14 жовтня відбувся «Марш слави героїв» на честь 75-річчя створення УПА. Також у цей день святкується День захисника України, День українського козацтва та православне свято — Покрова Пресвятої Богородиці.

Маршрут: від парку Шевченка до Контрактової площі. Очікувана кількість учасників, заявлена організаторами – 20 000.

The Village Україна публікує фотографії з маршу та розповідає, як це було.

О 16:00 учасники маршу слави УПА збираються у парку імені Тараса Шевченка. Серед учасників – прихильники націоналістичних організацій із символікою «Правого Сектору», «Свободи», «Конгресу українських націоналістів», «Національного корпусу».

Люди шикуються по територіальних осередках своїх організацій, роздають прапори та смолоскипи. Серед учасників – багато молоді, дехто вдягає маски. Є люди літнього віку та ветерани у військовій формі з нагородами.

Учасники тримають великий червоно-чорний стяг УПА та портрет Степана Бандери. Також люди тримають плакати з надписами «Герої не вмирають», «Бандера наш герой». Молоді хлопці без конкретної символіки одягають білі маски і тримають великий надпис «Християнська держава».

За інформацією МВС, близько 5000 правоохоронців стежать за правопорядком. Вони розташовуються по периметру парку та на прилеглих вулицях. Серед них є кінна поліція.

Містяни, які заходять в парк Шевченка, перепитують, що це за акція. Двоє чоловіків літнього віку проходять повз: «Вони всі мають бути на фронті, протистояти ворогу».

О 16:30 починаються промови лідерів правих сил та ветеранів УПА. Лідер «Свободи» Олег Тягнибок нагадує, що цей марш об’єднує всі націоналістичні сили України. У березні 2017 року був підписаний меморандум, який декларує об’єднання зусиль «Свободи», «Правого сектору», «Національного корпусу» та низки інших  націоналістичних партій та організацій.

Під час промов лідери правих сил заявляють, що святкування Дня захисника України 14 жовтня – це їхня ідеологічна перемога. Виступи тривають годину. У цей час на вулиці Володимирській навпроти корпусу КНУ починають формуватися перші колони.

Марш починається о 17:40. Попереду першої колони – загони кінної поліції. На чолі колони йдуть лідери націоналістичних сил та патрульна поліція.

Учасники скандують: «Бандера наш герой, Покрова наше свято», «Пам'ятай чужинець – тут господар українець», «Москаляку на гіляку», «Герої не вмирають, вмирають вороги».

Марш розтягується від Хрещатику до парку Шевченка. Проходячи повз Бессарабську площу учасники починають палити фаєри. Чути численні вибухи петард.

На Хрещатику люди зупиняються, аби зняти на відео учасників маршу. Дехто фотографується на фоні учасників зі смолоскипами та фаєрами. Дехто відразу звертає на іншу вулицю.

Двоє дівчат 20 років смикаються від кожного вибуху піротехніки: «Мне очень страшно», – промовляє одна з них, поки інша стрімить відео.

Компанія підлітків: «Гімну не вистачає. Але думаю, що ще буде». Двоє 40-річних чоловіків обговорюють: «Вообще посыл хороший. Но жутковато».

Три жінки літнього віку спостерігають за маршем і перемовляються:
– А шо за партія?
– Та це не партія. Це все студенти повиходили.
– Та ні, партія. Он прапор «Національний корпус».
– Не знаю таку.

На Майдані Незалежності колони ненадовго зупиняються та вшановують пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

О 18:30 хода розтягується від Європейської площі до КМДА. Деякі колони скандують «Свобода прийде – порядок наведе» та «Слава Киевской Руси – Новороссия соси».

Український Дім прикрашений символікою «Національного корпусу». Марш спускається вниз від Європейської площі на вулицю Сагайдачного.

Під ногами трапляються допалені смолоскипи та фаєри. Колони із символікою «Національного корпусу» скандують: «Злочинній владі ганьба», «Банду геть» та «Революція».

О 19:00 смолоскипна хода дійшла до Контрактової площі, де після цього відбувається святковий концерт за участі гурту «Кому Вниз».

Колони у хвості ходи кричать: «А тепер з останніх сил: Слава Україні! Героям слава!».

Фото: Володимир Шуваєв