12 січня в Києві відкрили десять пунктів збору новорічних хвойних дерев. The Village Україна шукає пункт збору новорічних ялинок та дізнається, навіщо переробляють дерева після свят.

Насамперед шукаємо пункт збору ялинок на карті. Перша спроба – пункт на вулиці Дмитрівській, що на карті «Київзеленбуду» відображається у Шевченківському районі. Їдемо туди, блукаємо між новобудовами. Після марних спроб знайти пункт збору, телефонуємо у «Київзеленбуд». З’ясовуємо, що насправді цей пункт – у Подільському районі.

Друга спроба – на провулку Герцена, 6. Пункти збору ялинок розташовуються на виробничих базах комунальників, які доглядають за парками.

Знаходимо базу – на огорожі табличка «Пункт прийому та утилізації ялинок». Запитуємо в охорони, де саме він розташований. Насправді це просто ділянка під парканом комунального підприємства. З моменту відкриття сюди вже принесли три великі і дві маленькі ялинки. За свята у 2017 році «Київзеленбуд» зібрав 5000 ялинок на утилізацію.

Виробничі бази відкриті з 7 ранку до 5 вечора у будні та вихідні дні. Охорона бази розповідає: «Нам сказали приймати ялинки в будь-який час».

Зібрані дерева перероблять у подрібнювачі на тріску. Їх використають для «мульчування лунок кущів та дерев» – це захищатиме ґрунт від пересихання і перегріву.

Пункти збору ялинок працюватимуть до 1 лютого. Гілки з демонтованої ялинки із Софійської площі теж передадуть «Київзеленбуду».

Окрім того, ялинки з дому або непродані дерева, які залишили на вулиці, можна здати у зоопарк «Межигір’я». Там їх згодують тваринам – оленям, антилопам, козам.

 Адреси пунктів збору ялинок:

вулиця Тростянецька, 58А (Дарницький район)

проспект Визволителів, 6 (Дніпровський район)

вулиця Електротехнічна, 26 (Деснянський район)

проспект Степана Бандери, 26А (Оболонський/Подільський район)

вулиця Дмитрівська, 16А (Подільський район)

Залізничне шосе, 61 (Печерський район)

провулок Герцена, 6 (Шевченківський район)

проспект Голосіївський, 87 Г (Голосіївський район)

вулиця Новопольова, 95 (Солом’янський район)

вулиця Бетховена, 8 (Святошинський район)

Фото: Анна Бобирєва