, що не потрапили на стадіон, будуть дивитися тут трансляцію на екранах.

На другому кордоні безпеки потрібно показати усе, що є з собою. Стандартний огляд – рюкзак, кишені, металошукач. Далі скан квитка – і ми перед входом на стадіон. Заходимо о 17:10.

Стадіон поділений на 2 частини, на ньому встановлені дві сцени, між якими знаходиться кордон охорони. У нас є місця на обидва сектори, тож ми розділяємося та йдемо у різні боки. У цей момент на сцені Петра Порошенка починає свій виступ гурт Kozak System. Люди продовжують сходитися та займають місця на трибунах.

У перерві між піснями ведучий зі сцени Зеленського каже, що у них теж є музика та пісні. Гурт Kozak System, здається, не чує їх та продовжує свій виступ. «Потрібно дотримуватися регламенту. Навіть президентам та кандидатам» – каже невдовзі сторона Володимира Зеленського. Вони оголошують виступ гурту «Мачете».

«Пока все собираються, мы будем петь наши медленные песни», – каже вокаліст гурту. «Ай, больно, ай, больно ай, дай мне нежность», – чується за кілька хвилин. Під сценою у Володимира Зеленського людей помітно менше. «Дай мне нежность» – підспівує дівчина поруч, знімаючи себе на відео.

«Норм, що ми за Пороха тут сидимо?». Кількома рядами нижче один хлопець показує іншому свій квиток, на якому помітний логотип 95 кварталу. «Та норм», – відповідає той та сміється.

Вокаліст гурту просить поаплодувати увесь стадіон, зі сторони Порошенка натовп скандує «Ганьба». «Він схожий здалеку на Хоакіна Фенікса», – каже дівчина поруч.

Петро Порошенко прибуває на стадіон о 18:50. Вітається з людьми та підіймається на свою сцену. Модераторка дебатів Олена Фроляк бере слова о 18:52, слідом за нею Андрій Куликов пояснює правила дебатів: кожен кандидат має по 5 хвилин на вступне слово, далі 36 хвилин вони можуть ставити питання одне одному, які не можуть тривати довше 1 хвилин, відповіді – не довше 4 хвилин. Тоді по 5 хвилин заключної промови для кожного і по 30 секунд – репліки. Далі відбувається жеребкування: підкидають монетку, першим випадає виступати Володимиру Зеленському.

Відразу після жеребкування команда Петра Порошенка разом з ним переходить на сцену до Володимира Зеленського. Той починає свою промову під гучний свист та крики. «Не кричіть. На нас зараз дивиться весь світ» – пробує заспокоїти людей Володимир Зеленський.

Більшу частину виступу Зеленського на трибуні добре чути, але в певні моменти натовпу вдається перекричати його. Люди поруч перепитують одне в одного те, що не розчули. Фінал промови зустрічають гучними оплесками. Дівчина поруч усміхається та захоплено притискає руки до обличчя.

У цей час верхні трибуни з боку Порошенка переповнені людьми. Ті, хто прийшов за декілька хвилин до початку дебатів, змушені проштовхуватися через натовп, який зібрався в проходах. Інший варіант — самим залишатися в проході. Вступне слово Володимира Зеленського натовп зустрічає освистуванням та криками «Ганьба».

— О, Вова знову з листка читає, – каже жінка у синьо-жовтому прапорі під час другого етапу запитань кандидатів.

— Так він по-іншому не вміє, усе життя з листка.

На трибуні Володимира Зеленського протягом усіх дебатів спокійно, окремі репліки Петра Порошенка зустрічають гулом та викриками. Найпалкіше люди реагують на тему війни, корупції, бідності, а також статків президента. Вони зриваються на ноги, кричать «фу-у-у» та обурюються. І навпаки – кожну вдалу репліку Володимира Зеленського зустрічають схвальними вигуками та аплодисментами.

«Після цих дебатів ми точно не будемо, як раніше», – говорить чоловік поруч. За кілька хвилин після цього Володимир Зеленський каже зі сцени, що готовий стати на коліна перед «кожною матір’ю, яка не дочекалась свого сина з війни». І стає – лицем до Олімпіського. У цей момент Петро Порошенко також стає на коліна, але перед волонтеркою Тетяною Ричковою.

Фінальні репліки трибуни прихильників Порошенка зустрічають максимальним свистом в бік Володимира Зеленського. Як і на початку, його слів не можна почути. Пропозицію Петра Порошенка закінчити дебати гімном натовп підтримує, але ніхто не починає співати. Люди переглядаються, нічого не чути. Коли хтось на сцені починає співати гімн у мікрофон, натовп моментально підхоплює.

Після завершення офіційної частини дебатів Петро Порошенко разом зі своєю командою вирушає біговими доріжками стадіону на свою сцену, дякуючи трибунам своїх прихильників. Паралельно ведучий на сцені Володимира Зеленського агітує людей приходити на НСК «Олімпійський» в наступну середу, коли там гратимуть Динамо та Шахтар.

«Післядебатний виступ» Порошенка слухає майже половина його прихильників, які залишилися в чаші стадіону та на полі.

– Слава Україні! – викрикує Порошенко на прощання.

– Героям слава! – відповідає йому в мікрофон ведучий на сцені Зеленського. Зважаючи на гучність динаміків, відповідь людей розчиняється.